חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

חיסכון פנסיוני – מהי פנסיה? איך בוחרים ואיפה חוסכים?

חיסכון פנסיוני היא דרך בה ניתן לחסוך כספים בתכנית חיסכון לאורך כל תקופת העבודה ולקבל אותם לאחר הפרישה כסכום שהוא בדרך כלל קצבה חודשית.

בכתבה זו נסביר מהו החיסכון הפנסיוני, או כמו שאוהבים לקרוא בשם מקוצר "פנסיה". מה הקשר שלו למונח ביטוח פנסיוני, איך חוסכים (סוגי התכניות הקיימות), ואיך לבחור.

מה זה חיסכון פנסיוני?

חיסכון פנסיוני היא שיטה בה אדם חוסך כספים שיהיו מקור הכנסה כאשר הוא יפרוש לגמלאות לאחר גיל הפרישה. הכספים מופקדים בכל חודש לטובת תכנית חיסכון סגורה שלא ניתן למשוך ממנה כספים (אלא בתשלום קנס), כאשר הסכום הנצבר לאורך כל תקופת העבודה יוחזרו לו כקצבה חודשית בגיל הפרישה.

כלומר, מסכום הכסף הנצבר בחיסכון, תשולם קצבת פנסיה חודשית לחוסך (הכנסה חודשית) וזאת לאורך שארית חייו של החוסך. כמובן, בנוסף לקצבת פנסיה, תשלום לחוסך קצבת אזרח ותיק (קצבת זקנה, לשעבר) המשולמת על ידי הביטוח הלאומי.

במידה והחוסך נפטר, כספי קצבת הפנסיה החודשית משולמים לשארים שלו או למי שהוא הגדיר אותם מוטבים או ליורשים, הכל לפי העניין.

במהלך כל שנות החיסכון, הכספים המופקדים, מושקעים באפיקי השקעה מסויימים, כמו אגרות חוב, מסלולים שקליים, מטבע חוץ, מניות ושאר מוצרי שוק ההון.

ביטוח פנסיוני או חיסכון פנסיוני?

צו הרחבה לפנסיה חובה מגדיר את החובה להפרשת כספים לטובת הפנסיה של אדם במהלך שנות העבודה. אולם, כספים אלו אינם משמשים את החוסך רק כקצבת פנסיה חודשית (חיסכון פנסיוני), אלא גם למקרים בהם חלה פגיעה בהכנסה של המשפחה כתוצאה ממות החוסך או מאובדן כושר עבודה (ביטוח פנסיוני).

כלומר, בנוסף לקצבת הפנסיה החודשית, החוסך / העמית מבוטח בביטוח שארים המקנה פיצוי כספי (סכום חד פעמי או קצבה חודשית) למשפחה של החוסך במקרה מוות, וגם מבוטח בביטוח נכות המקנה פיצוי כספי (קצבה חודשית) למקרה בו החוסך אינו כשיר לעבודה.

איפה אפשר לחסוך?

תכנית החיסכון נפתחת אצל גוף מוסדי שהוא יכול להיות חברת ביטוח, חברה מנהלת (ניהול קופות גמל) או בית השקעות. חברות אלו מפוקחות על ידי רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון (לשעבר אגף הפיקוח על שוק ההון במשרד האוצר).

סוגי חיסכון פנסיוני

קיימים כמה סוגים שונים של חיסכון פנסיוני והם:

  1. קרן פנסיה – מוצר החיסכון הפנסיוני הפופולארי ביותר המאפשר הפקדה לפנסיה חובה. קרן פנסיה אינה רק תכנית חיסכון ארוך טווח, אלא גם כוללת רכיבי ביטוח למקרה מוות ולמקרה אובדן כושר עבודה.
  2. ביטוח מנהלים – מוצר חיסכון פנסיוני נוסף שאינו בהכרח למנהלים (זה רק שם שיווקי שלו). ביטוח מנהלים מהווה מתחרה לקרן פנסיה אשר כולל מרכיב ביטוח למקרה מוות וניתן להוסיף עוד ביטוחים למקרה אובדן כושר השתכרות.
  3. קופת גמל – זהו מוצר חיסכון פנסיוני נוסף, אך בשונה מהקודמים, הוא אינו כולל רכיב ביטוח בכלל. ניתן לרכוש כיסוי ביטוחי בנפרד.

בלחיצה על הקישור של אחד או יותר מהחסכונות לעיל, ניתן לקבל מידע נוסף ומורחב יותר. חשוב לציין כי במקרה של התכנית הראשונה, הרי שקיימת גם קרן פנסיה ברירת מחדל שהיא קרן נבחרת המציעה דמי ניהול נמוכים משמעותית מהשוק.

תשואה – האם כספי החיסכון מניבים רווח?

לאחר שחוסך לפנסיה מפקיד כספים אצל גוף מוסדי כאמור לעיל, הכספים מופקדים באפיקי השקעה מסויימים המקנים תשואה ועוזרים לגובה החיסכון הפנסיוני לגדול, כך שיהיה משמעותי יותר בעת הפרישה.

קיימים כמה מסלולי השקעה בכל מוצר חיסכון פנסיוני, החל ממסלולים סולידיים שהם פחות מסוכנים המקנים תשואה נמוכה יחסית, וכן מסלולים מסוכנים יותר כמו שוק ההון אך התשואה שם גבוהה יותר.

למי שפחות בקיא, תשואה היא למעשה הרווח שעשה הכסף שלכם, או במילים אחרות, הריבית שמקנה מוצר החיסכון שבחרתם. ככל שהתשואה (הריבית) גבוהה יותר – כך גובה החיסכון יהיה גדול יותר.

ככל שהתשואה גבוהה יותר, כך הגובה החיסכון גדל בצעדים גבוהים יותר (על פי עיקרון ריבית דריבית) ולכן חשוב לבחור גוף שמציג תשואות עודפות.

ניתן לבצע השוואת תשואות של חסכונות פנסיוניים בעמודים הבאים: פנסיה נט עבור קרנות פנסיה, ביטוח נט עבור קופות ביטוח מנהלים, גמל נט עבור קופות גמל.

דמי ניהול – כמה עולה להפקיד בחיסכון?

הפקדה בחיסכון פנסיוני היא לא חינם. למעשה, בגופים המוסדיים נמצאים מנהלי השקעות שכל מטרתם, לגרום לגובה החיסכון הפנסיוני להיות גדול יותר ולהניב תשואה גבוהה יותר. על מנת שהם יוכלו לבצע את ההשקעות וההפקדות כדי לגרום לחיסכון לגדול, צריך לשלם להם משכורת.

לכן, חוסכים משלמים דמי ניהול על החיסכון הפנסיוני שזה בעצם – המחיר שאתם משלמים על המוצר.

קיימים 2 סוגי דמי ניהול:

  • דמי ניהול מההפקדה – סכום כסף הנגבה בעת ההפקדה לחיסכון הפנסיוני.
  • דמי ניהול מהצבירה – סכום כסף הנגבה מסכום החיסכון הכולל שנצבר בקרן.

דמי ניהול מחושבים על בסיס אחוזים מתוך ההפקדה או החיסכון, לפני העניין. כמו כן, רשות שוק ההון קבעה דמי ניהול מקסימליים שניתן לגבות מהחוסך / מהעמית בהתאם לסוג המוצר ואסור לחברות לגבות מחיר גבוה יותר.

הטבת מס בעת הפקדה לחיסכון פנסיוני

אחד היתרונות הגדולים של הפקדה לחיסכון לפנסיה, הוא שהפקדה כזו מקטינה את גובה המס לתשלום בצורה של זיכוי ממס הכנסה בגובה 35%. כלומר, עבור כל שקל שמפקידים לחיסכון הפנסיוני (עד תקרה קבועה בחוק), רשות המסים מקטינה את גובה המס לתשלום ב-35 אגורות.

במילים אחרות, תחשבו שרשות המסים מפקידה עבורכם כסף לטובת החיסכון הפנסיוני שלכם.

גובה הפרשות לפנסיה

צו הרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק החל משנת 2008 קבע לראשונה את זכאות העובדים השכירים לפנסיית חובה. הוא קבע גם את החובה של מעסיקים להפריש סכומים לטובת הקרן כאחוז מתוך השכר.

להלן שיעורי הפרשות לפנסיה:

החל מתאריךהפרשות עובדהפרשות מעבידפיצוייםסך הכל
1.1.2017 ואילך6.0%6.5%6.0%18.5%
1.7.20165.75%6.25%6.0%18.0%
1.1.20145.5%6.0%6.0%17.5%
1.1.20135.0%5.0%5.0%15.0%
1.1.20124.16%4.16%4.18%12.5%
1.1.20113.33%3.33%3.34%10.0%
1.1.20102.5%2.5%2.5%7.5%
1.1.20091.66%1.66%1.68%5.0%
1.1.20080.833%0.833%0.834%2.5%

חשוב לציין כי אם קיימים תנאים מיטיבים, כלומר תנאים טובים יותר מכוח הסכם קיבוצי או צו הרחבה, המעסיקים חייבים לפעול על פיו ולתת את התנאים הטובים יותר. בכל מקרה, לא ניתן לתת תנאים פחות טובים מצו ההרחבה הכללי במשק.

הפרשה לפנסיה חובה מכל סכום, אין זה משנה אם העובד עובד משרה חלקית או מלאה, מקבל שכר מינימום או יותר מכך.

פיצויי פיטורין / התפטרות

החסכון לפנסיה כולל לא רק את תגמולי העובד וגם תגמולי המעסיק, אלא גם הפרשות לטובת פיצויי פיטורין של העובד. פיצויים מחושבים חודש אחד עבור כל שנת עבודה אצל המעסיק, כלומר 1/12 או באחוזים – 8.33%.

הכספים שהופקדו בפנסיה הם של העובד גם אם הוא פוטר או התפטר מיוזמתו, ובתנאי שהם לא נשללו בגלל מעשים לא תקינים של העובד.

בעת פיטורין מעבודה, מעסיק נדרש להשלים פיצוים על פי החוק והכספים שהופרשו לחיסכון פנסיוני נחשבים חלק מהסכום. במידה והמעסיק מפריש 8.33% לפיצויים והעובד חתום על סעיף 14 – המעסיק לא נדרש לבצע השלמת פיצויים.

השכר הקובע להפרשות לפנסיה

המעסיק והעובד צריכים להפקיד בשיעורי הפרשות על פי השיעורים בטבלה לעיל. אולם חשוב לציין כי ההפרשות לפנסיה מחושבות מתוך השכר הקובע של העובד או עד גובה השכר הממוצע במשק – הנמוך מבינהם.

רכיבי שכר לחישוב פנסיה הם רכיבי השכר כבסיס לחישוב כספי פיצויי פיטורים. רכיבים אלו כוללים את שכר היסוד, תוספות וותק ועוד.

לכן השכר הקובע כולל בתוכו את השכר ברוטו של העובד, דמי מחלה, דמי חופשה, דמי חגים, תוספת וותק, תוספת יוקר, תוספת מקצועית ועוד. השכר הקובע אינו כולל שעות נוספות, דמי הבראה, שווי שימוש ברכב או כל שכר אחר שאינו מחליף שכר בסיס.

יחד עם זאת, מעסיק רשאי להפריש סכומים מתוך רכיבי שכר שאינם כלולים. אולם, מעסיק יהיה מחוייב לכך, אם קיימים תנאים מיטיבים.

איתור חסכונות אבודים או לא פעילים

בשנת 2013 השיק אגף שוק ההון במשרד האוצר (כיום רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון) מערכת לאיתור כספים אבודים. מטרת המערכת לעזור לחוסכים ולעמיתים לאתר את החסכונות הפנסיוניים האבודים שלהם, כלומר, כאלו שהם אינם פעילים עקב הפסקה של הפרשות אליהם.

במידה והופקדו עבורכם כספים לטובת חיסכון פנסיוני מסויים, ניתן לחפש את הגוף בו נמצאים הכספים באמצעות אתר הר הכסף של משרד האוצר בחינם. דרך נוספת לאיתור כספים שאולי לא מופיעים באתר הר הכסף, הוא לבצע שאילתא באמצעות מסלקה פנסיונית אשר מפוקחת על ידי משרד האוצר, זאת תמורת כמה שקלים.

איך בוחרים חיסכון פנסיוני?

כאשר אתם בוחרים את החיסכון הפנסיוני, יש לבדוק כמה דברים:

  1. סוג חיסכון – חשוב לבדוק את סוג החיסכון שברצונכם להתנהל איתו – קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל. לכל סוג חיסכון יש יתרונות וחסרונות לעומת האחרים וכדאי לקרוא על כך לעיל, יש קישורים לכתבות.
  2. גוף מוסדי – יש כמה גופים מוסדיים שונים, חברות ביטוח, בתי השקעות או חברות מנהלות קופות גמל. לכל סוג חיסכון יש את הגופים המוסדיים הרלוונטים לגביו.
  3. איכות שירות – שירות הוא אחד הדברים החשובים ביותר. כדאי לבדוק את מדד שירות החיסכון הפנסיוני של רשות שוק ההון בו היא קובעת ומספקת ציון איכות לכל גוף מוסדי.
  4. דמי ניהול – ככל שדמי הניהול גבוהים יותר, כך גובה החיסכון מצטמצם. לכן כדאי לשים דגש על גוף שמציע דמי ניהול מוזלים, או אם נמצא גוף אחר, אזי להתמקח איתו בעמלות.
  5. תשואה – אולי החלק החשוב ביותר, מכל הנקודות לעיל. ככל שהתשואה גבוהה יותר, כך החיסכון שלכם יהיה גבוה יותר. למרות שלא ניתן לנבא תשואות עתיד, לדעתינו, תשואות עבר של כמה שנים אחרונית יכולות לשקף את המציאות ולפזר את אי הוודאות.
  6. מסלול החיסכון – כדאי להתאים את מסלול החיסכון לפי הפרמטרים שלכם. משום שהחיסכון הוא ארוך טווח, כדאי לשקול בחירת מסלולים בעלי סיכון-סיכוי גבוה יותר ועם השנים לעבור למסלולים סולידיים יותר.
  7. ביטוח פנסיוני – מהווה כמעט חלק בלתי נפרד. יש לבחור להקטין או להגדיל את רכיבי הביטוח לפי הצורך שלכם. חוסכים צעירים וללא ילדים לא בהכרח צריכים ביטוח שארים, עם השנים ניתן להגדיל את שיעור הביטוח כך שיהיה יעיל יותר.

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil