איסור פיטורי עובד או עובדת בתקופת חופשה ללא תשלום לאחר לידה, או לאחר התקופה

עובד עו עובדת שנמצא בתקופת חופשה ללא תשלום לאחר חופשת לידה (תקופת לידה והורות) או אחריו, זכאי להגנה מפני פיטורים, אלא אם ניתן היתר ממשרד העבודה. זכות זו נוספת על איסור פיטורים בעת החופשה כאמור.

מטרת הכתבה להסביר את הזכאות.

מהו איסור פיטורים בתקופת חל"ת לאחר חופשת לידה, או לאחריה?

חופשת לידה (מקובל לומר כיום: תקופת לידה והורות) היא תקופה של חופשה בה אישה יולדת נעדרת ממקום העבודה עקב הלידה. במקרים מסויימים, גם בן הזוג שלה יכול לחלוק את החופשה בחלק מהזמן עם בת זוגתו.

בהתאם לחוק, מעסיק לא רשאי לפטר עובד או עובדת במשך כל חופשת הלידה (ולא ניתן לקבל היתר) ולא רשאי לפטר במהלך 60 ימים לאחר החופשה (רק לפי היתר). זאת ועוד, הוא אינו יכול גם להודיע על פיטורים בתקופה זו.

זאת ועוד, עובד או עובדת רשאי להיעדר ממקום העבודה ולקחת חופשה ללא תשלום לאחר תום חופשת הלידה. אלא שגם בתקופה זו – המעסיק לא רשאי לפטר עובד או עובדת וגם לא במהלך 60 הימים שלאחר תום תקופת החופשה ללא תשלום שלאחר סיום תקופת לידה והורות (אלא אם ניתן היתר).

בנוסף לכך, המעסיק לא רשאי לתת הודעה על פיטורים בתקופה זו אם הפיטורים בפועל לאחר תקופה זו, והכל אלא אם כן ניתן היתר לפיטורים ממשרד העבודה.

משך תקופת החופשה ללא תשלום היא לפי רבע מסך חודשי העבודה של העובד או העובד טרם יציאה לחופשת לידה ולכל היותר למשך שנה אחת מיום הלידה.

שר העבודה רשאי לתת היתר לפיטורי עובד או עובדת בתקופת חל"ת לאחר חופשת לידה, או ב-60 הימים שלאחר תום התקופה כאמור, רק בתנאי שהפיטורים לא קשורים ללידה או להיעדרות זו.

פיטורים יכולים להיחשב גם בתור אי חידוש חוזה לזמן קצוב שמעל 12 חודשים, או אף מתחת לכך, אם ההסכם היה אמור להיות מחודש או מוארך לפני תום תוקפו.

אוכלוסיית יעד – מי זכאי?

כל עובד או עובדת הנמצא באחת מהתקופות הבאות:

  • תקופת חופשה ללא תשלום לאחר תום תקופת לידה והורות.
  • 60 ימים לאחר תקופת חל"ת בנקודה קודמת.

הזכאות ניתנת גם אם מדובר על הורה מאמץ, הורה מיועד בהליך פונקדאות וגם הורה במשפחת אומנה.

מימוש הזכאות

הזכאות להגנה לפי חוק זה היא אוטומטית. העובד או העובדת לא נדרש לבצע שום פעולה כדי לקבל את הזכות וההגנה מפיטורים.

עובד או עובדת, שמעסיקו פיטר אותו בתקופה חופשה ללא תשלום (חל"ת) לאחר חופשת לידה או במשך 60 הימים לאחר חופשת הלידה, או נתן הודעה מוקדמת לפיטורים בפרק זמן זה, וכל זאת ללא היתר ממשרד העבודה – הרי שהוא עובר על החוק ואפשר להגיש נגדו תלונה למינהל אכיפה והסדרה במשרד העבודה. זאת ועוד, ניתן להגיש תביעה לבית הדין לעבודה.

מידע נוסף

חקיקה ופסיקה

  • חוק עבודת נשים, תשי"ד-1954

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו g.page/protocolil