זיכוי מס הכנסה – מי זכאי לקבל זיכוי ממס ובאילו מקרים?

עובדים חייבים לשלם מס על הכנסותיהם בהתאם להוראות החוק, אך מנגד, רשות המסים מעניקה זיכוי מס הכנסה במקרים מסויימים. זיכוי ממס זה מסייע לעובדים להקטין את גובה המס לתשלום.

מטרת הכתבה היא להסביר את הזכות הזו.

מהו זיכוי מס הכנסה?

זיכוי מס הכנסה הוא זכות המוענקת לעובדים מסויימים אשר זכאים להקטין את גובה המס הסופי לתשלום לאחר שהוא חושב בהתאם לזכויות המוענקות על פי חוק או תקנות. בכך העובד נדרש לשלם מס נמוך יותר על ההכנסות שלו.

כדי להסביר זאת בצורה פשוטה יותר, מס הכנסה על עובד שכיר או עובד עצמאי (עוסק פטור או עוסק מורשה) מחויב באמצעות מדרגות מס הכנסה. כלומר, מדרגות מס אלו קובעות את שיעור המס שעובד צריך לשלם בהתאם לגובה השכר / ההכנסה שלו במהלך אותו חודש או אותה שנה.

לאחר שמכפילים את שיעור המס לפי המדרגות, בגובה ההכנסה של העובד, מקבלים את גובה מס ההכנסה שהעובד צריך לשלם. אם הוא שכיר, אז המעסיק מנכה זאת לפני העברת התשלום לעובד. אם הוא עצמאי, אז הוא נדרש לשלם אותם באמצעות מקדמות מס הכנסה.

סכום המס הזה שחושב, עשוי להיות לא סופי, אלא נמוך יותר ולעיתים אף מתאפס כליל. מדוע הוא מוקטן או מתאפס? משום שיש לעובד הטבות מס מסוג זיכוי מס הכנסה.

מי זכאי לקבל זיכוי מס?

הזכאות לקבל זיכוי מס הכנסה חלה בהתאם להוראות החוק, במקרה זה פקודת מס הכנסה או התקנות הנלוות אליה, בהתאם לסוג הזיכוי.

כלומר, מכיוון שיש כמה סוגים של זיכוי ממס הכנסה, העובד (שכיר או עצמאי) זכאי לקבל אותם לפי קריטריונים מסויימים. לרוב, כל עובד בישראל זכאי לפחות לקבל זיכוי מס אחד כלשהו מתוך רשימה כוללנית.

סוגי זיכוי מס הכנסה – באילו מקרים מגיע זיכוי ממס?

זיכוי ממס הכנסה עשוי להגיע במקרים אלו:

מה ההבדל בין זיכוי מס לבין פטור ממס?

הנה ההבדלים בינהם:

  • זיכוי ממס הכנסה – זכות שעוזרת לעובד להקטין את גובה המס המחושב לתשלום, כתוצאה מכך גובה המסע עשוי להיקטן או עשוי להתאפס.
  • פטור ממס הכנסה – זכות שפשוט מאוד פוטרת את אותו אדם מתשלום המס, בלי קשר אם הוא היה צריך לשלם לפני כן או לא.

חשוב לציין כי גם במקרה שהעובד זכאי לקבל זיכוי ממס שמאפס את גובה המס, זה לא אומר שהעובד זכאי לפטור ממס – מכיוון שמדובר על דברים שונים לגמרי (למרות שכך או כך לא משלמים מס).

זיכוי או ניכוי?

יש הבדל בין זיכוי מס הכנסה לבין ניכוי מס הכנסה – הן מבחינה של המטרה של המס, מקרים בהם הוא ניתן ואפילו אופן החישוב. ניכוי מס מקטין את ההכנסה לצורך חישוב המס ומקטין את המס באופן עקיף, וזיכוי מס מקטין את המס בפועל באופן ישיר.

כמובן שחשוב לומר כי זיכוי ממס ניתן לאחר חישוב המס בהתאם למדרגות המס ולעומת זאת ניכוי ממס מחושב לפני חישוב המס לפי מדרגות המס. כדי לפשט, כדאי לקרוא את הכתבה על ההבדל בין זיכוי מס לבין ניכוי מס.

מה הקשר בין תיאום מס לבין זיכוי מס?

תיאום מס הכנסה הוא מקרה בו העובד עורך תיאום בין גורמים כמו מעסיקים שונים או זכויות שונות שמוענקות לו כתוצאה למשל מקבלת זיכוי מס. המטרה של תיאום המס הוא לקבל את ההטבות המס בכלל או זיכוי ממס בפרט במהלך אותה שנת מס, עוד לפני שהיא נגמרה.

כלומר, תיאום מס הכנסה מסייע לעובד לקבל את הטבות המס שלו, מבלי הצורך לשלם אותם מלכתחילה.

למשל, אם העובד זכאי לנקודות זיכוי, הוא יכול לערוך תיאום מס ולהקטין את גובה המס בחודשים הבאים באותה שנה, כך שישלם מס מופחת בהתחשב בנקודות שזכאי לקבל אותם.

מה הקשר בין החזר מס לבין זיכוי מס?

החזר מס הכנסה הוא מקרה בו העובד מקבל תשלום בחזרה מרשות המסים בעקבות תשלום מס ששולם ביתר. הסיבה שהמס שולם ביתר, הוא מפני שהעובד לא ניצל זכאות מסויימת או לא ידע עליה כמו למשל הטבות במסגרת זיכוי ממס.

החזר מס הכנסה מתאים גם במקרה בו העובד לא הספיק לערוך תיאום מס הכנסה (ככתוב מקודם) ולכן פונה להליך אחר שהוא פניה יזומה כדי לקבל את המס ששולם מעבר למה שצריך בשנים האחרונות.

איך לקבל זיכוי מס הכנסה?

זיכוי מס הכנסה ניתן בהתאם לשיוך העובד לאותה אוכלוסיה, כמו למשל אם זכאי לנקודות מסויימות, או שזכאי לזיכוי בגלל הפרשות לפנסיה ועוד.

לרוב, כדי לקבל זיכוי מס הכנסה, על העובד לספק את כל המידע והשינויים השונים למעסיק שלו – על ידי מילוי טופס 101 (כרטיס עובד). כך למשל, אם נולד ילד חדש, אם נתרמו כסף לתרומות וכך הלאה.

זכאות אחרת עשויה להינתן באופן אוטומטי על ידי המעסיק, כמו למשל עבור הפקדות לפנסיה חובה.

במידה והעובד לא קיבל כך או כך את הזכאות, הוא יכול להגיש בקשה לתיאום מס או בקשה להחזר מס (בהתאם למועד ההגשה) – ישירות לפקיד השומה (משרד מס הכנסה) באזור המגורים.

עובד עצמאי יכול לקבל זיכוי ממס על ידי הגשת דוח שנתי למס הכנסה שהינו דוח חובה.

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו g.page/protocolil