בשנת 2016 השיק אגף הפיקוח על הבנקים של בנק ישראל מערכת לאיתור כספים אבודים של כל האזרחים במדינת ישראל (חשבונות בנק ופקדונות). המערכת מאפשרת לאתר כספים נשכחים במוצרי פיקדון בנקאיים ובחשבונות בנק שונים.
איתור כספים אבודים של חשבונות ופקדונות מבוצע באמצעות מערכת הר הכסף 2 של בנק ישראל. תוכלו להתחיל לחפש את הכספים בכל עת, אך כעת נעבור על מהם כספים אבודים אלו ואיך הם נוצרים.
מהם כספים אבודים של בנק ישראל?
אזרחים עשויים לשכוח את הכספים שלהם בכמה אצל גופים פיננסיים שונים כדוגמת בנקים, גופים מוסדיים ועוד. עם התקדמות הטכנולוגיה, נוצרו מערכות שונות על ידי הגופים הממשלתיים שמטרתם לסייע לציבור לאתר את הכספים האבודים.
כאשר לאזרח יש חשבון בנק או פיקדון בבנק ובו יש כספים. החשבון או הפיקדון יכול להיות גם לא פעיל וכתוצאה מכך הכספים ייחשבו אבודים. כאשר לחשבון בנק או לפיקדון בבנק לא הועברה הוראה במשך 10 חודשים, הוא הופך להיות לא פעיל ומשכך, הכספים נשכחים.
למה חשוב למצוא כספים אבודים?
כספים אבודים שנמצאים בחשבון בנק או בפיקדון בנקאי הם כספים חשובים. קודם כל, אלו כספים ששייכים לכם ולכם חשוב למצוא אותם לבצע איתם פעולה מסויימת כמו העברה לחיסכון אחר או למוצר פיקדון אחר. אי משיכת הכספים תגרום לכך שהבנק יחוייב להתנהל איתם כמו פיקדון ללא תנועה ולהשקיע אותם במוצרי השקעה שלא בהכרח הכי טובים.
אי ידיעה על הכספים האבודים במסגרת חשבונות בנק או פקדונות, עשויה גם לפגוע גם ביכולת להשתמש בכספים למטרות חשובות יותר.
איפה יכולים להיות כספים אבודים (בנק ישראל)?
מערכת הר הכסף 2 של בנק ישראל מסייעת לכל אזרח לאתר את הכספים האבודים שלו במסגרת המוצרים הבאים:
- חשבון בנק – יתרת זכות הקיימת בחשבון עובר ושב של לקוח.
- פיקדון בנקאי – קופת חיסכון הקיימת במסגרת פיקדון בנקאי.
הסיבות להיווצאות כספים אבודים
כספים אבודים ככתוב לעיל, נמצאים במסגרת חשבונות לא פעילים ובמקרה זה – חשבונות בנק ופיקדונות. אלו הם הסיבות למקרים אלו:
1. מעבר חשבון בנק לא תקין
אחד הסיבות שבהם יכולים להיות כספים אבודים תחת חשבונות בנק או פקדונות הוא כאשר מבוצע מעבר לא תקין בין חשבונות בנק. כל אדם יכול לעבור בנק באופן חופשי וללא בעיות. הבנק החדש, מחויב להעביר אליו את כל המידע של הלקוח ועוד מחוייבויות אחרות. אולם, במידה וחלה שגיאה כלשהי של הפקיד או בעת המעבר, יכולים להישאר כספים בחשבון הקודם.
2. כמה חשבונות בנק
מעבר בין בנקים הוא לא חובה. כלומר, אין מניעה מלהחזיק כמה חשבונות בנק בישראל. אולם, במידה ויש עדיין כספים המצויים ב-2 חשבונות הבנק, והחלטתם להשתמש בחשבון אחד, ייתכן מאוד ותוכלו לשכוח על הימצאותם של כספים בחשבון הלא פעיל.
3. אי עדכון של המעסיק
מעסיק מפקיד כספים בדרך כלל לחשבון הבנק של העובד. אולם, על העובד לוודא עדכון אצל המעסיק של חשבון הבנק החדש. כמו כן, ייתכן כי המעסיק היה צריך להשלים כספים בגלל הפרש לפי תלוש השכר ולפי ההפקדה בבנק, והוא הפקיד זאת לחשבון אחר.
4. הכנסה מכמה גורמים
עזבתם מקום עבודה, ואתם צריכים לקבל כספים מביטוח הלאומי, גוף חיסכון פנסיוני או ממעסיק קודם? או שאולי אתם זכאים לקבל החזר מס מרשות המסים? לפני שאתם מקבלים את הכסף, בדקו שאצל הגוף הרלוונטי, יש את מספר החשבון הבנק העדכני שלכם.
5. שכיר ועצמאי (עסק)
יש לכם כמה חשבונות בנק ואתם מקבלים כסף באמצעות הכנסה דרך המעסיק וגם באמצעות העסק שלכם? אתם עשוים לשכוח את הכספים הללו, במיוחד אם החלטתם לעבור משכיר לעוסק או להיפך. כדאי לבדוק זאת.
איתור כספים אבודים – איך בודקים?
לאחר שקראתם את הסיבות, שיכולות להיות עוד אגב, חושדים שיש לכם כסף אבוד? או חשבון נשכח? אתם יכולים לבדוק זאת באמצעות מערכת הר הכסף 2 של בנק ישראל בחינם! היכנסו לקישור זה ועברו על המדריך שמסייע לכם להבין כיצד עושים זאת – לאחר מכן תוכלו לבדוק לבד וללא צורך בגורם חיצוני, וכמובן.. ללא תשלום נוסף.
מה עושים עם כספים אבודים?
מצאתם כספים אבודים? מזל טוב! כדאי מאוד לדעת מה עושים איתם. אתם יכולים להשאיר אותם באותו חשבון בנק או פיקדון, תוכלו להעביר אותם לחשבון בנק אחר או להפקיד אותם במוצר חיסכון אחר. חשוב גם לוודא כי אתם מנצלים את הכסף בצורה חכמה, לצורך חיסכון, השקעה או לצורך פיקעון הלוואה לדוגמה.
עוד בנושא
- כספים אבודים (משרד האוצר) – האם גם לכם יש? בואו לדעת
- ביטוחים כפולים – האם יש לכם כפל ביטוח? ואיך זה קורה?