חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

ריבית פריים עדכנית להיום – מהי, מי קובע אותה ומה הריבית העדכנית היום?

בעת קבלת הלוואה או משכנתא, הריבית המשולמת לגוף הפיננסי או במסלול מסוים ממנה, עשויה להיות תלויה בריבית שהיא ריבית פריים. זו ריבית בה הבנקים מתקשרים עם הלקוחות שלהם לגבי הלוואות הניתנות על ידם

מטרת הכתבה להסביר הכל אודות הנושא.

מה זה ריבית פריים?

ריבית פריים או ריבית ממוצעת בסיסית בחח"ד (במונח הרשמי שלה) היא ריבית המשמשת כבסיס לתמחור הלוואות ומשכנתה הניתנים על ידי התאגידים הבנקאיים (הבנקים המסחריים) או גופי מתן אשראי. ריבית הפריים מחושבת כסכום המתקבל על ידי חיבור ריבית בנק ישראל עם 1.5%.

הנוסחא (משוואה) לחישוב: ריבית פריים = 1.5% + ריבית בנק ישראל.

כאשר לקוח מגיע אל גוף מתן האשראי על מנת ליטול הלוואה או משכנתא, הגוף צפוי להציע לו מגוון של תמחורי ריבית. כך למשל, ריבית קבועה לא משתנה, צמודה למדד המחירים לצרכן, ריבית משתנה בכל תקופה מסויימת, ריבית פריים (הלוואת פריים) וכך הלאה.

התאגידים הבנקאיים בישראל נוטלים הלוואה בבנק ישראל ומפקידים בפיקדון אצלה. על הלוואה, הבנקים משלמים ריבית בנק ישראל בתוספת 0.5% ועל פיקדון הם מרוויחים בניכוי 0.5%. בעת נטילת הלוואה כזו אצל בנק ישראל, ושיווקה לציבור בריבית הפריים, הגופים נהנים מרווח של 1% (1.5% מינוס 0.5%).

יש לציין כי הדבר תקף גם לגבי פקדונות ולא רק הלוואות. כלומר, פיקדון פריים הוא פיקדון המבוסס על ריבית הפריים של אותו תאגיד. זו הסיבה, בין היתר, מדוע שיעור הריבית על הפיקדון שמקבלים הצרכנים הוא אפסי.

ריבית פריים מפורסמת בכל חודש, ומתעדכנת בהתאם לשינויי ריבית בנק ישראל. בדומה לריבית של הבנק המרכזי, גם ריבית הפריים היא ריבית שנתית.

ריבית פריים מעודכנת

ניתן למצוא את ריבית הפריים העדכנית ביותר לפני נתוני בנק ישראל, באתר בנק ישראל בקישור הבא.

הרחבות נוספות

להלן מידע מורחב בנושא.

מה משפיע על ריבית הפריים?

ריבית פריים היא ריבית משתנה וצמודה לריבית בנק ישראל. בהתאם למשוואה ככתוב מקודם, אם ריבית בנק ישראל עולה אז ריבית הפריים עולה, וגם להפך, אם ריבית בנק ישראל יורדת אז ריבית הפריים יורדת.

לכן כאשר צרכן נוטל הלוואה המבוססת על ריבית הפריים, הרי שהדבר היחידי שמשפיע עליה היא שינוי של ריבית בנק ישראל. אלא אם כן, התאגיד הבנקאי מציע מרווח פריים (פריים מינוס או פריים פלוס שונה).

מה המשמעות של שינוי ריבית פריים?

ריבית היא מחיר הכסף, זו העלות של נטילת הכסף מהגוף הפיננסי ולמעשה זו ההכנסה שלהם. כאשר הריבית מתייקרת, ההחזרים החודשיים על הלוואות גדלים וגם ההחזר הכללי על ההלוואות גדל. המצב גם הפוך, כאשר הריבית מוזלת, ההחזר החודשי קטן וההחזר קטן.

ריבית הפריים משחקת תפקיד גם בעניין הפיקדונות, בדומה לעניין ההלוואה ובצורה הפוכה. במקרה של עליית ריבית בנק ישראל, ריבית הפריים עולה וכך הריבית על הפיקדון גדלה וההיפך כמובן.

משכנתא – ריבית פריים

משכנתא היא הלוואה לדיור המשולבת מכמה מסלולים. קיימים מסלולים צמודי מדד, מסלולים עם ריבית קבועה לא משתנה וכן מסלול ריבית פריים. במילים אחרות, ריבית פריים עשויה להיות אחת המסלולים בעת נטילת משכנתא.

אם ריבית הפריים מתייקרת, גם מסלול המשכנתא הצמוד לו יגדל באופן יחסי וכך ההחזר החודשי גדל.

למה מרווח של 1.5% ולא מרווח אחר?

ריבית הפריים אינה קבועה בחוק כלשהו ובמיוחד לא בהוראות חוק בנק ישראל. כלומר, בנק ישראל לא אחראי ולא קובע מהי ריבית פריים בישראל.

ריבית הפריים היא פרי יסודה של התאגידים הבנקאיים. כל תאגיד בנקאי רשאי לקבוע גובה ריבית וחישוב אחר. התאגידים הבנקאיים קבעו מרווח של 1.5% מבנק ישראל (ייתכן, סוג של תיאום מחירים לא תקין).

פריים פלוס, פרייס מינוס

כאשר צרכן פונה אל התאגיד הבנקאי לצורך נטילת הלוואה או הפקדת כסף בפיקדון, ניתן לזהות אם העסקה מחושבת על ידי ריבית פריים באמצעות הסימנים הבאים: הפ, פ או P.

התאגיד הבנקאי עשוי להציע לצרכן ריבית פריים מינוס 0.3% או ריבית פריים פלוס 0.4%. משמעות הפלוס או המינוס והמספר האחריו הוא קבוע שנקבע על ידי אותו תאגיד בנקאי ואשר עשוי להשתנות מהלוואה להלוואה ובהתאם לנתוני הצרכן וההיסטוריה הפיננסית שלו. כלומר: לקוח שיש לו סיכון גבוה יותר, צפוי לקבל ריבית יקרה יותר. לקוח בעל סיכון נמוך יותר, צפוי לקבל ריבית זולה יותר.

חקיקה ופסיקה

  • חוק בנק ישראל, התש"ע-2010

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil