עובדים בישראל זכאים לבחור 2 ימים במהלך שנה קלנדרית ולהכריז על כל אחד מהם "יום בחירה", כך שיוכלו לצאת לחופשה ללא הסכמת המעסיק. בישראל קיימים מספר ימים כאלו, שיפורטו בהמשך אשר מותאמים לפי ימים מסויימים, חגים ומועדים שונים.
בכתבה זו נפרט מהם הימים הללו, מי זכאי להם ומה התשלום בגינם.
יום חופשה לבחירה
חוק חופשה שנתית בישראל מסדיר את עניין ימי החופשה של עובדים בישראל. החוק קובע את אורך החופשה, חישוב ימי חופשה, תשלום בגינם ועוד.
סעיף 6 לחוק קובע כי עובד זכאי לבחור 2 ימי בחירה בשנה שבהם הוא רשאי להיעדר ממקום העבודה וזאת ללא אפשרות של המעסיק לסרב לבקשה זו. עם זאת, על מנת שהמעסיק לא יוכל לסרב, על העובד להודיע למעסיק לפחות 30 יום מראש על כך.
ימי הבחירה הללו נחשבים ימים במסגרת צבירת החופשה השנתית של העובד. כלומר, כאשר עובד לוקח חופשה ביום בחירה, הוא למעשה מנצל את ימי החופשה שנצברו לו.
מה ההבדל בין יום בחירה ליום חופשה רגיל?
על מנת למנוע את אי הוודאות מה הקשר בין יום בחירה לבין יום חופשה רגיל, החלטנו להציג את ההבדל ואת הדימיון בינהם.
גם יום בחירה וגם יום חופשה מזכים את העובד בתשלום דמי חופשה, אשר מחושב לפי השכר הרגיל של העובד. בנוסף, שני סוגי ימים אלו, מנוכים מתוך צבירת החופשה השנתית של העובד.
ההבדל בין יום חופשה לבין יום בחירה הוא שמעסיק יכול לסרב לעובד לצאת לחופשה ביום חופשה רגיל. אולם, יום בחירה הוא יום שהמעסיק אינו יכול לסרב לעובד, אך על העובד להודיע על יום כזה לפחות 30 יום מראש.
2 ימי בחירה לצורך חופשה
עובד זכאי לקבל 2 ימי בחירה שמעסיק לא יכול לסרב להם, בתנאי שנמסרה הודעה מראש, זאת ככתוב מקודם. אולם מדובר על 2 ימים שונים והם:
- יום בחירה אחד בכל מועד שירצה העובד.
- יום בחירה נוסף באחד הימים שיפורטו בהמשך.
רשימת ימי בחירה לעניין נקודה 2 לעיל:
- צום גדליה, ערב יום הכיפורים, ערב חג הסוכות, הושענא רבה, חג הסיגד, צום עשרה בטבת (יום הקדיש הכללי), תענית אסתר, פורים, שושן פורים, ערב חג הפסח, ערב שביעי של פסח, חג המימונה, ל"ג בעומר, ערב חג השבועות, צום י"ז בתמוז, צום תשעה באב, ערב ראש השנה.
- המועדים על פי בני העדה השומורונית – יום קורבן זבח פסח, חג הפסח, שביעי של פסח (חג המצות), חג השבועות, מועד החודש השביעי, יום הכיפורים, חג הסוכות, שמיני עצרת.
- ערב חג המולד, ערב ראשית השנה, ערב חג ההתגלות, ערב חג הפסחא, יום הבשורה, ערב עליית ישו השמיימה, ערב חג השבועות.
- ערב ראש השנה ההג'רית, ערב יום הולדת הנביא, עליית הנביא השמיימה (לילת אלאסרא ואלמעראג'), ערב חג הפסקת הצום (ערב עיד אלפיטר), ערב חג הקורבן (ערב עיד אלאדחא).
- ערב חג אלח'דר (אליהו הנביא), ערב חג הנביא שועייב (יתרו), ערב חג הנביא סבלאן, ערב חג הקורבן (ערב עיד אלאדחא).
- יום הזיכרון לעדה הצ'רקסית.
- יום האישה הבין-לאומי, יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולחללי פעולות איבה וטרור (ערב יום העצמאות), יום ירושלים, אחד במאי, יום הניצחון על גרמניה הנאצית, יום פטירת הרצל, ראש השנה האזרחית.
- יום האזכרה הפרטית של חלל מערכות ישראל או של מי שנפטר כתוצאה מפגיעת איבה לקרוב משפחה (הורים, הורי הורים, בן/בת זוג, אחים, אחיות וילדים.
לדוגמה:
עובד יכול להיעדר ביום אחד שהוא ערב חג סוכות (על פי הטבלה) ויום אחד חג חנוכה (שלא מופיע בטבלה, אך מותר לבחור בכל מועד לפי נקודה 1 לעיל).
תשלום עבור יום בחירה
מכיוון שיום בחירה נחשב יום חופשה אך עם זכות נוספת של העובד, בעת ניצול של יום כזה, הרי שהעובד מנצל את אחד מימי החופשה השנתית שנצברו לו.
לפיכך, בעת ניצול יום בחירה, ימי החופשה השנתית מתקזזים והעובד זכאי לקבל בגין יום זה, תשלום דמי חופשה. תשלום זה מחושב לפי השכר הרגיל של העובד, אלמלא עבד באותו יום והתשלום יבוצע באותו יום כמו שהיה משולם אם היה עובד ביום זה.
מה עוד חשוב לדעת?
- עובדים במגזר ציבורי או שעובדים על פי הסכם קיבוצי מסויים, זכאים להיעדר בתשלום בגין ימים אלו, וזאת בנוסף לימי החופשה השנתית.
- עובד החבר במפלגה כלשהי, זכאי להיעדר ממקום העבודה ביום בחירות מקדימות למפלגה (פריימריז) וזאת מבלי יכולת של המעסיק לסרב לבקשה, יש להודיע 14 יום מראש לפחות.