חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

חג פורים 2024 – זכויות עובדים, עבודה, חופשה ועוד

חג פורים הוא אחד החגים המעניינים ביותר של היהודים, הכולל את קריאת מגילת אסתר, מסירת משלוחי מנות ומתנות לאביונים וסעודת עד-דלא-ידע.

כמו חג חנוכה, גם חג פורים נחשב חג לילדים, כך שהורים מבלים עם ילדיהם וקונים מתנות ותחפושות. בדיוק זו הסיבה להבין מהם הזכויות של עובדים שמעוניינים לבלות עם ילדיהם ומה ניתן לעשות בעניין.

מתי חל חג פורים?

חג פורים השנה חל במועד הבא:

  • יום שבת 23.03.2024 בערב עד יום ראשון 24.03.2024 בערב

תענית אסתר חל יום לפני ויום שושן פורים חל יום אחרי.

האם חג פורים נחשב יום חג לעניין דמי חגים?

לא. צו הרחבה קובע 9 ימי חג בהם זכאים העובדים לקבל דמי חגים. חג פורים אינו נחשב יום חג על פי צו ההרחבה ולכן עובדים לא זכאים לקבל דמי חגים עבור אחד מימי החג (תענית אסתר, חג פורים, שושן פורים).

עבודה בערב חג פורים

ערב חג פורים (תענית אסתר) הוא יום עבודה רגיל והוא אינו נחשב יום מנוחה או יום מקוצר.

עבודה במהלך חג פורים

כאמור לעיל, חג פורים (לרבות תענית אסתר וכן שושן פורים) אינו נחשב יום חופשה / מנוחה ואינו נחשב יום חג לעניין תשלום דמי חגים. מה שאומר כי מדובר על יום עבודה רגיל לכל דבר ועניין.

המשמעות היא כי עובד אינו רשאי להיעדר ממקום העבודה בימי החג והוא אינו זכאי לקבל תוספת תשלום עבור עבודה בחג. עם זאת, עובד יכול לצאת לחופשה ביוזמתו או ביוזמת המעסיק.

חופשה בערב חג פורים (ביוזמת העובד)

למרות שחג פורים אינו יום חג, עובד רשאי לפנות את המעסיק בבקשה על מנת לצאת לחופשה במהלך ערב חג פורים (תענית אסתר). מעסיק רשאי לסרב לעובד לצאת לחופשה בערב חג, אולם, במקרה זה יהיה עליו לנמק את הסירוב מסיבות הגיוניות וברורות.

למרות זאת, עובדים זכאים לקבל 2 ימי חופשה לבחירה בשנה. ערב חג פורים מהווה יום חופשה לבחירה, המשמעות היא שאם עובד טרם ניצל את 2 ימי הבחירה שעומדים לרשותו, הוא רשאי לנצל זאת ולדרוש מן המעסיק לצאת לחופשה בערב חג פורים וזאת ללא יכולת של המעסיק לסרב לבקשה זו. לצורך ניצול זכות זו, על העובד להודיע מראש 30 יום.

במידה ועובד יצא לחופשה בערב חג, המעסיק ינכה לו מצבירת ימי החופשה שעומדים לרשותו (אם קיימת צבירה כזו) והעובד יקבל על כך דמי חופשה (בגובה השכר הרגיל של העובד).

חופשה בערב חג פורים (ביוזמת המעסיק)

מעסיק רשאי לקבוע אם ומתי עובד יצא לחופשה ממקום העבודה ולכן הוא רשאי להודיע מראש לעובד כי בערב חג פורים לא עובדים. במקרה כזה, יציאה לחופשה תיהיה על חשבון ימי החופשה שהעובד צבר. כמובן שעבור יום זה משולמים דמי חופשה מלאים בגובה השכר הרגיל של העובד.

חופשה במהלך חג פורים (ביוזמת עובד)

מכיוון שיום חג פורים הוא יום עבודה רגיל, הרי שהוא אינו נחשב יום מנוחה ולכן עובד לא רשאי להיעדר ממקום העבודה. עובד רשאי לפנות אל המעסיק בבקשה לצאת לחופשה, ומעסיק יכול לסרב לבקשה מטעמים סבירים והגיוניים.

למרות הכתוב לעיל, חג פורים נחשב יום בחירה, ולכן עובד שטרם ניצל את 2 ימי הבחירה שעומדים לרשותו בכל שנה, יכול להודיע אל המעסיק 30 יום מראש על כוונתו לצאת לחופשה בחג פורים. במקרה כזה, למעסיק לא תהיה זכות לסרב לעובד.

עובד שיצא לחופשה בימי חג פורים, יהיה זכאי לנצל את ימים אלו כימי חופשה וזאת על חשבון צבירת ימי החופשה (העומדים לזכותו). כך שעבור ימי חופשה אלו, הוא יהיה זכאי לקבל דמי חופשה מלאים בגובה השכר הרגיל שלו, כאילו המשיך לעבוד בימים אלו.

עובד שאין לזכותו ימי חופשה לניצול, רשאי לפנות אל המעסיק בבקשה לקבל תשלום על חשבון ימי חופשה שיצברו בעתיד.

חופשה כפויה במהלך חג פורים (ביוזמת מעסיק)

על פי חוק, המעסיק קובע אם ומתי עובד יצא לחופשה ולכן הוא יכול לקבוע כי במהלך חג פורים, מקום העבודה לא יהיה פעיל. במקרה כזה, המעסיק רשאי להוציא את כל העובדים לחופשה מרוכזת על חשבונם (על חשבון צבירת ימי חופשה של העובדים).

ככל שימי החופשה המרוכזת, לרבות ימי מנוחה שבועית, עולים על 7 ימים, המעסיק נדרש להודיע על החופשה המרוכזת לפחות שבועיים מראש.

במקרה כזה, מעסיק צריך לוודא כי לעובדים יש מספיק ימי חופשה שנתית שנצברו להם ועומדים לרשותם לניצול. הסיבה היא כי מעסיק לא יכול להוציא עובד לחופשה על חשבון ימי צבירה עתידיים. במקרה כזה, למעסיק תיהיה אפשרות לפעול באחת הדרכים הבאות:

  • לא להוציא את העובד לחופשה.
  • להוציא את העובד לחופשה בתשלום ללא ניכוי ימי חופשה עתידיים.
  • להוציא את העובד לחופשה ללא תשלום, רק אם העובד הסכים לכך.

תנאים מיטיבים

אם עובד זכאי לקבל תנאים טובים יותר מהחוק או מהצווים הכללים, כגון על פי הסכם קיבוצי, צו הרחבה או הסכם עבודה אישי, הוא יהיה זכאי לקבל את התנאים הטובים ביותר ובלבד שהם מיטיבים על פני החוק ולא גורעים ממנו.

חג פורים – תאריכי עבר

  • פורים 2030 – יום שני 18.03.2030 בערב עד יום שלישי 19.03.2030 בערב.
  • פורים 2029 – יום רביעי 28.02.2029 בערב עד יום חמישי 01.03.2029 בערב.
  • פורים 2028 – יום שבת 11.03.2028 בערב עד יום ראשון 12.03.2028 בערב.
  • פורים 2027 – יום שני 22.03.2027 בערב עד יום שלישי 23.03.2027 בערב.
  • פורים 2026 – יום שני 02.03.2026 בערב עד יום שלישי 03.03.2026 בערב.
  • פורים 2025 – יום חמישי 13.03.2025 בערב עד יום שישי 14.03.2025 בערב.
  • פורים 2024 – יום שבת 23.03.2024 בערב עד יום ראשון 24.03.2024 בערב.
  • פורים 2023 – יום שני 06.03.2023 בערב עד יום שלישי 07.03.2023 בערב.

מידע נוסף

לקראת סוף השנה, כדאי מאוד למצות את הזכויות המאפשרות להנות מהטבות והחזרים כספיים מרשויות המס.

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil