קרן פנסיה מקיפה (חדשה) – מהי וממה היא מורכבת?

קרן פנסיה מקיפה היא אחד מהחסכונות הפנסיוניים הפופולאריים ביותר בישראל, למעשה אולי לרוב האוכלוסיה יש קרן פנסיה מסוג זה. הקרן המקיפה החדשה קיימת ופעילה משנת 1995 בישראל.

כל מה שצריך לדעת בנושא מופיע בכתבה זו.

מהי קרן פנסיה מקיפה (חדשה)?

לפני ההסבר, קרן פנסיה היא מוצר חיסכון פנסיוני (ביטוח פנסיוני) אשר מקנה תשלום קצבת פנסיה לעמית/חוסך כאשר יפרוש מהעבודה בגיל פרישה, וזאת למשך כל חייו. כלומר, זוהי תוכנית חיסכון שאנחנו מפקידים כסף בכל חודש ומקבלים כמו משכורת חודשים לאחר שעוזבים את העבודה בגיל הזקנה.

קרן פנסיה מקיפה חדשה היא כל קרן פנסיה שאליה ניתן להצטרף החל מתאריך 1.1.1995. מדובר על קרן פנסיה שלא יכולה להיכנס לעודף או גירעון אקטרוארי, שאם כן, מופעל מנגנון איזון אקטוארי ומאזן את הקופה. קרנות ותיקות עד 1995 נכנסו לגרעונות ומאז לא ניתן לפתוח חשבונות חדשים שם.

הסיבה לכך שמדובר על קרן מקיפה, כיוון שהיא כוללת גם חיסכון וגם ביטוח. כמו כן, קרן פנסיה מקיפה זו כוללת גם אגרות חוב מיועדות של משרד האוצר המקנות ריבית שנתית של 4.86%, אג"ח אלו מהוות 30% מכספי הקרן.

מה כוללת קרן פנסיה מקיפה?

קרן פנסיה מקיפה (חדשה) מספקת פיתרון מקיף לכל עובד שבאמצעותו, עובד יכול גם לחסוך לפנסיה וגם להנות מביטוח למקרים בהם המשפחה תצטרך כסף למחייה. למעשה הקרן כוללת:

  • חיסכון לפנסיה – קצבת פנסיה חודשית לחוסך כאשר יגיע אל גיל הפרישה.
  • ביטוח נכות (אובדן כושר עבודה) – ביטוח המבטיח תשלום קצבה חודשית לחוסך אם לא יוכל להמשיך לעבוד בגלל מצב בריאותו.
  • ביטוח שארים (למקרה מוות) – ביטוח המבטיח תשלום קצבה חודשית או סכום חד פעמי למשפחתו (אלמן/ה וילדים עד גיל 21) או לשאריו במקרה של מות החוסך.

שיעור הפרשות לקרן פנסיה מקיפה

החל משנת 2017, עובד ומעסיק, צריכים להפריש לטובת פנסיית החובה של העובד מינימום כך:

  • הפרשות העובד לתמלוגים – 6%.
  • הפרשות המעסיק לתמלוגים – 6.5%.
  • הפרשות המעסיק לפיצויים – 6% (אפשר להגדיל ל-8.33%).

אם קיימים תנאים מיטיבים, כלומר תנאים טובים יותר מכוח הסכם קיבוצי או צו הרחבה, המעסיקים חייבים לפעול על פיו ולתת את התנאים הטובים יותר. בכל מקרה, לא ניתן לתת תנאים פחות טובים מצו ההרחבה הכללי במשק.

עצמאים, רשאים להפריש עד 16.5% מתוך תקרת הכנסה מזכה במהלך שנת מס.

הטבות מס

על הפרשות לקרן הפנסיה המקיפה, יש הטבות מס לעובדים שכירים או עצמאים. למעשה, מדובר על זיכוי ממס בסך 35% על הפרשות לפנסיה. כך שעבור כל שקל שהעובד מפריש לפנסיה שלו, הוא מקבל זיכוי ממס 35 אגורות.

עצמאי זכאי להטבות מס של 16.5% עבור ניכוי וזיכוי ממס.

הטבת מס זו מוגבלת עד תקרת הכנסה מזכה.

איפה קרן הפנסיה המקיפה נחסכת?

כאשר מפרישים כספים לקרן הפנסיה, החברה המנהלת של הקרן (חברת ביטוח או בית השקעות), יכולה להשקיע ולחסוך בכמה אפיקי השקעה וחיסכון כדי להביא כמה שיותר תשואה לחוסך. ככל שהתשואה (הריבית) גבוהה יותר, כך לחוסך יהיה יותר כסף כאשר יפרוש מהעבודה.

משרד האוצר מבטיח 30% מסך נכסי הקרן, כך שהם יוכלו להנות מאגרות חוב מיועדות שמבטיחות תשואה שנתית ריאלית של 4.86%. כאשר בשוק ההון, הריביות נמוכות, זה מעולה. אך כאשר התשואות בשוק ההון גבוהות יותר משיעור זה, אז האג"ח הללו מהוות דווקא נטל.

תקרת הפקדה קרן פנסיה מקיפה

מכיוון שמשרד האוצר מבטיח 30% מנכסי הקרן בתור אגרות חוב מיועדות, הרי שהמדינה נכנסת לחוב שגדל ככל שיש יותר חיסכון. לצורך כך נקבע כי הסכום המקסימלי שניתן להפקיד בקרן המקיפה הוא 20.5% במכפלת פעמיים השכר הממוצע במשק.

במקרה ועוברים את התקרה, סכום הכסף יועבר אל קרן פנסיה כללית.

דמי ניהול של קרן פנסיה מקיפה

דמי ניהול של קרן פנסיה מקיפה משתנה בהתאם לתנאים של החברה המנהלת של הקרן או אם יש תנאים מיטיבים יותר במקום העבודה. בכל דו"ח שנשלח אל העמית/החוסך, החברה המנהלת נדרשת להציג את דמי הניהול הממוצעים באותה קרן פנסיה. דבר זה יכול ללמד האם מה שהחוסך מקבל, הוא יותר או פחות מהממוצע.

דמי ניהול הוא המחיר שהחוסך משלם עבור ניהול הכסף שלו. דמי הניהול מורכבים מ-2:

  • דמי ניהול על הפקדה – עלות שנגבית מחוסך מגובה ההפקדה.
  • דמי ניהול על צבירה – עלות שנגבית מחוסך מגובה הצבירה שחסך.

דמי ניהול מקסמליים בקרן פנסיה הם: 6% מההפקדה ו-0.5% מהצבירה. אין זה אומר כי זהו התשלום שתשלמו, אלא זו העלות המירבית המותרת להם לגבות.

מי שמשלם הרבה דמי ניהול, יכול לעבור אל קרן פנסיה ברירת מחדל נבחרת, או להשוות מול מחשבון דמי ניהול ואז לדרוש את הדמי הניהול הללו מהקרן.

השוואת תשואות קרנות פנסיה מקיפות

תשואה היא הריבית שניתנת עבור החיסכון. ככל התשואה גבוהה יותר, כך יש יותר כסף לחוסך וקצבת הפנסיה שלו תהיה גבוה יותר.

רשות שוק ההון שהוא הרגולטור האחראי על חברות הביטוח והפנסיה בישראל, בעלת מערכת שאפשר לצפות בקלות בכל התשואות של קרנות הפנסיה ולרבות קרנות פנסיה מקיפות חדשות. למידע נוסף, ניתן לקרוא את הכתבה על המערכת הנקראת פנסיה נט.

דוח קרן פנסיה מקיפה

קרן הפנסיה המקיפה כוללת דוחות תקופתיים (רבעוניים) ודוחות שנתיים, שבאמצעותם כל עמית יכול לדעת כמה כסף הפקיד, כמה תשואה הייתה לו, מהם דמי הניהול שנגבו ומידע נוסף. בגלל זה הכנו עבורכם כתבה שמטרתה לספק לכם מידע איך לקרוא את דוח הפנסיה הזמין באתר שלנו.

איתור כספים אבודים

במקרה שלא מופקדים כספים בקרן הפנסיה או לא מבוצע הסדר ריסק זמני, הקרן הופכת להיות לא פעילה ואז מאבדים גם את הזכויות הפנסיוניות. מה שאומר שקיים חיסכון שככל הנראה לא יודעים איפה הוא נמצא ולרוב דמי הניהול שוחקים את הכסף שנמצא שם.

מי שחושב שיש לו כספים נשכחים בחסכונות פנסיוניים, יכול לבצע בדיקה פשוטה במערכת הר הכסף של האוצר.

בחירת קרן פנסיה

כל אחד מאיתנו יכול לבחור את קרן הפנסיה והחברה המנהלת המתאימה ביותר עבורו. עם זאת, יש כמה פרמטרים שצריך לקחת בחשבון כדי ההחלטה תהיה נכונה. הנה מדריך על איך לבחור קרן פנסיה.

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו g.page/protocolil