הפסקת עבודה, כמו פיטורים או התפטרות, מזכה את העובד בקבלת זכויות שהוא צבר כמו דמי חופשה באמצעות הליך פדיון ימי חופשה שנתית. זהו תשלום שהמעסיק חייב להעניק לעובד בעת עזיבת מקום העבודה.
מטרת הכתבה היא לספק הסבר בנושא.
מה זה פדיון ימי חופשה שנתית?
פדיון חופשה שנתית או פדיון דמי חופשה, לא משנה איך לקרוא לזה, הוא תשלום המשולם לעובד בעת הפסקת עבודה עבור ימי חופשה שהוא לא ניצל ועומדים לרשותו במסגרת הצבירה הכוללת.
פדיון ימי חופשה שנתית הוא תשלום שהעובד היה זכאי לקבל אילו היה מנצל את ימי החופשה הללו בפועל במהלך תקופת העבודה. מכיוון שמדובר על עזיבת עבודה, העובד זכאי לפדיון הסכום במועד עזיבת עבודה.
גובה תשלום הפידיון הוא בדומה לתשלום דמי חופשה בהתאם לחישוב של שכר עבודה יומי ממוצע ולפי מספר ימי חופשה שעמדו לרשות העובד ביום הפסקת העבודה.
מי זכאי?
כל עובד שעזב את מקום העבודה בגלל כל סיבה – התפטרות, פיטורין או פרישה לפנסיה.
מועד תשלום פדיון חופשה
יום תשלום פדיון החופשה הוא באותו יום בו משולם אותו שכר חודש אחרון וביחד איתו.
חישוב ימי חופשה שנותרו
חופשה שנתית נצברת לעובד בהתאם לוותק שלו במקום העבודה. ככל שיש יותר וותק, כך יש יותר מספר ימי חופשה שנתית.
העובד יכול לבדוק בתלוש השכר האחרון שלו, של חודש העבודה בו הפסיק לעבוד, כמה ימי חופשה הוא צבר נכון ליום הפסקת עבודה. ניתן תמיד לברר האם המעסיק חישב ימי חופשה שנתית בהתאם להוראות החוק או שלא.
גובה פדיון ימי חופשה שנתית
חוק חופשה שנתית קובע כי גובה תשלום פדיון חופשה שנתית ליום הוא אותו סכום כמו דמי חופשה ליום אילו העובד היה מנצל את היום הזה בתקופת העבודה.
- עובד בשכר יומי או שעתי – זכאי לחישוב לפי שכר העבודה היומי הממוצע ב-90 הימים האחרונים.
- עובד משכורת חודשית – זכאי לחישוב לפי שכר העבודה היומי הממוצע בחודש בהתאם למספר ימי עבודה בשבוע. כלומר שכר חודשי חלקי 25 ימים במקרה של 6 ימי עבודה בשבוע או חלקי 21.67 ימים במקרה של 5 ימי עבודה בשבוע.
איך לקבל את התשלום?
פדיון ימי חופשה שנתית הא זכות שצריכה להינתן באופן אוטומטי לעובד בעת הפסקת עבודה כאמור לעיל. במידה והעובד לא קיבל, עליו לפנות אל המעסיק בדרישה לקבלת פדיון התשלום.
דמי חופשה ופדיון חופשה נחשבים שכר עבודה לפי חוק ולכן אם המעסיק לא משלם לעובד את התשלום, הרי שמדובר על הלנת שכר.
תביעה לקבלת פדיון התשלום
אם העובד לא קיבל את התשלום שמגיע לו, הוא יכול להגיש תלונה אל מינהל אכיפה והסדרה במשרד העבודה או להגיש תביעה בבית הדין לעבודה. ניתן לבקש סיוע משפטי בחינם מהמדינה לצורך הגשת התביעה.
עבור תביעה לקבלת פדיון ימי חופשה שנתית יש התיישנות של 3 שנים בלבד. ולכן ניתן להגיש תביעה ולקבל כסף רק עבור 3 שנים קלנדריות לפני השנה בו העובד עזב את מקום העבודה.
פנסיה ופיצויי פיטורים
פדיון חופשה שנתית היא שכר עבודה לכל דבר ועניין.
אולם, לפי פסיקת בית הדין לעבודה מיום 03.01.1988 נקבע כי פדיון התשלום נעשה לאחר סיום יחסי עובד-מעביד ולכן העובד לא זכאי היה לפדיון לקרן השתלמות. פסיקה זו חלה גם על הפרשות פנסיוניות, אלא אם כן נקבע בהסכם קיבוצי או חוזה עבודה אישי תנאים אחרים.
מס הכנסה וביטוח לאומי
פדיון החופשה היא הכנסת עבודה לפי דיני המסים ולכן עבור כך יש לשלם מס הכנסה לפי מדרגות מס הכנסה וכן דמי ביטוח לאומי וגם דמי ביטוח בריאות.
אם העובד שילם מס הכנסה גבוה עקב השכר האחרון שהוא גבוה יחסית לעומת המס בשכר רגיל, הוא עשוי להיות זכאי לקבלת החזר מס הכנסה. ניתן למנוע זאת מראש על ידי תיאום מס הכנסה.
בנוסף כדאי לברר גם הליכים דומים אצל הביטוח הלאומי, על ידי תיאום דמי ביטוח לאומי וכן החזר דמי ביטוח בריאות.
מה עוד חשוב לדעת?
- המעסיק לא רשאי לפדות תשלום עבור ימי חופשה במהלך תקופת העסקה, פדיון כזה אינו חוקי והמעסיק עשוי לשלם פעמיים גם פידיון בעת עזיבת העובד.
- אם העובד זכאי לתנאים מיטיבים לפי הסכם קיבוצי, צו הרחבה או הסכם העסקה – הוא יהיה זכאי לתנאים אילו.
- המעסיק לא יכול להגביל את ימי החופשה שנצברו לטובת העובד וחייב לשלם את כולם, גם עבור חלקי ימים.
- העובד יכול לנצל חלק מימי החופשה השנתית במהלך תקופת הודעה מוקדמת ובתנאי שלפחות 14 ימים מתוך התקופה הזו אינה חופפפים לימי החופשה.
חוקים והוראות בכתבה זו
- חוק חופשה שנתית, תשי"א-1951.