בחירת קרן פנסיה – אז איך לבחור קרן פנסיה טובה?

בחירת קרן פנסיה הוא תהליך שכל חוסך לפנסיה נדרש לעבור, ללא קשר לגיל או נתונים דמוגרפיים אחרים. לכן גם חשוב לדעת איך לבחור קרן פנסיה טובה. בחירה נבונה משפיעה באופן משמעותי על החוסך בהיבטים רבים.

כדי לדעת כיצד עושים זאת ומה חשוב לדעת, כדאי מאוד לקרוא את הכתבה הזו.

מהי קרן פנסיה?

למי שלא יודע, או שלא בטוח בכך, קרן פנסיה היא סוג של חיסכון שבאמצעותו חוסכים לפנסיה. ליתר דיוק, קרן פנסיה היא סוג של חיסכון פנסיוני שבאמצעותה ניתן לחסוך עד גיל הפרישה ואז לקבל קצבת פנסיה חודשית לכל החיים.

בנוסף לכך, קרן פנסיה היא גם ביטוח פנסיוני. כלומר היא כוללת 2 מרכיבי ביטוח שעוזרים לחוסך / מבוטח או למשפחתו לקבל תגמולים אם וכאשר יארע (ייצא לפועל בעתיד) אירוע ביטוחי מסויים. 2 המרכיבים הם: ביטוח נכות (למקרה אובדן כושר עבודה) וכן ביטוח שארים (ביטוח חיים למקרה מוות).

חשוב לציין כי קרן פנסיה היא מוצר חיסכון (קופת חיסכון של חוסכים רבים) ולא גוף מוסדי או גוף שאפשר לחסוך בו. עם זאת, קרן פנסיה מנוהלת על ידי חברה מנהלת שכל מטרתה לנהל קרן פנסיה. חברות מנהלות מפוקחות על ידי רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון בישראל.

כמובן, יש עוד מידע חשוב שכדאי לדעת בעניין ומומלץ לקרוא את המדריך בנושא קרן פנסיה.

האם חובה לבחור קרן פנסיה עבור הפנסיה?

לא. כמו שכתוב זאת מקודם לכן, קרן פנסיה היא רק אחת הדרכים להיות חוסך בחיסכון לפנסיה ולהיות מבוטח בביטוח לפנסיה. יש עוד 2 מוצרים שהם מתחרים:

  • ביטוח מנהלים – מתחרה ישיר של קרן פנסיה הכולל גם ביטוח חיים למקרה מוות ואפשר להוסיף ביטוח אובדן כושר עבודה בתשלום. הוא לא נועד רק "למנהלים" למרות השם שלו ובמקרים מסויימים הוא עדיף על פני קרן פנסיה ומקרים אחרים פחות עדיף.
  • קופת גמל – מוצר מתחרה נוסף, אך בשונה מהקודמים, מדובר על מוצר חיסכון טהור – ללא ביטוח. זאת אומרת, שמי שבוחר בו, צריך לרכוש גם ביטוחים נוספים בתשלום.

בחירת קרן פנסיה – איך עושים זאת?

כאן נסביר איך לבחור קרן פנסיה טובה ומתאימה עבור כל חוסך / מבוטח (עמית). למעשה, ההצטפות לקרן פנסיה די פשוטה, בוחרים חברה שמנהלת קרן פנסיה, מסלול השקעות וחיסכון וחתימה על הסכם הצטרפות.

עם זאת, לפני שמבצעים הצטרפות לקרן פנסיה כזו או אחרת, מבצעים תהליך של בחירת קרן פנסיה. יש מתשנים רבים או כללים, איך שנוח להבין זאת, שיכולים להשפיע על תהליך זה והם:

1. תשואה

קרן פנסיה היא חיסכון, היא מושקעת במוצרי השקעה שונים כמו אגרות חוב, מניות ומוצרים אחרים בשוק ההון. כתוצאה מכך, השווי של קופת החיסכון משתנה בהתאם לביצועים של המוצרים הללו. אם הערך של המוצרים עולה – הקרן מרוויחה, אם הערך יורד, קרן הפנסיה מפסידה.

תשואה של קרן פנסיה היא למעשה אותה שאלה כמו "כמה כסף עשתה קרן הפנסיה?" אם קרן הפנסיה הרוויחה כסף, אזי התשואה חיובית, אם הפסידה, התשואה שלילית.

תשואה בעלת חשיבות מהותית על הפנסיה של החוסך – ככל שהתשואה גבוהה יותר, כך לחוסך תהיה קצבה חודשית גבוהה יותר כאשר יפרוש בגיל הפרישה (וגם להיפך כמובן). כמובן שהתשואה היא ריבית דריבית ולכן ככל שהיא גבוהה יותר, כך הרווח והקצבה גדלים בצורה אקספוננציאלית.

בעת בחירת קרן פנסיה, כדאי לבחור את קרן הפנסיה בעלת התשואה הגבוהה ביותר. כאשר בוחנים תשואה, כדאי לבצע השוואה מול חברות מנהלות אחרות של קרן פנסיה. כמובן שלא בודקים רק כמה חודשים או שנה אחת, אלא שבודקים תשואה על פני כמה שנים רצופות – מומלץ לפחות 5 שנים.

ניתן לבצע השוואת תשואות של קרנות פנסיה באמצעות מערכת פנסיה נט של הרשות לשוק ההון.

2. דמי ניהול

כמו שכתוב זאת מקודם, קרן פנסיה היא מוצר המנוהל על ידי חברה מנהלת. החברה המנהלת דואגת לטיפול בקרן הפנסיה, לרבות שירות לקוחות של עמיתים, קביעת מדיניות השקעה ועוד.

עבור העבודה של ניהול הפנסיה, החברה המנהלת גובה מחיר על השירות שהיא מציעה. זוהי עמלה המבוססת דמי ניהול באחוזים מהפנסיה. קיימים 2 סוגי דמי ניהול:

  • דמי ניהול על הפקדה – עלות שנגבית מחוסך לפי גובה ההפקדה (בד"כ חודשית).
  • דמי ניהול על צבירה – עלות שנגבית מחוסך מגובה הצבירה שחסך (בד"כ שנתית).

דמי ניהול הם הצד הנגדי של תשואה, כלומר שדמי ניהול הוא מחיר שמשלם החוסך ולכן ככל שדמי הניהול גבוהים יותר – כך קצבת הפנסיה של החוסך תהיה נמוכה יותר. ככל שדמי הניהול יהיו נמוכים יותר, הפנסיה תהיה נמוכה פחות (גבוהה יותר לעומת דמי ניהול גבוהים).

בעת בחירת קרן פנסיה, צריך לבחור דמי ניהול זולים ככל הניתן. כאשר בוחנים דמי ניהול של חברה מנהלת של קרן פנסיה, חשוב לבדוק מה מציעות חברות מנהלות אחרות על ידי ביצוע של השוואת דמי ניהול. ניתן לבצע השוואה כזו באמצעות מחשבון דמי ניהול של רשות שוק ההון.

כמובן שאפשר לנסות להתמקח על דמי הניהול שמשלמים לגוף מוסדי (חברה מנהלת) או פשוט לבחור בקרן פנסיה מוזלת שהיא קרן נבחרת של רשות שוק ההון, כלומר – קרן פנסיה ברירת מחדל.

3. מסלול השקעה

חלק זה מתקשר מאוד עם נקודה ראשונה, שהיא תשואה. גם אחרי החלטה איזו חברה השיגה תשואה גבוהה ומציעה דמי ניהול נמוכים, חשוב לבחור את מסלול ההשקעה של קרן הפנסיה.

אז כמו שכתוב מקודם, החברה המנהלת משקיעה את הכספים במוצרי השקעה מסויימים כמו אגרות חוב (לרבות יעודיות מובטחות על ידי המדינה) או מוצרים אחרים כמו מניות, אגרות חוב אחרות, נדל"ן, השקעות בחוץ לארץ ועוד.

מוצרי חיסכון כמו אג"ח הם סולידיים יותר ולכן הסיכון שלהם נמוך יותר והתשואה נמוכה בהתאם. מוצרי חיסכון כמו מניות, בעלות סיכון גבוה יותר ולכן מביאות תשואה גבוהה יותר.

בעת בחירת קרן פנסיה, חוסך צריך הכיר מהם מסלולי השקעה בקרן הפנסיה המאפשרים לו להחליט היכן יושקעו הכספים. חוסך שמעוניין בתשואה גבוהה יותר, יכול לבחור מסלול עם יותר מניות ומוצרים מסוכנים יותר. חוסך שמעוניין להיות בטוח יותר, יעדיף מוצרי חיסכון סולידיים יותר.

אפשר להתייעץ עם מומחים פנסיוניים לצורך כך, אך בדרך כלל צעירים יותר יעדיפו יותר סיכון שכן הם לא נדרשים לכסף בזמן קרוב ולכן יעדיפו תשואה גבוהה. חוסכים מבוגרים, יעדיפו מוצרי השקעה סולידיים יותר – עם פחות סיכון.

4. איזון אקטוארי

קרן פנסיה היא קופת חיסכון המנהלת את החסכונות של חוסכים רבים, הנקראית עמיתים. הקרן מנוהלת מול תקנון כללי מול כולם ולא חוזה אישי מול כל אחד ואחד, ולכן כל העמיתים ערבים זה לזה (ערבות הדדית).

כמו שכתוב מקודם, קרן הפנסיה משולבת חיסכון וגם ביטוח ולכן כל העמיתים מפקידים כסף מסויים בחודש שיהווה להם קצבה בגיל הפרישה או תשלום בעת אירוע ביטוחי. רכישת הביטוח לכל אחד נעשה מתוך קרן הפנסיה.

כאשר קרן הפנסיה משלמת יותר תביעות ביטוח מאשר שהיא מקבלת מכספי הפנסיה, נוצר מינוס – כלומר גירעון אקטוארי. כאשר הקרן משלמת פחות ממה שהיא גובה, נוצר פלוס – כלומר עודף אקטוארי. קרנות פנסיה חדשות מקיפות (לא ותיקות עד 1995), לא רשאיות להיות בגירעון ולא בעודף, ולכן מופעל מנגנון איזון אקטוארי כדי להגיע שוב לנקודת איזון שהיא 0.

במקרה של גירעון, קרן הפנסיה מקצצת מהפנסיה של כל עמית לטובת כיסוי הגירעון. במקרה של עודף, קרן הפנסיה מחלקת לפנסיה של כל עמית לפי סך העודף.

בעת בחירת קרן פנסיה, חשוב לבחור קרן פנסיה בעלת הגירעון האקטוארי הנמוך ביותר על פני תקופה ארוכה. עדיף שיהיה אפילו עודף אקטוארי.

5. איכות שירות לקוחות

עמיתים בקרן פנסיה צריכים לעיתים לסיוע מאת החברה המנהלת, כמו למשל החלפת מסלול השקעה, הצטרפות לקרן, משיכת כספי פיצויים, רכישת ביטוח ייעודי ועוד. גם איכות השירות שהלקוח העמית מקבל הוא פרמטר חשוב בעת בחירת קרן פנסיה.

שירות לקוחות הוא קשה למדידה באופן תיאורתי, יחד עם זאת, רשות שוק ההון מודדת זאת באמצעות מדד שירות חיסכון פנסיוני. מדובר על מדד שלוח בחשבון משתנים כמו שביעות רצון לקוחות, תלונות הציבור, וכן מדד זמני מענה טלפוני. המדד מפורסם בכל שנה והרשות מעניקה ציון איכות לכל חברה.

בעת בחירת קרן פנסיה, כדאי לוודא כי החברה המנהלת נמצאית באזורים גבוהים במדד לפחות על פני שנים.

6. מסלולי ביטוח

באופן טבעי כל עמית בקרן פנסיה שונה מאחר. עמית אחד רווק, עמית אחד מרובה ילדים, עמית אחר מבוגר ומתקרב לגיל הפרישה וכך הלאה. מוצרי הביטוח בקרן הפנסיה מעניקים סיוע כספי במקרה של אירוע ביטוחי. הביטוחים הן ביטוח נכות (ביטוח אובדן כושר עבודה) המשולם לאדם במקרה של תאונה או מחלה או ביטוח שארים (חיים למקרה מוות) המשולם למשפחה של הנפטר כקצבה או תשלום חד פעמי.

עמית שהוא צעיר ורווק והוריו לא נתמכים על ידו, מטבעו לא נדרש בביטוח שארים, שכן אין לו ילדים ו/או בת זוג – ולכן אין צורך לשלם פרמיה חודשית על ביטוח שהוא לא זקוק לו. כמו כן, בדרך כלל בקרן הפנסיה יש תקופת המתנה של קבלת דמי ביטוח בגלל אובדן כושר עבודה, אפשר לרכוש כיסוי נוסף למי שמעוניין לקצר את התקופה הזו.

לכן, בבחירת קרן פנסיה, כדאי שתהיה אפשרות לצמצם או להרחיב מסלול ביטוח מסויים.

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו g.page/protocolil