בדיקת עיקול או שיעבוד כלי רכב: איך לדעת האם הרכב מעוקל או משועבד?

תהליך רכישת רכב עשוי להיות ארוך ומייגע החל משלב הבנת הצרכים והרצונות של הצרכן, אל הליך חיפוש הרכב (חדש או יד 2) ומשם אל פגישה עם בעל הרכב ובדיקת רכב במכון רישוי. בנוסף לתהליך רכישת הרכב, ועוד לפני הרכישה, חשוב לבצע בדירה חשובה מאוד והיא בדיקת עיקול או שיעבוד (משכון) על כלי רכב.

מטרת הכתבה להסביר מה עושים, איך בודקים ומה המשמעות.

מה זה רכב משועבד או מעוקל?

נתחיל מדוגמה על דירות: כאשר אנשים רוכשים דירה באמצעות משכנתא, הבית ממושכן לטובת התאגיד הפיננסי (בנק, חברת ביטוח) כך שאם חלילה הלווה לא ישלם, הבנק רשאי להפעיל את המשכון כדי לפעול להסדרת החוב ולקיחת בעלות על דירה.

הדבר די דומה גם אצל רכבים. למרות שרכבים לא תמיד נרכשים מיד במזומן, צ'ק בנקאי, העברת זה"ב או דרך מקובלת אחרת, חלקם נרכשים גם באמצעות הלוואה לרכב, הלוואה לכל מטרה או סוג אחר של פיתרון מימון לרכב (כמו ישירות מול סוכנות הרכב).

כאשר אדם מעוניין לרכוש רכב באמצעות הלוואה או פיתרון מימון אחר, התאגיד הפיננסי, או חברת המימון, מעוניינת להבטיח כי התשלומים החודשיים על הרכב ישולמו במועדם ושהלווה יפרע את ההלוואה בצורה תקינה. אגב, זה גם האינטרס של הלווה, כיוון שהדבר משפיע על דירוג האשראי שלו שמושפע מהמידע שנמצא במערכת נתוני אשראי של בנק ישראל.

לצורך הבטחת ההתחייבות, החברה המממנת את הרכב, עשויה לשעבד / למשכן את הרכב לטובתה, עד לפירעון מלא של ההלוואה. כתוצאה מכך, נוצר רכב משועבד / ממשוכן.

זאת ועוד, רכב מעוקל הוא סיפור שונה מעט. בדרך כלל מדובר על רכב שהוא כבר ללא משכון / שיעבוד. רכב מעוקל נוצר כאשר לבעל הרכב יש חוב כתוצאה מתיק פתוח אצל ההוצאה לפועל. נניח ואותו בעל רכב נכנס לחובות עקב העסק שלו, בגלל בעיות כאלה ואחרות, ואז אותם נושים (מי שחייבים להם כסף) פתחו בהליכי גבייה דרך רשות האכיפה והגבייה (הוצאה לפועל) כדי לעקב מקרקעין או מטלטלין לצורך גביית החוב.

בדיקת עיקול רכב / שיעבוד / משכון

כאשר רוכש רכב מעוניין לרכוש רכב, בעיקר יד 2 מאדם פרטי או מחברה, הוא צריך לבדוק את המצב המכני של הרכב, ובנוסף הוא צריך לבדוק את המצב המשפטי של הרכב – קרי – האם הוא מעוקל או משועבד. דרך אגב.. הבדיקה מתאימה לא רק לרכב

1. בדיקת עיקול רכב

עיקול רכב מתבצע באמצעות ההוצאה לפועל והמידע על העיקול נשלח לגורמים נוספים כמו משרדי ממשלה וגופים נוספים – ובין היתר גם משרד התחבורה. לכן, כאשר מעוניינים לרכוש רכב ועושים העברת בעלות דרך דואר ישראל, רשות הדואר מגיש בקשה למשרד התחבורה כדי לבצע הליך בדיקת עיקול רכב בחינם (כן, חינם, לא צריך לשלם בנוסף לתשלום על העברה).

המשמעות היא שאם הרכב מעוקל במשרד התחבורה, לא יהיה ניתן לבצע העברת בעלות ממוחשבת.

2. בדיקת שיעבוד רכב / משכון

שיעבוד / משכון רכב מתבצע באמצעות רשם המשכונות במשרד המשפטים והמידע נותר שם ולא מועבר לגורמים אחרים (אלא אם הם הגישו בקשה). לכן, בעת העברת בעלות על רכב דרך דואר ישראל, המידע המתקבל לא כולל בדיקת משכון רכב / שיעבוד.

המשמעות היא שאם הרכב משועבד או ממושכן, העברת הבעלות כן תתבצע. לכן, כמו שכתוב מקודם, צריך לפנות אל רשם המשכונות – שזהו הליך בדיקת משכון רכב בתשלום (סכום האגרה נכון ל-2019 עומד על 11 ₪ לכל בדיקה).

כדי לבדוק זאת, יש לגשת אל אתר רשם המשכונות בקישור זה ואז אל "בקשת עיון במשכון". לאחר מכן בוחרים בדיקה על פי נכס ובסוג הנכס בוחרים "כלי רכב". בסוג הפלט בוחרים ב-"משכונות פעילים". מוסיפים לרשימה, משלמים וזהו.

מי צריך לשלם על בדיקת עיקול / משכון / שיעבוד על רכב?

החובה לבדוק האם הרכב ממשוכן / משועבד או מעוקל היא על רוכש הרכב. זו לא חובה על פי חוק, אלא חובה מכוח סדר הדברים, זהו האינטרס של הרוכש לוודא שהרכב נקי והוא ללא שיעבודים או עיקולים.

בדיקת עיקול רכב דרך דואר ישראל היא גם ללא עלות נוספת לסכום העברה ולכן לא משלמים עליה. בעניין בדיקת שיעבוד / משכון, העלות היא כ-10 שקלים בלבד (משתנה מדי שנה לפי מדד המחירים לצרכן).

איך רוכשים רכב שהוא מעוקל או משועבד?

בקצרה? לא קונים.

אבל, אם רוצים לרכוש את הרכב אז יש 2 דרכים:

  1. פניה לבעל הרכב לצורך הסרת עיקול רכב בהוצאה לפועל או הסרת משכון רכב אצל הגוף המלווה.
  2. פניה לבעל הרכב כדי לדעת מהי ההתחייבות הכספית שגורמת לעיקול או לשיעבוד ואם היא נמוכה משווי הרכב, אז בחינת האפשרות להסדיר את ההתחייבות מולם ולשלם את היתרה לבעל הרכב. כמובן, שזה הליך מורכב יותר וכדאי מאוד להיוועץ עם גורם מתאים לפני כן.

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו g.page/protocolil