ביטקוין (Bitcoin) הוא מטבע וירטואלי (דיגיטלי) שמשגע את כל העולם, המחיר שלו עולה ויורד בצורה חדה, אנשים רוכשים ומוכרים אותו ואפילו מוכרים רכבים / דירות רק באמצעות הביטקוין. אז בואו נעצור רגע ונבין מהו ביטקוין? איך הוא נוצר? מה זה בלוקצ'יין? ועוד פרטים חשובים שאתם חייבים לדעת.
בין אם אתם לא מכירים בכלל ולא שמעתם בכלל על המושג ביטקוין, הכתבה הזו תסביר לכם בבירור על המטבע הדיגיטלי הנחשק, ואם אתם כבר בעניינים ומכירים היטב, הכתבה עשוייה לחדד את הידע שלכם בנושא.
הכתבה היא רצף של כתבות בנושא מטבעות דיגיטליים (או בשם אחר מטבעות מבוזרים), הטכנולוגיה בלוקצ'יין ועוד. מוכנים? בואו נמשיך.
מהו ביטקוין (Bitcoin)?
ביטקוין הוא סוג של מטבע וירטואלי (יש עוד שמות כמו מטבע דיגיטלי) שהוא נוצר ונמצא בצורה אלקטרונית בלבד – זה לא מטבע פיזי כמו שקל או דולר אלא וירטולי לחלוטין ומכאן גם שהוא אינו מודפס. ניתן לקרוא לביטקוין גם רשת של העברת כספים P2P (בין אנשים).
ביטקוין הוא מטבע עצמאי לחלוטין והוא לא נשלט על ידי אף מדינה בעולם, מיותר לציין שהוא גם לא תלוי בשום גוף מרכזי. כמו כן, ביטקוין מועבר ישירות בין 2 צדדים (עסקים או פרטיים) ואין לו מתווך באמצע כדוגמת הבנקים, חברות אשראי וכד'.
הגרסה הראשונה של הפרוטוקול והתוכנה של הביטקוין הוצגה לראשונה בסוף שנת 2008 על ידי אדם או קבוצה של אנשים בשם סאטושי נאקאמוטו (Satoshi Nakamoto), שעד כה טרם התגלה מי עומד מאחורי זה. סאטושי נאקאמוטו עזב את הפרויקט בשנת 2010 ומאז נותרו רק המפתחים שעובדים על המערכת הזו, כמו גם על מערכות אחרות.
מי מייצר את המטבע הוירטואלי ביטקוין?
אף אחד לא מדפיס את הביטקוין, לא מדינה ולא בנק מרכזי. בנקים מרכזיים יכולים להדפיס עוד כסף כדי לכסות חובות ובכך מורידים את הערך של המטבע – זה לא קורה אצל הביטקוין. לביטקוין יש כללים משלו כיצד הוא נוצר, ביטקוין נוצר בצורה דיגיטלית על ידי קהילה שכל אחד יכול להיות חלק ממנה. הביטקוין נכרה (כמו כריית זהב) על ידי המחשוב ברשת מבוזרת.
כלומר, הביטקוין נוצר על ידי הכורים שהם פותרים בעיות מתמטיות שונות בעת שימוש בטכנולוגיה ובעת העברת הכספים. אבל חשוב לציין, לפי הכללים, ביטקוין יכול להיווצר עד מגבלה של 21 מיליון מטבעות. עם זאת, ניתן לחלק את המטבע עד פי מיליון מערך מטבע אחד. כלומר, ניתן גם לקנות 0.0000001 ביטקוין וכל אחד כזה נקרא סטושי.
איך ביטקוין עובד ועל מה הוא מבוסס?
אם להסתכל על המשתמש הרגיל, הביטקוין היא כמו אפליקציה או תוכנה המספקת ארנק אישי שמאפשר לשלוח ולקבל ביטקויינים.
מאחורי הקלעים, רשת הביטקוין מבוססת על הטכנולוגיה בלוקצ'יין (BlockChain) שהיא כמו ספר חשבונות המכיל את כל האינפורמציה ומכיל כל עסקה שמעובדת, כמו כן היא מאפשרת למחשב של המשתמש לאמת את תוקפו של כל עסקה. האמינות של כל עסקה מוגנת באמצעות חתימה אלקטרונית התואם לכתובת של השולחים, זה מאפשר למשתמשים לשלוט בכל הביטקויין שנשלח מהכתובת שלהם.
בשונה ממטבעות אחרים המבוססים על זהב או כסף [מתכת], הביטקוין (Bitcoin) אינו מבוסס על מתכת, אלא על ידי מתמטיקה. כפי שאמרנו, אנשים משתמשים בתוכנות שונות כדי בצע נוסחה מתמטית ולפתור בעיה כלשהי וכנגד זאת הם מייצרים ומקבלים מטבעות ביטקוין. הנוסחה פתוחה לציבור הרחב וכל אחד לבדוק את זה (בעיקר המפתחים).
התוכנה היא גם קוד פתוח, כך שכל אחד יכול לראות שינויים ופעולות, וכל העסקאות גלויות לציבור.
מהם המאפיינים של הביטקוין (Bitcoin)?
למטבע ביטקוין יש כמה תכונות חשובות שזה שונה משמעותית מהמטבעות הרגילות שאתם מכירים.
1. מטבע מבוזר
הרשת של הביטקוין מבוזרת, היא אינה נשלטת על ידי מדינה או גוף ריכוזי. כל תוכנה מבצעת פעולה של כרייה של המטבע ומעבדת עסקאות ברשת המבוזרת, וכל המכונות עובדות יחד בשיתוף פעולה.
2. קל להגדיר
אם אתם מעוניינים לבצע העברת כספים כיום, עליכם ליצור חשבונות בנק, לאנשים פרטיים זה קל, אך יצירת חשבונות מסחריים – קשה יותר. עם זאת, כדי ליצור כתובת ביטקוין (כמו חשבון בנק) – זה פשוט וקל, תוך שניות וללא ביורוקרטיה.
3. מטבע אנונימי
אמנם הרשת היא גלויה לציבור, אך ניתן ליצור מספר כתובות הביטקוין והם אינם מקושרים לשם שלכם, לכתובת מגורים או לפרטים אישיים מזהים אחרים.
4. שקוף לחלוטין
הביטקוין שומר את כל העקאות שמבוצעות בצורה גלויה לציבור. כל אחד יכול לראות כל עסקה שבוצעה אי פעם בצורה של בלוקים בטכנולוגיה בלוקצ'יין. אם למישהו יש את כתובת הביטקוין שלכם, הם יכולים לדעת כמה ביטקויינים יש לכם, אך הם לא יודעים שהכתובת הזו שייכת לכם.
כמובן, כדי להימנע מזיהוי, אפשר להשתמש בכמה כתובות ביטקוין ובכך להסוות את הפעילות.
5. עמלות נמוכות
עבור כל העברה יש לשלם סכום סמלי כלשהו לטובת הכורה. זה שונה משמעותית מאשר בנק רגיל.
6. העברה מהירה
העברת הכספים מבוצעת תוך מספר דקות בודדות בדרך כלל, זאת ברגע שהרשת מעבדת את הנתונים של העברה.
7. בלתי ניתן לביטול
אם העברתם כספים למקבל, אינכם יכולים לקבל אותם חזרה – למעט מקרים בהם המקבל מחזיר לכם את הביטקוין בחזרה.
ארנק וירטואלי ביטקוין – איפה קונים את המטבע הויראוטלי?
כמו שאתם מחזיקים כסף בארנק האישי שלכם, או כמו שיש לכם חשבון בנק עם הכסף, כך אתם גם צריכים לרכוש ארנק וירטואלי, שם אתם יכולים לאחסן את כל הביטקוין שקניתם או מכרתם.
הארנק מספק לכם כתובת ביטקוין שאיתה אתם יכולים לקבל או לשלוח ביטקוין. הכתובת היא בעצם מחזורת של כמה עשרות תווים לרבות אותיות ומספרים. כפי שרשמנו לעיל, אין עלויות ליצירת כתובת או מגבלה על כמות הארנקים.
ישנם מספר סוגי ארנקים, תוכונת למחשב, לסמארטפון, על נייר וכד' והם נבדלים זה מזה באיכות ובסוג האבטחה.
מדריך בנושא שימוש ובחירת ארנק ביטקוין.
איך אפשר לקנות ביטקוין?
כאשר יש לכם ארנק ביטקוין, אתם יכולים להתחיל לקנות ולרכוש ביטקוין.
ישנם מספר שיטות בהם ניתן לקנות ולמכור ביטקוין והם:
- בורסות ואתרי ארנק ויראטולי – המאפשר לבצע עסקאות חליפין לפי שער בבורסה של הביטקוין.
- פנים לפנים – פגישה עם מישהו שיש לו ביטקוין והוא מעוניין למכור אותו לכם, ולהיפך.
- כספומט – יש כספומטים מיוחדים שבהם אתם יכולים לרכוש ביטקויין תמורת שקלים.
מדריך מקיף בנושא קניית ביטקוין ומדריך בנושא מכירת ביטקוין.
מה אפשר לקנות עם ביטקוין?
יותר ויותר עסקים מאפשרים קניית מוצרים ושירותים תמורת ביטקוין. השימוש של הביטקוין גדל משמעותית ועסקים מסויימים מנסים להסתגל למציאות חדשה של מטבעות דיגיטליים ומאמצים שיטה זו.
כיום ניתן למצוא בפייסבוק ובאתרים נוספים, לרבות אתרי מסחר אלקטרוני, רכישה של מוצרים לבית, ביגוד, מזון, שירותים פיננסיים, שירותים לעסקים ועוד. כמו כן, בעלי נכסים שונים מאמצים שיטה זו ומעוניינים למכור את הנכס שלהם, בית, מכונית או ציוד אחר תמורת ביטקויינים בלבד, הם אף לא מעוניינים בתשלום של שקלים חדשים.
גם חנויות פיזיות, מסעדות וסוכנויות שונות מציעות בילוי וקניות תמורת ביטקוין.
הדבר הנוסף שאפשר לעשות עם מטבע הביטקוין הוא לסחור בו, כלומר לקנות ולמכור אותו כמו שמוכרים וקונים ניירות ערך מסוג מניות, אופציות וכד'. או השקעה לטווח ארוך יותר, כאשר הרווחים ממסחר בביטקוין ומהשקעה בביטקוין הוא בעיקר עקב עליית הערך ואז מכירתו או מכירה של חלק ממנו.
מדריך בנושא מסחר בביטקוין (בקרוב).
מה זה ICOs?
ICO או בפירוט Initial Coin Offering, הוא הצעה ראשונית לציבור של מטבעות דיגיטליים של חברה המנפיקה אותם על בסיס הטכנולוגיה בלוקצ'יין. כל מטבע כזה נקרא בדרך כלל טוקן (Token) וניתן לשמור אותו כמו מטבע הביטקוין.
חברות מנפיקות מטבעות קריפטוגרפיים אלו לצורך גיוס הון להמשך פעילות החברה ולאספרת שירותים שונים בעתיד, וכנגד זאת המשקיעים מקבלים מטבעות שאיתם הם יכולים בעתיד להשתמש בשירות.
מדריך בנושא ICOs (בקרוב).
אילו מטבעות דיגיטליים קיימים היום מלבד ביטקוין?
כיום יש מאות ואף אלפי מטבעות קריפטוגרפיים / וירטואליים וגובה השוק של כל המטבעות ביחד מעל חצי טריליון דולר (מעל 500,000,000,000 דולר), כאשר כמחצית ממנו מחזיק שליטה הביטקויין, אך יש עוד מטבעות וירטואליים פופולאריים:
- איתריום.
- לייטקוין.
- ביטקוין קאש.
- ריפל.
- ביטקוין גולד.
- ביט כהן (הישראלי הכשר).
- ועוד..
סיכום
עד כה בנושא של ביטקוין, אם אתם רוצים להגיב, לכתוב או לספק מידע נוסף, אתם מוזמנים לעשות כך באמצעות כתיבת תגובה בהמשך הכתבה. המדריכים הבאים בנושא יכללו מידע נוסף על מטבעות וירטואליים אחרים, טכנולוגיה, איך קונים ומוכרים, ארנקים ועוד.