מסיים לימודי הוראה ושלאחר מכן זכאי לקבל תעודת הוראה וקיבל אותה, זכאי גם לקבלת הטבת מס מיוחדת שהיא נקודות זיכוי ממס הכנסה. ההטבה מקטינה את תשלום מס ההכנסה שעובד צריך לשלם וניתנת לאחר סיום הלימודים
בכתבה זו נסביר את הזכאות
בקצרה על נקודת זיכוי
נקודות זיכוי ממס הכנסה או בשמם הקצר נקודות זיכוי, הן הטבת מס שעובדים מקבלים אם הם עומדים בתנאי הזכאות השונים. הטבת המס הזו מקטינה את גובה המס הסופי שהעובד צריך לשלם במהלך שנת מס מסויימת.
כל נקודת זיכוי שווה כסף, הערך השנתי שלה הוא הסכום שאפשר לזכות ממס לאחר חישוב לפי מדרגות מס הכנסה. ניתן לקבל נקודות זיכוי מסיבות רבות ובין היתר עבור תושב ישראל, עבור הורים, עבור לימודים ועוד.
נקודות זיכוי בגין תעודת הוראה
מי שסיים לימודי הוראה עם לפחות 1700 שעות לימוד במוסד להשכלה גבוהה ללימודי חינוך, ולאחר מכן קיבל תעודת הוראה המוכרת על ידי משרד החינוך, זכאי לקבל נקודת זיכוי אחת ממס הכנסה. הנקודה ניתנת למשך שנת מס אחת בלבד, בשנת מס שלאחר השנה שבה הסתיימו הלימודים או בשנת מס שלאחר מכן.
עד שנת 2016 היה זכאי לחצי נקודת זיכוי ובשנת 2017 היה זכאי לשלושת רבעי נקודת זיכוי. החל מ-2018 ניתנת נקודה אחת.
מי זכאי?
כדי לקבל את נקודת הזיכוי על מקבל התעודה לעמוד בכל תנאי הזכאות הבאים:
- מי שסיים לימודי חינוך במוסד להשכלה גבוהה מוכר במשך 1,700 שעות לפחות (בדומה לתואר אקדמי).
- מי שקיבל תעודת הוראה בסוף הלימודים על ידי משרד החינוך.
- הוא לא מקבל במקביל נקודות זיכוי לתואר ראשון או נקודות זיכוי לתואר שני.
כמובן, שעל מסיים הלימודים לעבוד ולשלם מס הכנסה, אחרת, הטבת המס הזו לא ממש מקנה לו זכאות.
איך מקבלים את הזכאות?
מסיים לימודי חינוך והוראה ובעל תעודת הוראה צריך למלא טופס 101 (כרטיס עובד) בתחילת העבודה אצל המעסיק גם אם הוא מעסיק ממשלתי) ובכל תחילת שנת מס נוספת. באמצעות טופס זה נקבעים הזכויות בענייני מיסוי והטבות מס לעובד. בטופס יש לסמן סעיף מיוחד בשל סיום לימודים.
בנוסף לכך, צריך למלא טופס 119 (קישור) שזהו טופס בקשה להקלת מס ואליו לצרף אישור על סיום לימודים וזכאות לקבלת תעודת ההוראה או את התעודה בפועל, אותם צריך למסור לפקיד השומה (משרדי מס הכנסה) באזור המגורים.
בעת קבלת תלוש השכר / המשכורת החודשי של העובד, הוא יוכל לראות שאכן קיבל את הטבת המס. בנוסף אפשר לראות שנקודה זו מופיעה בסך נקודות הזיכוי המגיעות לו.
עובד עצמאי (עוסק מורשה או עוסק פטור), צריך להגיש דוח שנתי למס הכנסה (טופס 1301) ושם למלא את הסעיפים הרלוונטיים.
עובד שלא קיבל את נקודות הזיכוי, צריך לערוך תיאום מס הכנסה עבור אותה שנת מס וכן לצרף את המסמכים של סיום תואר ובקשה להקלה. עובד שלא קיבל את ההטבה בשנת מס קודמת, או שלא ערך תיאום מס, יכול להגיש בקשה לקבלת החזר מס הכנסה ומסמכים כאמור מקודם.
כמה מגיע זיכוי ממס למקבל תעודת הוראה?
בכל שנה שווי נקודת זיכוי משתנה לפי הצמדה למדד המחירים לצרכן ולכן תמיד אפשר להתעדכן בכתבה הראשית על נקודות זיכוי ממס הכנסה. כמו כן, אפשר להשתמש בכלי מיוחד שפיתחנו שנקרא מחשבון נקודות זיכוי ממס הכנסה שמאפשר לדעת כמה כסף אפשר לחסוך במס הכנסה על כל נקודות הזיכוי שיש לעובד.
מה עוד חשוב לדעת?
- נקודת הזיכוי הזו מגיעה לעובד בנוסף לנקודות זיכוי לתושב ישראל, או נקודות זיכוי לאישה (עבור נשים),נקודות זיכוי להורים לילדים ועוד.
- כדאי לנצל את נקודת הזיכוי באותה שנה בה השכר היה גבוה יותר, או שהיה צריך לשלם מס.
- עובד שהתקבל לעבודה בתחום, זכאי לקבל דמי הבראה לעובד הוראה.