תהליך הוצאת רישיון נהיגה בישראל מורכב מכמה שלבים כאשר אחד מהם הוא לימוד נהיגה מעשית שלאחר מכן מגיע שלב הטסט. ניתן ללמוד אצל מורי נהיגה מוסמכים על ידי משרד התחבורה והבטיחות בדרכים.
מטרת הכתבה לספק מידע לגבי חובת הלימודים, גיל התחלתי, מספר שיעורים ועוד.
מהם לימוד נהיגה מעשית?
כדי להוציא רישיון נהיגה, יש לעבור כמה שלבים כמו הוצאת טופס ירוק, בדיקות רפואיות, מעבר של מבחן נהיגה עיונית (תיאוריה), מעבר של מבחן נהיגה מעשית (טסט) ואז קבלת רישיון נהיגה שלאחריו לנהגים צעירים יש צורך לנהוג עם מלווה נהיגה. אבל, לפני כל השלב הזה, יש ללמוד נהיגה באופן מעשי.
לימוד נהיגה מעשית כשמו כן הוא, ללמוד לנהוג ברכב באופן מעשי / פרקטי, על ידי לקיחת שיעורי נהיגה אצל מורשי נהיגה מוסמכים. במסגרת השיעורים, התלמיד לומד נושאים ומקבל מיומנויות נהיגה שישמשו אותו בעת הנהיגה.
לימודי נהיגה מעשית הוא שלב חובה בתהליך הוצאת רישיון נהיגה בישראל וחובה לעבור מספר שיעורים מינימלי בהתאם לסוג רישיון הנהיגה המבוקש. בנוסף למספר שיעורים מינימלי, יש גם גיל מינימלי בו ניתן לקחת שיעורים – לפני גיל זה אסור. לאחר לקיחת כמות השיעורים הללו, מורה הנהיגה צריך לבחון האם התלמיד מוכן לקראת טסט, אם כן, הוא רושם אותו.
כדי ללמוד נהיגה פרקטית, על התלמיד לפנות אל בית ספר לנהיגה בו נמצאים מורים מוסמכים. הנהיגה מתבצעת על כלי הרכב של מורה הנהיגה או אחר שהועמד לרשותו.
אוכלוסיית יעד – מי רשאי ללמוד? (גיל מינימלי ותנאים)
תלמיד המעוניין ללמוד לימודי נהיגה מעשית ולקחת שיעורי נהיגה, נדרש לעמוד בכל התנאים הבאים:
- הוצאת אישור הוצאת רישיון נהיגה – זהו אישור הכולל שלבים שהם הוצאת טופס ירוק (רש"ל 18), ביצוע בדיקות ראייה ובדיקות רפואיות נוספות וכן קבלת אישור ממשרד הרישוי.
- גיל מינימלי ללימוד נהיגה – הגיל המינימלי משתנה בהתאם לסוג הרישיון להלן:
- A2 (קטנוע) – 16 שנים.
- A, A1 (אופנוע) – 18 שנים.
- B (רכב פרטי) – 16 שנים וחצי (6 חודשים).
- C1 (מסחרי) – 17 שנים.
- C, C+E (מסחרי) – 18 שנים.
- D, D1 (מונית, אוטובוס) – 18 שנים.
- 1 (טרקטור) – 15 שנים.
מה כוללים שיעורי נהיגה מעשית?
שיעורי נהיגה מעשית כוללים את כל הנושאים שתלמיד הנהיגה לחייב לדעת כדי לנהוג ברכב. במהלך שיעורי הנהיגה רוכשים מיומנויות נהיגה שמבוססות על תבחינים כמו למשל:
- הכנת הרכב לנסיעה.
- הבנת המרחב.
- הפעלת כלי הרכב.
- הפעלת מערכות הרכב.
- יכולת תמרון בכלי הרכב.
- היכרות עם חוקי נהיגה ועם תרבות נהיגה.
השיעורים מעניקים ידע מעשי כיצד יש לנהוג במקרים רבים לרבות הפעלת כלי הרכב, עצירה, חנייה, ציות לתמרורים אותות וסימנים וכן טיפול ברכב מנועי.
מספר שיעורים מינימלי
כדי שהתלמיד יכיר טוב יותר את הנושאים הנלמדים, עליו ללמוד במשך מספר חודשים. החוק קובע מספר שיעורים מינימלי, שהתלמיד חייב ללמוד כדי להיות מוכן לקראת מבחן נהיגה מעשי.
מספר השיעורים המינמלי נקבע בהתאם לסוג הרישיון המבוקש:
- A2 (קטנוע) – 15 שיעורים.
- A1 (אופנוע) – 15 שיעורים. מי שמחזיק רישיון A2 – חייב 8 שיעורים.
- A (אופנוע) – 8 שיעורים.
- B (רכב פרטי) – 28 שיעורים.
- C1 (מסחרי) – 32 שיעורים. מי שמחזיק רישיון B – חייב 20 שיעורים.
- C (מסחרי) – 20 שיעורים.
- C+E (מסחרי) – 12 שיעורים. לרכב מחובר או מורכב – 8 שיעורים.
- D (אוטובוס) – מי שמחזיק רישיון B – חייב 40 שיעורים. מי שמחזיק רישיון C1 – חייב 30 שיעורים.
- D1 (מונית) – לא נדרש למינימום שיעורים.
- 1 (טרקטור) – 10 שיעורים (וגם 36 שעות תיאורטי).
הערה: כל שיעור נהיגה הוא באורך של 40 – 45 דקות.
חשוב לציין: השיעורים לעיל, הם שיעורי נהיגה מינימליים (לכל הפחות). אולם, בית הספר או מורה הנהיגה עשוי לקבוע כי הנהג נדרש לעוד שיעורי נהיגה, מעבר למכסה המינימלית.
מבחן נהיגה פנימי (טסט פנימי)
לפני הגשת התלמיד לביצוע מבחן נהיגה עיוני (טסט), מורה הנהיגה מגיש את התלמיד למבחן בתוך בית הספר. מבחן פנימי נערך על ידי מנהל מקצועי או מורה בכיר או אחר בבית הספר, כדי לבדוק על ידי גורם אחר שאינו מורה הנהיגה אם התלמיד מוכן למבחן מעשי.
מבחן פנימי מדמה את המבחן המעשי כך שהתלמיד נוהג לצד אדם אחר שלא מכיר אותו, כדי להוריד את החשש וההתרגשות מפני בוחן נהיגה חיצוני. כמו גם, כדי שאותו מנהל מקצועי יוכל לבחון האם ואילו טעויות בנהיגה יש אצל התלמיד.
איך להירשם ללימודי נהיגה?
תלמיד שעומד בתנאים לעיל, רשאי להירשם ללימודי נהיגה כדי להתחיל ללמוד. לצורך כך, עליו לגשת אל בית ספר מורשים לנהיגה שבו נמצאים מורי נהיגה מוסכמים על ידי אגף הרישוי במשרד התחבורה.
על התלמיד לגשת אל בית הספר ביחד עם הטופס הירוק המלא והחתום. במהלך הרישום, נקבע מורה הנהיגה, ימים וזמני נהיגה, מחירים ועוד.
ניתן למצוא את רשימת בתי הספר לנהיגה שהוסמכו על ידי אגף הרישוי בעמוד ייעודי באתר משרד התחבורה.
לימודי נהיגה מעשית מחיר – כמה עולה שיעור נהיגה?
מחיר / עלות של שעה אחת או שיעור נהיגה אחד אינו מפוקח על ידי משרד התחבורה. לפיכך, כל בית ספר ומורה נהיגה יכולים לקבוע לעצמם את המחיר שהם גובים תמורת שיעור נהיגה אחד. מחיר של שיעור נהיגה עשוי להשתנות בהתאם לסוג הרישיון, מיקום בארץ של בית הספר או עד כמה יש מותג ושם טוב לבית הספר.
מספר השיעורים המינימלי, או בפועל (אם מעבר לכך) במכפלת המחיר לשעה, הוא סך עלות לימודי נהיגה מעשית.
בממוצע, שיעור נהיגה אחד במשך 40 דקות עולה בין 80 ₪ לבין 140 ₪.
איך לבחור מורה נהיגה טוב?
בקישור לעיל, יש את רשימת בתי הספר, ניתן לגשת לכל בית ספר ולבחור מורה.
עם זאת, הדרך הטובה ביותר היא קודם כל לברר אצל קרוב משפחה או חבר שביצע לאחרונה שיעורי נהיגה, או ליתר דיוק למי שהוציא רישיוי נהיגה לאחרונה, כך שניתן להסתמך כי מורה הנהיגה מקצוען ולא רק מעביר שיעורים אלא מעביר טסטים.
כדאי כי התלמיד יבקש להצטרף לנהיגה עם תלמיד אחר, על מנת לבחון את מורה הנהיגה, אופן הדיבור וההתייחסות אלו כלפי התלמיד.
בנוסף, מומלץ כי הורה של התלמיד (במידה והוא קטין או צעיר) ישוחח עם מורה הנהיגה כדי להבין מתוך השיחה, עד כמה חשוב שהתלמיד ילמד טוב, מהן המטרות, אופן התנסחות, מהי תכנית הלימוד ומשך הזמן ועוד.