עובדים שעומדים בתנאי הזכאות, הגישו בקשה והתביעה אושרה, זכאים לקבל את הכסף, וזה הזמן לדעת איך נכון לנצל כספי מענק עבודה אלו (מס הכנסה שלילי). מדובר על סכום לא קטן שעשוי להיות יעיל במקרים מיוחדים.
אז איך בעצם לנצל נכון את הכסף הזה?
מה זה מענק עבודה?
מענק עבודה (או בשמותיו האחרים: מס הכנסה שלילי, מענק הכנסה) הוא תשלום שמשולם על ידי רשות המסים עבור בעלי הכנסות נמוכות בישראל. המענק ניתן כדי לעודד משפחות ועובדים לצאת לעבודה כדי לקבל שכר גבוה יותר ובהתאם לכך לקבל גם תוספת הכנסה שמשולמת בנוסף לשכר הרגיל.
תנאי הזכאות משתנים בהתאם לגיל של העובד, האם עבד במהלך שנת המס, טווח ההכנסה שלו בשנה זו, מספר ילדים עד גיל 18 ועוד. הסכום הסופי שמגיע לעובדים משתנה בהתאם להכנסה נוספת של העובד, הכנסת בן/בת זוג, האם הוא הורה יחיד ועוד.
בעת חישוב גובה מענק עבודה, ניתן לראות כי עובדים יכולים לקבל סכום של בין כ-1000 ₪ ועד כ-8600 ₪ לכל שנת מס. מדובר על סכום לא קטן בכלל וכדאי מאוד לנצל אותם בחוכמה.
התשלום מוענק לעובדים בכמה פעימות בדרך כלל, אך זה לא מונע מעובדים להפריד את הכספים הללו משאר הכספים כדי להשתמש בהם למטרה מסויימת.
מה עושים עם כספי מענק עבודה (מס הכנסה שלילי)?
כספי מענק עבודה (מס הכנסה שלילי) הוא סכום כספי שאפשר להשתמש בו ולייעד אותו למטרות חשובות ולא רק לבזבז אותם כמה שיותר מהר. הנה כמה מטרות מעניינות:
1. הפרשה עצמית לפנסיה
חיסכון פנסיוני (או ביטוח פנסיוני) היא תכנית חיסכון משולבת עם ביטוח בד"כ שמסייעת לעובד להיות עמית/חוסך בפנסיה חובה. כיום החובה היא להפריש 6% לתגמולים מצד העובד ובנוסף 6.5% לתגמולים מצד המעסיק וכן הפרשה לפיצויים.
עובד יכול להגדיל את ההפרשות לפנסיה שלו ב-1% נוספים ל-7% מהשכר. בכך העובד יכול להגדיל את הפנסיה שלו, לצבור ריבית בתקופת הזמן ואף לקבל 35% זיכוי ממס הכנסה על הפרשות פנסיוניות.
2. השקעה בשוק ההון או בנכסים אחרים
כספי מענק עבודה הם סכומים לא גדולים במיוחד, אבל הם סכומים שכן אפשריים להשקעה בשוק ההון או בנכסים. אפשר לרכוש ניירות ערך כמו מניות, אגרת חוב, מלווה קצר מועד, קרנות סל ועוד. דרך נוספת היא להשקיע את הכספים הללו בפלטפורמות שונות כמו מימון המונים, הלוואות חברתיות או השקעות המונים.
3. הפקדה בחיסכון
אפשר להפריש את כספי מענק העבודה גם בתכניות חיסכון שונות, שלא בהכרח דרך התאגידים הבנקאיים. כך למשל, אפשר להפקיד אותם בתכניות כמו קופת גמל להשקעה או פוליסת חיסכון, של חברות הביטוח ובתי ההשקעות ובכך לקבל תשואה טובה יותר מאשר ברירת המחדל.
4. סגירת מינוס בבנק
אם לא רוצים להשקיע את הכספים או להפריש אותם לפנסיה, אפשר לסגור את המינוס בבנק. המינוס נושא ריבית די גבוהה, ואף בדרך כלל יותר מאשר ריבית על הלוואה רגילה. בכך אפשר להקטין את גובה הריביות שמשלמים ולהגדיל את ההכנסה נטו של העובד.
5. חידוש אורח החיים
מי שאינו מעוניין להשקיע את הכספים, לחסוך אותם או לסגור איתם את המינוס, אז כדאי לפחות להשתמש בכספים הללו לצרכים שהמתינו זה זמן רב והיו נדרשים. כך למשל, מי שרצה לחדש את הריהוט או מוצרי החשמל בבית, או חידוש הבית ושיפוץ, או חידוש הרכב – זה הזמן להשתמש בכספים אלו.
6. צרכנות ופנאי
מי שלא צריך או לא רוצה לנצל את הכספים למטרות הכתובות לעיל, יכול פשוט לנצל אותם עבור הוצאות צרכנות ופנאי רגילים, או מימון פנאי ונופש.
כמובן, שזו דרך מעולה מאוד לצורך ניהול תקציב נכון במשק הבית וכדי להתחיל ישירות על ידי קריאת הכתבה בעניין בניית תקציב.