חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

דמי אבטלה למובטל שפתח עסק עצמאי וחזר להיות מובטל – שמירה ומיצוי הזכות

מובטל שפתח עסק (הפך להיות עובד עצמאי) ואז סגר את העסק וחזר להיות מובטל כאשר נותרו לו ימי אבטלה, הזכות עשויה להישמר לו. מדובר על הגנה נוספת לאדם, שכן עובד עצמאי לרוב לא זכאי לאבטלה.

מטרת הכתבה להסביר את הזכאות החשובה הזו לציבור.

דמי אבטלה למובטל שפתח עסק עצמאי וחזר להיות מובטל

מובטל שהגיש תביעה לדמי אבטלה והחל לקבל אותם, עשוי להישלח לעבודה מתאימה על ידי לשכת שירות התעסוקה או אפילו לחשוב על פתיחת עסק עצמאי משלו. אך, לא תמיד העסק העצמאי מצליח לכן אותו אחד עשוי לסגור את העסק ולחזור להיות מובטל שוב.

ברוב המקרים, בעלי עסק ועובדים עצמאים לא זכאים לקבל דמי אבטלה, למעט אוכלוסיה מסויימת שנחשבת בתור עובדים שכירים לעניין המוסד לביטוח לאומי.

עם זאת, אם המובטל עדיין לא מיצה את כל הזכאות שלו לקבלת דמי אבטלה ואז פתח עסק וסגר אותו ושוב הפך להיות מובטל – הזכות לדמי אבטלה תישמר לו. כלומר, אותו אדם יוכל להמשיך לקבל את דמי האבטלה שהוא לא מימש אותם עד לתקופה המירבית עבורו.

אוכלוסיית יעד – מי זכאי?

דמי אבטלה למובטל שפתח עסק עצמאי, סגר אותו ושב להיות מובטל – מגיע למי שעונה על כל תנאי הזכאות הבאים:

  • אי מיצוי מלוא תקופת הזכאות – המבוטח לא מיצה את כל ימי האבטלה שעומדים לרשותו.
  • פתיחת עסק – המבוטח פתח עסק והפך להיות עובד עצמאי תוך 12 חודשים ממועד תחילת קבלת דמי אבטלה.
  • סגירת עסק – המבוטח סגר עסק וחדל להיות עובד עצמאי עד למועד בו מלאו 12 חודשים מיום תחילת קבלת דמי אבטלה, כאשר בתקופה זו לא נכללת התקופה שבין מועד פתיחת העסק לבין סגירתו ולכל היותר 24 חודשים.

מועד פתיחת העסק הוא המועד בו נפתחו כל התיקים ברשויות: תיק עוסק במע"מ, תיק נישום עצמאי במס הכנסה ותיק עובד עצמאי במוסד לביטוח לאומי. ומועד סגירת העסק הוא המועד בו נסגרו כל התיקים הללו ולעניין הביטוח הלאומי, העובד הפך להיות מי שאינו עובד שכיר ואינו עובד עצמאי.

לדוגמה:

מובטל בן 40 הגיש תביעה לדמי אבטלה ונקבעה לו תקופת זכאות בתאריך 01.01.2019 ועד 31.12.2019. לפי התביעה, מגיעים לו 138 ימי אבטלה.

בתאריך 01.04.2019 הוא פתח עסק עצמאי, כאשר עד למועד זה שולמו לו דמי אבטלה עבור 77 ימי אבטלה ונותרו לו עוד 61 ימי אבטלה. בתאריך 15.04.2020 העובד העצמאי סגר את העסק שלו.

האם הוא זכאי לקבל דמי אבטלה, ומה מגיע לו?

כן! כי המבוטח ניצל רק חלק מהימים, הוא פתח את העסק בתקופה שעד 12 חודשים ממועד תחילת הזכאות וסגר את העסק לכל היותר עד 24 חודשים ממועד פתיחתו.

כך שאם לא להכליל את התקופה שהיה לו עסק עצמאי, עדיין לא עברו 12 חודשים ממועד תחילת הזכאות.

העובד העצמאי ימשיך לקבל 61 ימי אבטלה שנותרו לו מהתביעה הקודמת שהגיש.

מימוש הזכאות – איך לקבל את הזכאות לתשלום?

עובד כאמור, שהיה מובטל, פתח עסק עצמאי, סגר אותו ושב להיות מובטל, יכול להמשיך לקבל את דמי האבטלה שנותרו לו התביעה הקודמת.

על מנת לקבל זאת, יש להתייצב בלשכת שירות התעסוקה מיד עם סגירת העסק ולהירשם בתור אדם מובטל שהינו דורש עבודה. ניתן לבצע רישום ראשוני באתר הלשכה ואז להתייצב תוך 15 ימים מהמועד.

אין צורך להגיש מחדש תביעה לדמי אבטלה!

מידע נוסף

חקיקה ופסיקה

  • חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil