במהלך חודשי הקיץ (יוני עד ספטמבר) ולעיתים גם סכום חלקי במהלך כל השנה, מקבלים העובדים סכום כספי משמעותי של דמי הבראה. למרות שבעבר דמי הבראה נועדו לצרכי שהייה בבית הבראה והעובדים נדרשו להציג אסמכתאות, כיום אין חובה.
אז מה באמת צריך לעשות עם כספי דמי הבראה, איך להשתמש בהם נכון, המדריך יספק הסבר.
מהם דמי הבראה בכלל?
דמי הבראה הם כספים המשולמים לכל העובדים בישראל הן מהמגזר הפרטי והן מהמגזר הציבורי, בנוסף לשכר הרגיל שהעובדים זכאים לקבל אותם. בעבר, העובדים היו זכאים לקבלם אם יצאו לחופשה בבית הבראה או נופש והציגו קבלות שהם שילמו זאת – כיום אין חובה להציג אסמכתות אלו.
דמי הבראה ידועים גם בשם הנוסף – קצובת הבראה ונופש. למעשה, מדובר על סכום כספי שמאפשר לעובד לצאת למנוחה או לנופש, לבד או עם המשפחה, כדי לצבור לנוח ולהנות וכדי לחזור עם כוחות חדשים למקום העבודה.
בעת חישוב דמי הבראה, ניתן לקבל בכל שנה סכום כספי של החל מכ-2,000 ₪ ועד כ-6,000 ₪. מדובר על סכום משמעותי מאוד שכדאי לנצל אותו בתבונה.
מנוחה ונופש היא ברירת המחדל של לא מעט עובדים, זאת ועוד שהתשלום הוא בדרך כלל בחודשי הקיץ (יוני עד ספטמבר) מה שעוד יותר משפיע על העובדים לנצל את סכום הכסף הזה לצרכי מנוחה ונופש. עם זאת, זה לא ממש חובה ואפשר לנצל את ההבראה לצרכים נוספים.
מה אפשר לעשות עם כספי דמי הבראה?
את כספי דמי ההבראה ניתן לייעד למטרות שונות ולא רק לשימוש ברירת המחדל. למעשה, ניתן להשתמש בהם בתבונה. הנה כמה מטרות ויעדים שעשויים לעניין כל אחד:
1. הפרשה עצמאית לפנסיה
חיסכון פנסיוני (או ביטוח פנסיוני) היא תוכנית חיסכון משולבת ביטוח המאפשרת לכל עובד לחסוך לפנסיה, כדי לקבל קצבת פנסיה ראויה יותר וכמובן מספקת הגנה מפני מקרים של נכות בעבודה או מוות (חלילה). מעסיק ועובד מחוייבים להפריש לפנסיית החובה:
- עובד – 6% מתוך השכר לתגמולים.
- מעסיק – 6.5% לתגמולים והחל מ-6% עבור פיצויי פיטורין.
- באפשרות העובד להגדיל את ההפרשות העצמאיות באחוז אחד נוסף, ל-7% הפרשות לפנסיה.
עבור הפקדה זו, העובד זכאי לקבל זיכוי ממס על הפרשות לפנסיה בשיעור של 35%. המשמעות היא שהעובד גם מפריש 1% בנוסף עבור הפנסיה ובכך מגדיל את סך צבירת הפנסיה שלו וגם מקבל החזר מס הכנסה בסך של 35% מתוך 1% – כלומר מקבל החזר של 0.35% על ההפרשות לפנסיה.
למשל: אם השכר של העובד הוא 8,000 ₪ בחודש (96,000 ₪ בשנה), הוא מפריש 6% לתגמולים – 480 ₪ בחודש או 5,760 ₪ בשנה. העובד יכול לנצל את דמי ההבראה (או חלק מהם), במקרה זה 960 ₪ שהם 1% מהשכר השנתי ולהשלים הפרשה ל-7%. בנוסף, העובד יקבל זיכוי ממס בסך 336 ₪.
2. הפקדה לתוכנית חיסכון
לא רק פנסיה, העובד יכול להפקיד את כספי דמי ההבראה לתוכניות חיסכון שונות, ולא חייב דרך הבנקים, כמו למשל עבור קופת גמל להשקעה או פוליסת חיסכון. מדובר על תוכניות חיסכון של בתי השקעות או חברות הביטוח (בהתאמה) המאפשרות לעובד לחסוך את הכספים לטובת חיסכון נושא ריבית ותשואה – מה שמביא לגידול בסכום הכסף. כמובן, שכספים אלו נזילים – כלומר ניתן למשוך אותם בכל עת!
בנוסף, קופת גמל להשקעה מקנה פטור ממס אם העובד ירצה לקבל את הכספים כקצבה לאחר גיל הפרישה. במידה וירצה למשוך לפני, הוא ישלם מס רק על הרווחים. עם זאת, אם יש רווחים, זה טוב ועדיף לשלם מס, שכן תכנית החיסכון ככל הנראה הרוויחה כסף ונהיה סכום גדול יותר.
3. השקעה בנכסים או בשוק ההון
רק לעשירים? רק למי שיש הרבה כסף? – ממש לא נכון. כמובן שכספי ההבראה של שנה אחת לא יכולים לממן השקעה בדירה או בנכס נדל"ן, הם אגב יכולים להיות חלק מהם. אבל זו לא המטרה של נקודה זו.
ניתן להשקיע את כספי דמי הבראה בנכסים או בשוק ההון. כך למשל, אפשר להשקיע את הכספים בתור רכישה של ניירות ערך, מניות, אגרות חוב, מק"מ, קרנות סל (תעודות סל) וכך הלאה. אפשר גם להשקיע את הכספים בפלטפורמות שונות של הלוואות חברתיות או מימון המונים ולקבל עליה ריבית מסויימת.
4. כיסוי מסגרת אשראי
אם כספי דמי הבראה לא מיועדים לצרכי נשיאת ריבית ורווח – עדיף שהם יכסו את המינוס בבנק, או בשמו האחר – אוברדראפט. מסגרת אשראי זו היא גרועה יותר מאשר הלוואה, משום שהריבית עליה גבוהה יותר מאשר הלוואה, יש עמלות הקצאת אשראי, וכמובן היא מאפשרת באופן חופשי לכל אחד להיכנס למינוס ללא צורך וללא רצון, שכן לא צריך לעשות כלום – פשוט נכנסים למינוס.
עדיף שכספי דמי הבראה יכסו את מסגרת האשראי או לפחות חלק ממנה, ובכך צריך לשלם פחות ריבית – המשמעות היא שמשלמים פחות – זה טוב יותר.
5. כיסוי הלוואה או חלק ממנה
אם אין אובר-דראפט / מינוס בבנק, אבל יש הלוואה – כדאי לשקול את הכיסוי של ההלוואה באמצעות כספי דמי הבראה. ייתכן ויהיה צורך לשלם עמלת פירעון מוקדם, וכדאי לקחת זאת בחשבון. עם זאת, כדאי מאוד לנסות להקטין את ההלוואות הקיימות בחשבון הבנק או אצל נותני שירותי אשראי אחרים – פשוט כדי להקטין את הריבית שמשלמים ועל הדרך להבטיח דירוג אשראי טוב יותר, שמבוסס לפי מערכת נתוני אשראי של בנק ישראל.
6. פיקדון בבנק
מי שחושש להפקיד את הכספים בתוכנית חיסכון של בתי השקעות או חברות ביטוח – למרות שאין פה מה לחשוש בכלל, יכול להפקיד את כספי דמי הבראה לתוך פיקדון בבנק. מדובר על ריבית זעומה שהעובד יהיה זכאי לקבל מהבנק, אבל במקרה פחד מסיכון, ורצון לשמור את הכספים קרוב ככל שניתן, אפשר להפקיד אותם לתוכנית חיסכון של הבנק.
כדאי מאוד לראות אילו תוכניות מציע הבנק שלכם, ואפילו לברר מול בנק אחר, כדי לוודא אם הבנק האחר מציע תנאים טובים יותר. חשוב להוסיף כי עדיף להשתמש בכספים אלו לצורך כיסוי מסגרת אשראי או הלוואה. הריבית שם גבוהה יותר מאשר הזיכוי בריבית מפיקדון.
7. רכישת ציוד ורכוש או שירותים לחידוש
אם לא חוסכים את דמי ההבראה, לא משקיעים אותם, ולא מכסים את ההלוואות ומסגרות האשראי, כמובן תמיד אפשר לנצל אותם לצרכים שהמתינו זה זמן רב לחידוש ורכישת ציוד חדש. כך שייתכן וזה זמן מתאים.
למשל, ניתן להשתמש בכספים אלו לצורך שיפוץ בבית שהמתין מזה זמן רב, רכישה של מקרר חדש או ציוד חשמלי שגם יכול לסייע בחיסכון בחשמל, או רכישת רכוש אחר בבית כמו ריהוט, מימון עבור רכב חדש / יד שנייה וכן הלאה.
מבלי לציין, כמובן תמיד חשוב להשוות מחירים ולוודא שהרכוש מתאים לצרכים ולרצונות וכן המחיר הוא הטוב ביותר שנמצא עבורו.
8. צרכנות פנאי ונופש
אם לא צריכים לנצל את סכום הכסף לצרכים הכתובים לעיל, אפשר תמיד לנצל אותם לצורך רכישת מוצרי צריכה רגילים או לצורך מימון הבראה, פנאי ונופש, במלון בארץ או בחו"ל וטיסה כמובן.
נופש ומנוחה הוא גם השקעה חשובה לעובדים שברוב היום עובדים פיזית, וגם כאלו שלא בהכרח עובדים פיזית אך מותשים מהעבודה.
דרך אגב, זה הזמן לומר שחשוב מאוד לשמור על תקציב משפחתי ואישי בצורה מאוזנת ולהימנע מכניסה לגרעונות נוספים. ניתן לקרוא את הכתבה שלנו על בניית תקציב שמקנה כלים חשובים מאוד.