חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

קרן פנסיה כללית (חדשה) – מהי קרן משלימה ומי צריך אותה?

קרן פנסיה מקיפה היא פיתרון הפופולארי ביותר לחיסכון פנסיוני, אולם הוא מוגבל עד תקרות ולכן יש גם קרן פנסיה כללית (חדשה) משלימה. מדובר על פיתרון נוסף לקרן הרגילה ומשלים אותה.

אז מהי הקרן, מי צריך אותה ומידע נוסף.

מהי קרן פנסיה כללית (חדשה)?

קרן פנסיה כללית (חדשה) או בשמה האחר, קרן פנסיה משלימה, היא חיסכון פנסיוני שעובדים יכולים להפריש אליו, בנוסף לחיסכון שדרך קרן פנסיה מקיפה והיא מקנה קצבת פנסיה חודשית לחוסך/עמית למשך חייו לאחר שיפרוש בגיל פרישה מעבודה. כמו המקיפה, קרן פנסיה כללית מכונה חדשה (משנת 1995) שעד אז קרנות ותיקות גרעוניות.

קרן פנסיה כללית אינה מהווה מתחרה של הקרן המקיפה, נהפוך הוא, היא משלימה אותה. הסיבה לכך היא שקרן פנסיה מקיפה מוגבלת עד תקרת הפקדה של 20.5% במכפלת פעמיים השכר הממוצע במשק, וזאת משום שהיא כוללת אגרות חוב מיועדות שמבטיחות תשואה ריבית ריאלית של 4.86% והן מוגבלות עד 30% מנכסי קרן הפנסיה.

הבטחת התשואה של המדינה עולה כסף למשלם המסים והמדינה נכנסת לחוב שאותו צריך לממן. לצורך כך היא מגבילה את התקרה להפקדה לקרן פנסיה מקיפה. לכן, כאשר עובד מעוניין להפקיד יותר מהתקרה הזו, הוא יוכל לעשות זאת דרך קרן פנסיה כללית. כמובן, שאין תקרה להפקדה בקרן פנסיה כללית.

מכיוון שקרן פנסיה כללית לא מקנה 30% אג"ח מיועדות, אזי 100% מהכספים המושקעים בה מופקדים בשוק ההון (לטוב ולרע). עוד נתון שחשוב לומר, בזמן שקרן מקיפה כוללת גם חיסכון וגם ביטוח, הרי שקרן כללית היא חיסכון נטו טהור ללא ביטוח.

במילים אחרות, קרן פנסיה כללית נותנת מענה לבעלי הכנסה גבוהות יותר שלא יכולים להפקיד יותר לקרן המקיפה בגלל הגעה לתקרה.

מי יכול להפקיד בקרן פנסיה כללית?

כל עובד שכיר או עצמאי, שמרוויח שכר כך שההפקדות אצלו לפנסיה מקיפה עולות על 20.5% כפול פעמיים השכר הממוצע במשק – יכול להפקיד בקרן כללית חדשה.

כמובן, שאין זה חובה להפקיד אותם לקרן כללית, אפשר גם להפקיד לקופת גמל למשל.

שיעור הפרשות לקרן פנסיה כללית

החל משנת 2017, עובד ומעסיק, צריכים להפריש לטובת פנסיית החובה של העובד מינימום כך:

  • הפרשות העובד לתמלוגים – 6%.
  • הפרשות המעסיק לתמלוגים – 6.5%.
  • הפרשות המעסיק לפיצויים – 6% (אפשר להגדיל ל-8.33%).

אלו הם שיעורי הפרשות הן לקרן מקיפה והן לקרן כללית. אולם, כל הסכומים עד 20.5% במכפלת פעמיים השכר הממוצע במשק עוברים לקרן מקיפה, וכל סכום אחר – מועבר לקרן כללית.

אגב, חשוב לציין כי זה אין חובה להפריש כספים בכל חודש בקרן פנסיה כללית, אפשר להפקיד כספים גם מעת לעת על פי דעת החוסך/העמית.

עצמאים, רשאים להפריש עד 16.5% מתוך תקרת הכנסה מזכה במהלך שנת מס.

הטבות מס

על הפרשות לקרן הפנסיה המקיפה, יש הטבות מס לעובדים שכירים או עצמאים. עבור עובד שכיר, מדובר על זיכוי ממס בסך 35% על הפרשות לפנסיה. עצמאי זכאי להטבות מס של 16.5% עבור ניכוי וזיכוי ממס.

הטבת מס זו מוגבלת עד תקרת הכנסה מזכה.

תקרת הפקדה

אין תקרת הפקדה לקרן פנסיה מקיפה. אפשר להפקיד כל סכום של כסף שרוצים, שמעבר להפקדות לקרן המקיפה.

מה לגבי ביטוח?

הביטוחים מפני נכות או שארים, ניתנים במסגרת קרן פנסיה מקיפה. שם אפשר לקבל קצבת נכות במקרה של אובדן כושא עבודה או קצבת שארים במקרה של פטירת החוסך / העמית.

יחד עם זאת, במקרה של מות החוסך / העמית בקרן פנסיה כללית, השארים יהיו זכאים ליתרת סכום הכסף הנצבר בה.

דמי ניהול של קרן פנסיה כללית

דמי הניהול הם המחיר שמשלמים לחברה המנהלת עבור ניהול הכסף בקרן הפנסיה. הם משתנים מחברה לחברה ואפשר לראות מהם דמי הניהול הממוצעים בקרן כדי לדעת האם משלמים מעל הממוצע או מתחת אליו.

דמי ניהול הוא המחיר שהחוסך משלם עבור ניהול הכסף שלו. דמי הניהול מורכבים מ-2:

  • דמי ניהול על הפקדה – עלות שנגבית מחוסך מגובה ההפקדה.
  • דמי ניהול על צבירה – עלות שנגבית מחוסך מגובה הצבירה שחסך.

דמי הניהול המירביים בקרן פנסיה כללית הם כמו בקופת גמל: 4% מההפקדה ו-1.05% מהצבירה. אפשר להשוות דמי ניהול באמצעות מחשבון דמי ניהול של רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון.

השוואת תשואות

אם דמי ניהול הם המחיר שמשולם לחברה המנהלת, אז התשואה היא הריבית שמקבלים שם. ככל שהתשואה (הריבית) גבוהה יותר, כך החברה המנהלת הרוויחה יותר כסף בקרן הפנסיה ולכן גם החיסכון של העמית/החוסך גבוה יותר.

ניתן להשוואת בין התשואות של קרנות הפנסיה הכלליות דרך אתר פנסיה נט של רשות שוק ההון.

דוחות קרן פנסיה כללית

החברה המנהל של קרן הפנסיה מחוייבת בביצוע דוחות כספיים של הקרן הן באופן שנתי והן תקופתי-רבעוני. הדוח כולל את כל המידע שהעמית/החוסך צריך לדעת ובין היתר התשואה, דמי הניהול, סך ההפקדות, גובה קצבה ועוד.

למידע נוסף, אפשר להיכנס אל הכתבה שלנו בעניין איך לקרוא דוח קרן פנסיה.

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil