חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

ניהול תקציב – מה זה ואיך לשמור על תקציב מאוזן (משפחתי או אישי)

תקציב הוא אחד הכלים הפיננסיים החשובים אצל כל גורם, לא משנה אם הוא אדם פרטי, משק בית, עסק / תאגיד, עמותה ללא מטרת רווח או אפילו מדינה. בניית תקציב זה מעולה ודי חשוב, אבל דבר מה שעוד יותר חשוב זהו ניהול תקציב שוטף, וגם שמירה על תקציב מאוזן.

מי שמעוניין לדעת איך עושים זאת, כדאי שיקרא את הכתבה הזו.

מה זה בעצם תקציב?

תקציב הוא כלי פיננסי שמטרתו היא לתכנן את ההכנסות וההוצאות העתידיות, מה שעשוי להשפיע רבות על ההתנהלות הפיננסית של כל פרט. המשמעות היא שהתקציב יכול לספק מידע ותובנות לגבי העתיד הפיננסי, האם יהיו מספיק כספים לצורך מימון חופשת החלומות בקיץ, האם יהיה מספיק כסף לרכישת רכב חדש, לעשות שיפוץ בבית ועוד.

כדי לחשב זאת, להבין האם יהיה מספיק כסף למטרות ויעדים שונים בעתיד, חשוב לבנות תקציב פיננסי שלוקח בחשבון את כל ההכנסות וכל ההוצאות השונות, לרבות הכנסות מעבודה ולא מעבודה, הוצאות שוטפות, קבועות, הלוואות ועוד.

ניהול תקציב – מה זה ולמה חשוב?

מכיוון שתקציב הוא כלי שלוקח מבט על נתוני עבר, נתוני הווה ונתוני עתיד לצרכי, הוא כלי נפלא שבאמצעותו אפשר לתכנן את העתיד הפיננסי. התקציב יכול לספק מידע אילו הוצאות הן קבועות ובעלות חשיבות גבוהה, אילו הוצאות אפשר לוותר עליהן כעת כדי לחסוך למטרה עתידית (לצרכי תכנון), האם יש חודשים במהלך שנה בהם ההוצאות או ההכנסות תנודתיות מעלה ומטה כך שיכולות לשבש או להשפיע ועוד. כמובן שצרכנים יכולים להבין טוב יותר לאן כל ההכנסות הולכות.

בנוסף לכל זאת, אפשר לקבל תובנות מעמיקות יותר לגבי התקציב, כל אחד לפי איך שהוא רוצה ללמוד ולקחת את זה יותר עמוק. כך למשל, אפשר להבין איך לצמצם את ההוצאות, יש יותר כוח מיקוח בעת ביצוע עסקאות פיננסיות ובסופו של דבר ניתן בהחלט לשמור על תקציב מאוזן – כזה שלא נכנס לגירעון מיותר או לעודף.

גירעון יכול לגרום לכניסה למינוס, לקיחת הלוואות יקרות יותר, והגדלה של ההוצאות. עודף הוא טוב יותר, אך גם עם עודף צריך לדעת מה לעשות, אולי להפקיד אותו לחיסכון או לפיקדון כדי שיביא תועלת ולא סתם "יישב בעובר ושב".

איך מנהלים תקציב מאוזן?

כדי לשמור על תקציב מאוזן ונכון, יש לבצע כמה שלבים:

1. בניית תקציב

בניית תקציב היא פעולה פשוטה שכל אחד יכול לעשות, פשוט מאוד רושמים את ההכנסות וההוצאות במשך שנה מסויימת (הן נתוני עבר והן נתוני עתיד), מסדרים אותם לפי קטגוריות רלוונטיות, מדרגים את סדרי העדיפות שלהם ויוצרים פילוח באופן חודשי.

2. בדיקה האם התקציב מאוזן

לאחר שהתקציב נבנה, משווים את ההכנסות וההוצאות ובודקים האם התקציב מאוזן.

  • גירעון הוא מצב שבו ההכנסות נמוכות מההוצאות וזה דבר לא מומלץ, יכול להביא לכניסה למינוס וגידול בהוצאות המימון. במקרה כזה צריך לצמצם את ההוצאות.
  • עודף הוא מצב טוב שבו ההכנסות גבוהות מההוצאות, דבר שמאפשר להיות גמיש מבחינת ההוצאות השונות. במקרה כזה כדאי לחסוך את העודף.
  • איזון הוא מצב בו ההכנסות וההוצאות זהות. זהו המצב האידיאלי ביותר, מכיוון שזה מצב שאומר שאין גירעון ולכן לא נכנסים למינוס ומנגד אין גם עודף. אבל, אם מפקידים את העודף בחיסכון או בהשקעה – אז נוצר מצב מאוזן משום שחיסכון או השקעה נחשבת "הוצאה" לצורך לחיסכון בסעיפי התקציב.

3. בדיקה האם אין חריגה בהוצאות

כאשר בונים תקציב, קובעים גם למעשה את הסכום המקסימלי שיש להוציא אותו על אותה הוצאה. למשל, אם נקבע כי הוצאות החשמל הן 300 ₪ לחודש בממוצע ובמהלך חודש מסויים הגיע חשבון של 500 ₪ בממוצע – אזי באותו חודש יש פחות תקציב להוצאות אחרות.

המשמעות היא שבאותו חודש צריך להקטין הוצאה אחרת באותו סכום חריגה, כדי לשמור על התקציב המאוזן. כמובן שהצמצום צריך להיות מבוצע בהוצאה אחרת שאינה חשובה, קריטית, קבועה או כזו שבלתי נדחית – הוצאה כמו על ביגוד / הנעלה / בידור ופנאי וכד'.

ביצוע פעולה זו צריכה להיעשות גם במקרה שיש הוצאה בלתי צפויה מראש, כמו פיצוץ צנרת חלילה.

4. צמצום הוצאות

האם אפשר לצמצם את ההוצאות? בוודאי! כמעט כל הוצאה אפשר לצמצם והכל בכפוף להתנהלות פיננסית שלכם או כוח המיקוח.

  • צמצום הוצאות שאפשר לוותר עליהן – פשוט מפסיקים לבזבז עליהם כסף.
  • צמצום בהוצאה על מוצרים יקרים – בהרבה מקרים אפשר לרכוש מחיר עם מותג זול יותר באיכות לא פחותה מהמוצר היקר.
  • צמצום ריבית בהלוואה – אפשר לערוך מיחזור הלוואה, פניה אל התאגיד הפיננסי ודרישה לקבלת תנאים טובים יותר.
  • צמצום מסים – ייתכן ואפשר לערוך תיאום מס הכנסה או תיאום דמי ביטוח לאומי, או שאפשר לנצל את הטבות המס שמגיעות וזאת כדי להקטין את הסכומים על המסים והביטוח.
  • צמצום עמלות / ריביות על אשראי או מינוס – דואגים לא להיכנס למינוס בכלל, אפילו על ידי דחיית הוצאה כדי להישאר תמיד בצד הפלוס בבנק.
  • מציאת כפל בביטוח – יכול להיות שמשלמים פעמיים על אותו ביטוח, פשוט מאוד בודקים במערכת הר הביטוח.

הרשימה לא נגמרת, מספיק להסתכל רגע על כל הוצאה, כדי לחשוב איך אפשר לצמצמם את התשלום.

5. הגדלת הכנסות

האם אפשר להגדיל את ההכנסות? ברור שאפשר! כל הכנסה אפשר להגדיל, גם כאן הכל בכפוף להתנהלות פיננסית וכוח המיקוח.

  • הגדלת הכנסת עבודה – מעסיקים מעדיפים לשלם קצת שכר לעובד מאשר לחפש עובד חדש ולשלם יותר על גיוס, מיון, ראיונות עבודה וכד'. עובד שמספק עבודה טובה, ראוי להיות מתוגמל בשכר המתאים לו וצריך מעת לעת לבקש העלאת שכר.
  • הגדלת הכנסה מפיקדון או השקעה – מפקידים במוצר חיסכון / השקעה שיכול לשלם ריבית גבוהה יותר מאשר פיקדון פשוט. אפשר להפקיד במוצרי השקעה בשוק ההון באופן ישיר או באופן עקיף על ידי קרן נאמנות, או חסכונות כמו קופת גמל להשקעה, פוליסת חיסכון וכד'.
  • החזר מסים ששולמו ביתר – יכול להיות ששולם יותר מדי מס או דמי ביטוח? יכול להיות. לצורך כך אפשר לערוך החזר מס הכנסה או החזר דמי ביטוח לאומי.
  • איתור כספים אבודים – יכול להיות שיש גם כספים נשכחים בחסכונות פנסיונים או בחשובות בנק, פשוט מאוד בודקים במערכת הר הכסף או הר הכסף 2.

גם כאן, הרשימה אינה נגמרת, אפשר למצוא דרכים נוספות.

6. עדכון תקופתי של תקציב

תמיד יש שינויים ועדכונים, השכר עלה או ירד, יש יותר ילדים במשפחה ולכן גם ההוצאות גדלו, הלוואה שנלקחה נפרעה במלואה, נלקחה משכנתא לרכישת דירה, יש שינוי במצב הבריאותי ועוד. כל שינוי כזה משפיע באופן ישיר על סעיפי התקציב הרלוונטיים ולכן חשוב מאוד לעדכן את התקציב ולחזור שוב מהתחלה מבדיקה של האם התקציב מאוזן ואילך.

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil