אדם המעוניין להוציא רישיון נהיגה בישראל, חייב להתחיל בשלב הראשוני ביותר והוא שלב הוצאת טופס בקשה לרישיון הנקרא טופס ירוק (רש"ל 18). טופס זה ניתן להפיק באופן מקוון בלבד (באינטרנט) באתר משרד התחבורה כאמור בהמשך הכתבה.
מטרת הכתבה היא להסביר את כל הפרטים לגבי הטופס.
החל מחודש יולי 2020 – אין יותר טופס ידני, יש למלא בטופס מקוון באינטרנט.
מהו טופס ירוק (רש"ל 18)?
טופס ירוק (רש"ל 18) הוא טופס בקשה להוצאת רישיון נהיגה לפי סוג הרישיון המבוקש. הנפקת טופס ירוק הוא הדבר הראשון ביותר שיש לעשות בתהליך הוצאת רישיון נהיגה, עוד לפני מבחן תיאוריה או מבחן טסט. הטופס הירוק נקרא כך ככל הנראה מפני שהוא כתוב בכתב ירוק.
הטופס הירוק כולל את כל המידע האישי של מי שמבקש להוציא רישיון נהיגה, ובין היתר הפרטים האישיים שלו, תמונת פרופיל, כשירות רפואית ואף תוצאות של מבחנים עיוניים ומעשיים שבוצעו על ידי המבקש / הנבחן.
הנפקת הטופס נעשית באופן מקוון באתר האינטרנט של משרד התחבורה. רק לאחר מכן ממשיכים בשאר השלבים בתהליך הוצאות הטופס, הכולל בין היתר צילום ובדיקות עיניים אצל אופוטומטריסט.
עם השלמת הטופס, אפשר להמשיך להירשם למבחן נהיגה עיוני (תיאוריה).
אוכלוסיית יעד – מי זכאי?
כל אדם שמעוניין להוציא רישיון נהיגה, נדרש בהנפקה של טופס ירוק (רש"ל 18) וחתימה של הגורמים ככתוב לעיל.
מימוש הזכאות – איך להוציא טופס ירוק?
השלב הראשוני ביותר הוא הנפקה / הפקה של טופס ירוק. החל מחודש יולי 2020 אין יותר להפיק טופס ירוק ידני, יש למלא טופס ירוק מקוון באינטרנט. לפיכך, יש לפעול כך:
1. מילוי טופס בקשה להוצאת רישיון נהיגה
יש למלא את הטופס הירוק באופן מקוון באתר משרד התחבורה בקישור זה. מילוי הטופס כולל:
- הזנת פרטים אישיים.
- בחירת דרגת רישיון או היתר נהיגה.
- מילוי הצהרה רפואית הכוללת מידע על בריאותי ורפואי אודות המבקש. תשובה חיובית אינה בהכרח מביאה לדחייה אוטומטית, יהיה צורך לספק מסמכים רפואיים.
עם מילוי הפרטים, תישלח הודעה (מסרון) אל מספר הטלפון שהוזן במערכת לצורך הסבר על השלב הבא.
2. צילום תמונה ובדיקת ראייה
יש לגשת לתחנת צילום מורשית של משרד התחבורה (כאן רשימה) על מנת להפיק תמונה שתשמש עבור רישיון הנהיגה. בעת ההגעה, יש להצטייד בתעודה מזהה כמו תעודת זהות או דרכון.
לאחר מכן, יש לבצע בדיקת ראייה על ידי אופטומטריסט. בדיקת הראייה ניתן לעשות גם בתחנה המורשית לצילום או אצל אופטומטריסט מורשה אחר.
לאחר הבדיקה, האופטומטריסט יציין האם יש צורך בהרכבת משקפיים או עדשות מגע במהלך הנהיגה.
3. בדיקות רפואיות נוספות
ככלל, אין צורך לגשת לרופא המשפחה יותר, שכן הוא אינו ממלא את ההצהרה הרפואית והיא נעשית על ידי מבקש הרישיון באופן מקוון.
יחד עם זאת, במקרה בו קיימת בעיה רפואית, המבקש עשוי להידרש על ידי אגף הרישוי לעבור בדיקות נוספות שהן מפורטות בסעיפי הכשירות הרפואית ומצבים מיוחדים (כאן). יש לציין את כל הבעיות הרפואיות של המבקש כמו החובה להרכיב משקפיים, קשיי קשב וריכוז ועוד.
הרחבות נוספות
להלן מידע מורחב יותר בנושא.
מחיר הוצאת טופס ירוק – כמה עולה?
עלות הנפקת טופס ירוק הוא בחינם. בנוסף, צילום תמונה עבור רישיון הנהיגה גם בחינם.
אולם, חל תשלום עבור שירותים אלו:
- בדיקת אופטומטריסט – כ-50 ₪.
- החלפת תמונה רישיון נהיגה – 11 ₪.
- בדיקות רפואיות נוספות – בהתאם לסוג הבדיקה (משתנה).
ערעור על החלטה רפואית
מבקש רישיון נהיגה שנפגע מהחלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד) יכול להגיש ערעור בפני ועדת ערר תוך 30 יום מהיום שנמסרה לו ההודעה על ידי אגף הרישוי. למידע נוסף ניתן לקרוא כאן.
שינויים
- החל מחודש יולי 2020:
- הוצאת טופס ירוק נעשית באופן מקוון באינטרנט והדבר חל גם לגבי מי שהחל בהוצאת הטופס לפני תאריך זה. כלומר, מי שהחל והוציא טופס ידני, חייב להתחיל אותו מחדש באופן מקוון.
- אין צורך לגשת אל משרד הרישוי כדי לקבל חותמת אגף הרישוי.
מידע נוסף
- ההצהרה הרפואית תקפה למשך 3 שנים.
- אם הצהרת הבריאות תוגש באופן הכולל מידע מטעה או כוזב, רשות הרישוי רשאית לסרב לתת את רישיון הנהיגה, או להתלות אותו או לא לחדש אותו.
- לאחר הוצאת הטופס הירוק (מילוי, צילום ובדיקות), משרד הרישוי ישלח מסרון המזמין את המבקש להירשם לביצוע מבחן נהיגה עיוני (תיאוריה) ולאחר מכן מבחן נהיגה מעשי (טסט).
חקיקה ופסיקה
- פקודת התעבורה [נוסח חדש], התשכ"ב-1961
- תקנות התעבורה, תשכ"א-1961