דורשי עבודה לא תמיד יכולים למצוא את המשרה המתאימה עבורם, לעיתים הם צריכים לעבור הכשרה מקצועית כמו משירות התעסוקה או ממשרד העבודה. הכשרות מטעם המדינה ניתנות במימון מלא כך שהן בחינם לדורש העבודה או כאלו שבמימון עצמי.
מי שמעוניין לעבור הכשרה מקצועית מהמדינה, הכתבה הזו עבורו.
הכשרה מקצועית למחפשי עבודה
שירות התעסוקה והאגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה והרווחה מציעים הכשרה מקצועית לדורשי עבודה, כאלו שעדיין לא מצאו עבודה מתאימה או כאלו שמעוניינים לפתח את הקריירה שלהם. יש הכשרות בתשלום מסובסד ויש כאלו בחינם (במימון מלא מהמדינה).
האגף להכשרה מקצועית שהינו חלק ממשרד העבודה והרווחה בישראל, מופקד על הכשרות כוח אדם מקצועי והוא מעניק מימון מלא לדורשי העבודה בקורסים רבים או מימון עצמי בקוסים נוספים אך בסכום נמוך יותר שכן הם מסובסדים על ידי המדינה.
המטרה של ההכשרות המקצועיות היא לעזור לאוכלוסייה נוספת להיכנס למעגל העבודה, כדי שיוכלו להתפרנס בכבוד ובתקווה גם להרוויח יותר ולהנות ממקצוע טכנולוגי עדכני ומתאים לשוק העבודה כיום. לרוב, ההכשרות נעשות במקצועות שיש להם ביקוש בשוק.
גם אדם בעל מקצוע יכול לרכוש הכשרה מקצועית שכזו, אם למשל אין מספיק דרישה בשוק או עקב מצב שלא מאפשר לו לעבוד במקצוע, כמו במקרה של מצב בריאות לקוי.
אוכלוסיית יעד – מי זכאי?
הזכאות להנות מהכשרה מקצועית ניתנת למי שמעוניין ברכישת מקצוע או בהסבה מקצועית. לרוב, אין תנאי זכאות אחרים, למעט שמי שהופנה בעבר להכשרה והחל בה, יכול לחדש את הזכאות לאחר 3 שנים.
למרות זאת, רישום לקורס כזה או אחר מחייב בעמידה בתנאי קבלה המבוססים על השכלה קיימת, מעבר של ועדת קבלה ועוד.
איך להירשם להכשרה מקצועית?
ניתן להירשם להכשרות מקצועיות של המדינה באחת הדרכים הבאות:
1. שירות התעסוקה
יש לפנות אל יועץ השמה / תעסוקה בלשכת התעסוקה הקרובה למקום המגורים ולבקש להירשם להכשרה מקצועית. מומלץ לגשת עם תעודות או מסמכים המעידים על הכשרות קודמות במידה ויש. בפגישה יש לספק את כל המידע, כמו השכלה, ניסיון, הכשרות, מצב בריאותי ועוד.
לאחר מכן מקבלים טופס הפניה שיש למסור למוסד ההכשרה, ששם בפועל לומדים.
2. מרכז הכוון תעסוקתי
ניתן לפנות גם למרכז הכוון תעסוקתי, שמסייע ומקנה ידע וכלים בענייני עבודה, תעסוקה, השתלבות ועוד. במרכז ההכוון, אפשר להתייעץ עם יועץ מומחה לצורך הפניה ללימודי הכשרה מקצועית.
3. הרשמה עצמית
אפשר להירשם גם באופן עצמאי, ישירות מול מוסד ההכשרה המקצועית (מוסד הלימודים). ניתן לפנות אליהם בטלפון או להגיע פיזית אל משרדי המוסד כדי להירשם לקורס כזה או אחר.
אפשר לראות את כל ההכשרות המקצועיות באתר שירות התעסוקה כאן או באתר האגף להכשרה מקצועית כאן.
לימודים וקורסים
כל קורס נפתח בהתאם למספר מועמדים מינימלי ונהלים מיוחדים של משרד העבודה בעניין. לכל קורס יש מועד התחלת הקורס ומועד סיום הקורס, כמו כן יש ימים ושעות לימוד מסויימות, לרוב מדובר על לימודים כמו משרה מלאה.
במהלך ההכשרה, על התלמיד לפעול לפי ההנחיות והדרישות ממנו כמו הגעה מינימלית, אי איחורים, ביצוי מטלות ומעבר בחינות.
רשימת הקורסים באתר האגף להכשרה מקצועית לפי הקישורים מקודם. התחומים של הקורסים הם: חשמל, חינוך, גרפיקה, מחשבים, שיווק דיגיטלי, פיתוח תוכנה, שרברבות, קירור ומיזוג, טבחות, בניין, ייצור ועוד.
כמה עולה הכשרה מקצועית מהמדינה?
ההכשרות המקצועיות על ידי האגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה מחולקות ל-2 קטגוריות עיקריות: הכשרה במימון המדינה (ללא תשלום) או הכשרה במימון עצמי במחיר מסובסד.
כמו כן, ייתכן כי בחינה כזו או אחרת בתום הלימודים כרוכה בתשלום אגרה סמלית.
מידע נוסף
- דורש עבודה המחוייב בהתייצבות בלשכת שירות התעסוקה עקב קבלת קצבה או גמלה, נדרש להמשיך ולהתייצב לפי לוח זמנים ייעודי שנקבע לו וכן להחתים את מוסד ההכשרה על כך שהוא היה בפועל נוכח.
- בתום ההכשרה, התלמיד מקבל תעודת גמר או תעודת מקצוע ייעודית.
- אוכלוסייה שעונה על תנאי הזכאות לאבטלה או הבטחת הכנסה, זכאים לקבל דמי אבטלה או גמול הבטחת הכנסה.
- דורש עבודה יכול גם להירשם לתכניות אחרות כמו השתלמויות או סדנאות שירות התעסוקה.
- לאחר סיום הלימודים, ניתן לחפש עבודה בלשכת התעסוקה, בלוח דרושים באתר לשכת התעסוקה, חברות השמה או כוח אדם ועוד.
חקיקה ופסיקה
- חוק שירות התעסוקה, תשי"ט-1959