נקודות זיכוי בגין עבודה בחלק מהשנה – כמה מגיע למי שלא עבד כל השנה?

אנחנו רגילים לשמוע כי נקודות זיכוי מקבלים עבור שנה או חודש, אבל מה לגבי עבודה בחלק מהשנה, למשל בגלל פיטורים, התפטרות או חל"ת? זוהי נקודה שחשוב מאוד לדעת אותה.

מטרת הכתבה היא להסביר את הסוגיה הזו.

רקע קצר על נקודות זיכוי ועל מס הכנסה

נקודות זיכוי או בשמם המדוייק נקודות זיכוי ממס הכנסה, הן הטבות מס שמגיעות לעובדים שונים שעומדים בתנאי הזכאות. יש כמה סוגים של נקודות זיכוי, כמו למשל עבור הורים לילדים, עבור לימודי מקצוע או תואר אקדמי, עבור תושב ישראל, עבור אישה ועוד.

לכל נקודת זיכוי יש ערך כספי שנתי שמתעדכן לפי שינוי מדד המחירים לצרכן. הערך הכספי הסכום המקסימלי שעובד יכול לקבל זיכוי ממס הכנסה לגבי אותה שנת מס והנקודה יכולה להקטין את גובה המס עד ל-0 ₪ בלבד (לא ניתן לצבור או לקבל ממש החזר).

באותו קו מחשבה, חשוב לציין כי מס הכנסה הוא גם מס שמחושב באופן שנתי, למרות שהוא מחוייב מהעובד בכל חודש. המס מחושב בהתאם לשכר השנתי של העובד ולפי מדרגות מס הכנסה שגם מתעדכנות בכל שנה לפי המדד.

נקודות זיכוי עבור עבודה בחלק מהשנה

כאן נשאלת השאלה, אם שניהם מחושבים באופן שנתי ומחייבים / מזכים את העובד, בהתאמה, באופן חודשי, אז מה לגבי מצב בו העובד עבד רק בחלק מהשנה. למשל במקרים שהעובד התפטר או פוטר מהעבודה, או שהעובד יצא לחופשה ללא תשלום, חופשת לידה, חופשה בגלל פגיעה בעבודה.

אז ככה, במס הכנסה, מכיוון שהוא מחושב באופן שנתי, אך מחוייב באופן חודשי, ייתכן מקרה בו יחולו פערים (בעיקר לרעת העובד) כאשר המס שחויב הוא גבוה יותר ובמקרה כזה, העובד יכול להגיש בקשה לקבלת החזר מס הכנסה. הסיבות לכך יכולות להיות כמו עבודה בחלק מהשנה, עבודה אצל כמה מעסיקים ועוד.

בעניין נקודות זיכוי, הרעיון דומה, כאשר גם במקרה כזה הטבה היא בצד של העובד. הלכה למעשה, מכיוון שהזכאות של נקודות זיכוי ממס הכנסה היא שנתית, אז הנקודות מחושבות גם באופן שנתי ולמרות שהן ניתנות לעובד באופן חודשי.

כאשר העובד התפטר או פוטר לפני סוף שנה, או שהתקבל לעבודה שלא מתחילת שנה – הרי שנראה כי הוא איבד כמה חודשים של נקודות זיכוי להם היה זכאי על פי חוק. חשוב לציין כי העובד יכול לקבל את אותן נקודות זיכוי על ידי הגשת החזר מס הכנסה (לאחר תום שנת המס) או תיאום מס הכנסה (לפני תום שנת המס).

אז מי בעצם זכאי?

להלן תנאי הזכאות לאותן נקודות זיכוי:

  • העובד עבד בחלק מהשנה – למשל הוא התפטר או פוטר לפני תום שנה, התקבל לעבודה לאחר תחילת השנה, העובדה שהה בחופשה ללא תשלום, או בחופשת לידה או בחופשה בשל פגיעה בעבודה.
  • נקודות הזיכוי מגיעות לו בכל השנה – העובד היה זכאי לאותן נקודות זיכוי בכל השנה, גם בחודשים שלא עבד.
  • העובד שילם/ישלם מס הכנסה מעבודה – אם העובד לא שילם או לא ישלם מס הכנסה, מכיוון שזכאי לפטור או קיזוז אחר, הוא לא יוכל לנצל את נקודות הזיכוי הללו, כיוון שלא ניתן לקבל החזר, אלא לכל היותר להקטין את גובה המס לאפס שקלים חדשים.

איך לקבל את הזכאות?

עבוד עבודה בחלק מהשנה, עובד זכאי לקבל את יתרת נקודות הזיכוי בכפוף לתנאי הזכאות לעיל. כדי לרבל את הזכאות, צריך לדעת באיזה מצב העובד נמצא:

  1. עובד שהתפטר או פוטר לפני תום שנה ולא עבד אצל מעסיק חדש – זכאי לבצע החזר מס הכנסה לאחר תום שנה (טופס 135).
  2. עובד שהחל לעבוד אצל מעסיק לאחר תחילת שנה ולא היו לו הכנסות אחרות – צריך למלא את סעיף ט (1) בטופס 101.
  3. כמו דוגמה 2, אך היו לו הכנסות כמו דמי לידה, דמי אבטלה או הכנסה אחרת – פניה אל פקיד השומה לביצוע תיאום מס הכנסה ולמלא טופס 116.
  4. עובד שהחליף בין מעסיקים בשנת מס והיו חודשים שלא עבד – בטופס 101 למלא סעיף ט (2) עם פרטי המעסיקים. לחילופין, אפשר לערוך תיאום מס או החזר מס, בהתאם לצורך, מול משרדי מס הכנסה.
  5. עובד שיצא לחופשה ללא תשלום, חופשת לידה, חופשה כתוצאה מפגיעה בעבודה וחזר למעסיק – בהתאם למצב, אך כדאי לערוך תיאום מס מול פקיד השומה (משרדי מס הכנסה).

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו g.page/protocolil