יום הבחירות לכנסת ויום הבחירות לרשויות מקומיות ולמועצות אזוריות – אלו ימים שאזרחי ישראל מצביעים בבחירות ואינם עובדים. ימי בחירות הללו נקראים יום שבתון ושירותים רבים בישראל לא פעילים ולפיכך הם זכאים לקבלת תשלום עבור היום.
אבל מה לגבי מי שכן עובד ביום הבחירות? כמה כסף הוא יקבל? ועוד מידע חשוב. מי שעובד עבודה זמנית / חד פעמית רק ליום אחד? המשיכו לקראת סוף הכתבה.
יום שבתון ביום הבחירות
יום הבחירות לכנסת או לרשויות מקומיות ולמועצות אזוריות – הוא יום שבתון. כלומר, זהו יום שמרבית האוכלוסיה או או קבוצה מייצגת באוכלוסיה, לא עובדת בו בגלל אירוע כלשהו שחל ביום זה. יום כזה יכול להיות חג לאומי או דתי, או יום בחירות.
למי שאינו עובד ביום זה, יכול לקרוא את מדריך יום שבתון בחירות. בקצרה: עבור יום השבתון, העובד זכאי לקבל את השכר הרגיל שלו כאילו הוא עבד באותו יום עבודה רגיל. אם העובד נוהג לעבוד 8 שעות עבודה ביום – אזי הוא יקבל את השכר הזה (ללא צורך להגיע לעבודה).
מי שכן עובד, כדאי להמשיך לקרוא את הכתבה הזו.
מי עובד ביום הבחירות?
למרות שיום הבחירות הוא יום שבתון, יש שירותים ציבוריים שהם עובדים כרגיל או באופן חלקי. מבין השירותים הללו נכללים עובדי משרד הפנים או רשויות מקומיות שממלאים תפקיד ביום הבחירות, שירותי תחבורה (כמו תחבורה ציבורית, דלק וכד'), שירותי מים וחשמל, בתי חולים שעובדים 24/7, כוחות הביטחון ועוד [למידע נוסף: יום שבתון].
שאר העובדים של המשק לא עובדים ביום זה והוא מוכרז כשבתון.
האם חובה לעבוד ביום הבחירות?
יום השבתון משמעו כי זהו יום שבו לא עובדים – אין חובה לעבוד.
אולם, החוק לא אוסר על עבודה ביום הבחירות ולכן מעסיק רשאי לבקש מהעובד להגיע לעבודה כדי לעבוד ביום הבחירות. לכן במקרה כזה, השכר של העובד יהיה אחרת, כפי שיפורט בהמשך.
תשלום עבור עבודה בבחירות – כמה מקבלים?
כמה כסף מקבלים על עבודה ביום הבחירות? חוקי הבחירות בישראל לא דנים לגבי השכר שיש לשלם לעובד שעובד ביום הבחירות לכנסת או לרשויות מקומיות ולמועצות אזוריות.
עם זאת, לפי פסיקת בתי הדין האזוריים לעבודה, לפי נוהג בין ארגוני הסתדרות ומעסיקים, או לפי הסכם קיבוצי או צו הרחבה ואף לפי פרשנות של יו"ר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת – מקובל כי עובד שעובד ביום הבחירות – יהיה זכאי לתשלום של 200% או לחילופין שכר רגיל ובנוסף שעות חופשה בתשלום באותו יום או ביום אחר תמורת שעות עבודתם בפועל.
השכר מורכב באופן הבא:
- 100% תשלום עבור יום השבתון – הזכאות לעובדים שעבדו לפחות 14 יום רצופים סמוך ליום הבחירות (סעיף 136 לחוק הבחירות לכנסת).
- 100% תשלום עבור העבודה בפועל – לפי יום העבודה של העובד.
במקרים עובדים שעובדים בשירותים ציבוריים, ככתוב מקודם ובכתבה על יום שבתון, לא זכאים לקבל שכר עבור יום השבתון על אף שעבדו ביום זה, אלא עבור יום העבודה שלהם. עם זאת, הנוהג של תשלום 200% חל גם על עובדים אלו (אפילו שלא זכאים לקבל יום שבתון).
תשלום עבור יום עבודה חלקי (לא מלא)
כאשר עובד מגיע לעבודה ביום הבחירות, הוא זכאי לתשלום של 200% ככתוב מקודם. אולם במקרה שבו העובד עבד יום חלקי – הדבר מסובך יותר ואין עליו תשובה משפטית.
תשלום עבור יום שבתון הוא לפי השכר הרגיל של העובד. בנוסף לכך, בעניין העבודה בפועל באותו יום – הכל כפי שנקבע בהסכמת הצדדים בין העובד לבין המעסיק. אין לכך מגבלה בחוק.
לכן, העובד יקבל את השכר השבתון המלא כאילו לא עבד ומקובל את השכר הרגיל לאותו יום לפי ההסכמה בין הצדדים.
תשלום על שעות נוספות ביום הבחירות
גם על עניין שעות הנוספות אין תשובה חד משמעית איך משלמים. סעיף 136 מציין שהעובד יקבל את השכר הרגיל אילו זה לא יום שבת (יום מנוחה שבועי).
לפיכך, בדומה לתשלום חלקי, עבור יום השבתון העובד יקבל את השכר הרגיל של העובד. ולגבי העבודה בפועל, העובד יהיה זכאי לתשלום לפי השעות שהוסכם בין הצדדים (המעסיק והעובד) – על שעות נוספות אלו, העובד יהיה זכאי לשכר של שעות נוספות כמו יום עבודה רגיל. כלומר, 125% על השעה הנוספת הראשונה והשניה, ו-150% עבור השעה השלישית ואילך.
דמי מילואים ביום הבחירות
עובד שכיר שמשרת במילואים ביום הבחירות זכאי לקבל את מלוא תגמול המילואים הרגיל שהוא זכאי לקבל וכן תשלום שכר המעסיק עבור יום השבתון.
דמי חופשה ביום הבחירות
מעסיק לא רשאי לנכות מהשכר של העובד דמי חופשה עבור יום הבחירות. כלומר, יום שבתון הוא יום חופשה נוסף לצבירת החופשה השנתית של העובד וזה לא תשלום דמי חופשה.
היעדרות לפני בחירות והתשלום
החוק קובע כי מי שזכאי לקבל את השכר הרגיל עבור יום הבחירות הוא עובד שהשלים 14 ימים רצופים לפני יום הבחירות. לכן, עובד שנעדר במהלך ימים אלו, עשוי לפגוע בזכאותו לקבלת התשלום.
במעניין 14 ימים אלו נכללים גם ימי היעדרות שונים כמו: מחלה, חופשה, ימי מנוחה, חגים, מילואים, לידה. קרי – ימים אלו נחשבים כימים שהעובד עבד לעניין תשלום עבור יום השבתון.
עבודה זמנית או חד פעמית ביום הבחירות
עובד שהוא עובד באופן זמני ביום הבחירות או סמוך למועד הבחירות ובתנאי שהעבודה היא לצרכי הבחירות ובמסגרתה, יקבל שכר וישלם מס בצורה שונה.
עובד זמני ביום הבחירות זכאי לקבל תשלום של 200% במכפלת שכר המינימום בישראל. בנוסף לכך הוא יהיה זכאי לתמורת חופשה שנתית של 4% מהשכר ששולם.
עובד זמני ישלם מס מיוחד שהוא לא מס הכנסה (זאת אומרת, לא לפי מדרגות מס הכנסה) בגובה של 25% על השכר ששולם. מס זה מנוכה גם אם העובד עבד בתקופה שלפני יום הבחירות ובמסגרת הבחירות, למעט אם מדובר על עבודה רגילה או משלח יד ואז המס יחושב לפי מדרגות מס הכנסה.
בני נועד (עד גיל 18) לא צריכים לשלם מס זה.