יום שבתון הוא יום מיוחד בישראל, מדובר על יום שבו רוב האוכלוסיה לא עובדת (למעט חריגים) ויש חשיבות לדעת את הזכות של העובדים. לא תמיד יש יום שבתון, אך כדי להכיר אותם.
מטרת הכתבה היא לעשות סדר בנושא.
מה זה יום שבתון?
יום שבתון הוא יום מיוחד שבו רוב האוכלוסיה או קבוצה גדולה של אוכלוסיה לא עובדת, וזאת בגלל אירוע מסויים שחל ביום זה. מקור המילה שבתון הוא מהמילה שבת – מנוחה, חופש, הפסקת עבודה.
אז יום שבתון הוא אכן יום שבו רוב המשק מושבת והאוכלוסיה לא עובדת וזאת לרגל ציון אותו יום מיוחד. כאשר נכנסים לענייני עבודה, אז מדובר על יום חופשה שבו העובדים כן זכאים לקבל תשלום של שכר / משכורת.
עם זאת, לא כל העובדים זכאים לקבל תשלום בגין אותו יום, יש תנאי זכאות המצויינים בחוקי העבודה במדינה. כמו כן, יש עובדים שלא עובדים בכל מקרה, על אף פי שזה יום מנוחה, כמו למשל עובדים בתחומי הביטחון והצלת חיים, עובדים תחומי תחבורה ועובדים בתחומי תשתיות ושירותים ציבוריים שונים.
אילו ימי שבתון יש בישראל?
יש כמה סוגים של ימי שבתון, כמו שכתוב מקודם. ימים בשל חג דתי, חג לאומי, מועד מיוחד או יום לציון אירוע מסויים. ימי השבתון המוגדרים בחוק הם:
- יום הבחירות – יום זה מחולק ל-2:
- יום הבחירות לכנסת (בחירות ארציות).
- יום הבחירות לרשויות מקומיות ולמועצות אזוריות.
- יום העצמאות.
בחוקי העבודה לא מצויין כי חגי ישראל הם ימי שבתון, וזאת למרות שגם אילו ימים שבהם לא עובדים ובגינם יש תשלום של דמי חגים. עוד חשוב לציין כי יום העצמאות מוגדר כיום חג (הסכם מסגרת 2000) וגם כיום שבתון בחוק.
חופשה במהלך יום שבתון
יום שבתון הוא יום שבו רוב האוכלוסיה לא עובדת ומדובר על יום חופשה / יום מנוחה. לפיכך, רוב האוכלוסיה זכאית לקבל חופשה ולא להגיע לעבודה. זאת, למעט עובדים מסויימים שחייבים להמשיך לעבוד על מנת לשמור על הסדר, הביטחון, הצלת חיים או שירותים ציבוריים נחוצים.
בערב יום השבתון ובצאת השבתון – אין חופשה, שכן מדובר על שעות עבודה רגילות. למעט מקרים בהם מדובר על חג שנכנס בערב ועד לערב של היום הבא.
עבודה במהלך יום שבתון
במהלך יום שבתון, אסור להעסיק עובדים ולהכריח אותם להגיע לעבודה. עם זאת וכמו שכתוב מקודם, יש אוכלוסיה שכן עובדת.
במהלך יום הבחירות, כל העובדים השייכים למערכת הבחירות כן עובדים. כמו גם: עובדי קלפי, עובדי סיעות ומפלגות, עובדי רשויות מקומיות ומועצות אזוריות, עובדי משרד הפנים, עובדי שירותי תחבורה ודלק, בתי אוכל ומסעדות, עובדי שירותי מים וחשמל, עובדי בתי חולים ומרפאות, כוחות הביטחון, עובדי תקשורת ועיתונות ועוד.
במהלך יום העצמאות (שבתון) לא עובדים כלל, למעט שירותים דומים לאלו שמקודם.
מי זכאי לתשלום בגין יום שבתון?
כל עובד שעבד לפחות 14 ימים רצופים לפני יום שבתון, זכאי לקבל תשלום של שכר/משכורת בגין אותו יום.
במקרה של יום העצמאות, מכיוון שהוא מוגדר לא רק יום שבתון, אלא גם כיום חג לענייני תשלום דמי חגים, אז: עובד במשכורת חודשית זכאי לקבל אותו ממילא, ועובד בשכר (שעתי או יומי) זכאי לקבל אם השלים 3 חודשי עבודה, עבד יום לפני ואחרי והיום אינו יום מנוחה שבועית.
גובה תשלום שכר / משכורת עבור יום שבתון
עובד שנמצא בחופשה במהלך יום השבתון, זכאי לתשלום – ללא ניכוי מיום החופשה השנתית שלו. מדובר על יום חופשה נוסף!
תשלום בגין יום שבתון הוא השכר/המשכורת הרגילה של העובד, אילו היה מגיע לעבודה ועובד ובניכוי הוצאות נסיעה וללא שעות נוספות. וזאת באופן הבא:
- עובד במשכורת חודשית – זכאי לקבל את התשלום ממילא ולכן אינו זכאי לתשלום נוסף.
- עובד בשכר שעתי או יומי – זכאי לקבל את השכר הרגיל.
תשלום על עבודה ביום שבתון
עובדים שנדרשים להגיע לעבודה, כיוון שהם מספקים שירות חיוני ככתוב מקודם, זכאים לקבל תשלום בנוסף לשכר שקיבלו בגין יום השבתון.
לפי תקנון שירות המדינה ונוהג של ההסתדרות, מקובל לציין כי עובד שעובד ביום השבתון, יהיה זכאי לתשלום שכר של 200%. לחילופין, הוא זכאי לתשלום של 100% ותוספת של שעות חופשה רגילות בגובה 100% שאותם יכול לנצל במועד אחר. כך או כך, התשלום הינו לפחות 200% מהשכר הרגיל של העובד.