חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

דמי הבראה לבני נוער עובדים – האם זכאים ומה הם התנאים?

במהלך הלימודים ובמיוחד החופשות הגדולות, בני נוער עשויים לעבוד במקומות עבודה ולכן חשוב לדעת מה לגבי דמי הבראה עבורם. מדובר על סכום של אלפי שקלים בשנה ולכן יש חשיבות בנושא.

בכתבה זו נדבר על הזכאות עבור ילדים וצעירים.

מהם דמי הבראה לבני נוער עובדים?

דמי הבראה הוא תשלום שמעסיק נדרש לשלם לעובד בכל שנה, בעיקר לקראת חודשי הקיץ. בעבר, דמי הבראה היו כספים ששולמו לעובדים לצרכי הבראה ונופש, הם היו נדרשים להציג קבלה ואסמכתות נוספות עבור השהייה בנופש. כיום, המונח מנותק מן המציאות.

עובדים כיום יכולים להשתמש בהם ולנצל אותם עבור הבראה, בריאות, נופש, חופשה, חיסכון, כיסוי הוצאות ועוד. התשלום הוא תוצאה של מכפלת מספר ימי הבראה שעובד זכאי לקבל בהתאם לוותק שלו במקום העבודה בסכום ההבראה ליום.

צו הרחבה בעניין דמי הבראה קובע את תנאי הזכאות, אך הוא אינו מגביל לפי גיל או מצב העובד. המשמעות היא שגם בני נוער עובדים זכאים לקבלת דמי הבראה.

מי זכאי לקבל דמי הבראה לבני נוער?

כל נער ונערה (עד גיל 18) שהשלים שנת עבודה אחת אצל המעסיק, זכאי לקבל דמי הבראה. הזכאות לקבלת דמי הבראה לעובדים שהם בני נוער מגיעה לפי הצו כמו לעובד רגיל, בהתאם לענף בו הם מועסקים.

אם הנער או הנערה, התפטר/ה או פוטר/ה לפני שהסתיימה שנה ראשונה, כלומר עובד שטרם צבר ותק של שנה אחת – הוא לא יהיה זכאי לקבלת דמי הבראה. אלא אם כן, העסקה בפועל הסתיימה עם השלמת שנת וותק אחת, למשל בגלל הודעה מוקדמת לפיטורין או הודעה מוקדמת להתפטרות – אזי העובד כן יהיה זכאי.

מספר ימי הבראה

בני נוער עובדים, זכאים לקבלת דמי הבראה לפי תנאי הזכאות של הצו הכללי. עם זאת, אם בענף בו העובד מועסק, חל צו הרחבה ספציפי יותר עם תנאים טובים יותר – הם יהיו זכאי להם.

הנה מספר ימים לפי הצו הכללי:

שנות ותק של העובד במקום העבודהמספר ימי הבראה
השנה הראשונה (עד שנה אחת)5
השניה השניה והשלישית (שנתיים עד 3 שנים)6
השנה ה-4 ועד השנה ה-107
שנה 11 ועד השנה ה-148
שנה 15 ועד השנה 199
מהשנה ה-20 שנים ומעלה10
מספר ימי הבראה לבני נוער

ככתוב מקודם, בני נוער עובדים שחל עליהם צו, הסכם או תקנה אחרת – יהיו זכאים לתנאים המותאמים להם אישים.

במגזר הציבורי – נער / נערה עד גיל 18 זכאים לקבל קצובת הבראה לפי סך של 8 ימי הבראה החל מהשנה הראשונה.

נערים עובדים, שעובדים משרה חלקית יהיו זכאים לקבל מספר ימי הבראה לפי שיעור המשרה. למשל, אם הם עובדים 50% משרה, אז הם זכאים למספר ימי הבראה במכפלת 50%.

נערים שלא השלימו שנת עבודה בתקופה בה משולמים דמי הבראה לכלל העובדים, יהיו זכאים לקבלת הסכום בשנה העוקבת בסך של כל התקופה. אם הם הפסיקו לעבוד במהלך השנה, יהיו זכאים לדמי הבראה חלקיים.

מחיר יום הבראה לבני נוער עובדים

תעריף יום הבראה עבור נערים ונערות גם כן חל לפי הצו הכללי או הצו או הסכם המותאם אישית עבורם. ניתן לעיין בכתבה הראשית על גובה דמי הבראה.

מתי מקבלים דמי הבראה?

בני נוער, כמו עובדים רגילים, זכאים לקבלת דמי הבראה על ידי המעסיק בתשלום יחיד בעיקר בחודשי הקיץ של השנה, כלומר החל מחודש יוני עד חודש ספטמבר בכל שנה. עם זאת, ייתכן שתקבלו דמי הבראה בחודש אחר לפי איך שמקובל במקום העבודה.

דמי הבראה – פיצויי פיטורין

תקנות פיצויי פיטורים קובעות מהם רכיבי השכר שמובאים בחשבון שכר העבודה בעניין פיצויי פיטורין. הרכיבים כוללים את שכר היסוד, תוספת ותק, תוספת יוקר מחייה, תוספת משפחה, תוספת מחלקתית ותוספת מקצועית.

דמי הבראה לא נכללים באחד הרכיבים הללו ולכן התשלום לא מובא בחשבון לחישוב הפיצויים של העובד.

תשלום מסים

דמי הבראה הם הכנסת עבודה לפי חוקי הביטוח והמס בישראל. המשמעות היא שעל קבלת דמי הבראה במקום העבודה, יש לשלם מס הכנסה (לפי מדרגות מס הכנסה), דמי ביטוח לאומי וכן דמי ביטוח בריאות (מס בריאות).

עם זאת, לפי דמי ביטוח בריאות לנוער, המעסיק לא יכול לנכות סכום זה מן העובד שכן נערים עד גיל 18 פטורים מתשלום מס בריאות. בנוסף, לפי דמי ביטוח לאומי לנוער, המעסיק מחויב לשלם דמי ביטוח עבור הנער אך ורק בשיעור שמוטל על המעסיק ולכן הוא לא יכול לנכות זאת מהעובד.

חישוב דמי הבראה לנוער

נער בגיל 16 החל לעבוד בתאריך 01.03 במשרה חלקית (30%) אצל מעסיק שחל עליו הצו הכללי. דמי הבראה משולמים במשכורת של חודש יוני. לכמה דמי הבראה יהיה זכאי?

בתאריך 01.07 (סוף חודש יוני), הנער עבד 3 חודשים ומיכוון שלא עברה שנה, הוא לא זכאי לקבל. בשנה שלאחר מכן, בתאריך 01.07, הנער יהיה עם וותק של שנה ו-3 חודשים. ולכן כן יהיה זכאי לתשלום אם יעבוד שנה אחת לפחות.

לכן, בשנה שלאחר תחילת העבודה, יהיה זכאי לדמי הבראה כך:

  • שנה ראשונה – 1 שנה * 30% משרה * 5 ימי הבראה * 378 ₪ = 567 ₪.
  • שנה שניה – 3 חודשים (0.25 שנה) * 30% משרה * 6 ימי הבראה * 378 ₪ = 170.10 ₪.
  • סך הכל – 737 ₪.

מידע נוסף

חקיקה ופסיקה

  • צו הרחבה בדבר השתתפות המעביד בהוצאות הבראה ונופש קיצור תקופת התיישנות 2016
  • צו הרחבה בדבר השתתפות המעביד בהוצאות הבראה ונופש 1998

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים.
אפשר לתרום עכשיו עם PayPal


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil