ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה סופית בחודש יוני 2017 את תקנות הגנת השכר (דרכים מיוחדות למסירת תלושי שכר). לראשונה, מעסיקים יכולים להציע לעובד לקבל את תלוש השכר שלו באופן אלקטרוני ולא על ידי תלוש שכר מודפס.
ישראל, כאומת הסטארטאפ ומדינה חדשנית, משום מה נמצאת מאחור בתחומים מסויימים. התקנות הללו מקלות על המעסיקים ועל העובדים באופן קבלת תלוש השכר. בנוסף, התקנות חוסכות במשאבים מצד המעסיק ותורמות לאיכות הסביבה.
תלוש השכר – רקע קצר
תלוש שכר הוא מסמך שמפרט את כל החישובים השונים שבגינם משולם השכר של העובד במקום העבודה. בתלוש מוצגים יתרות הצבירה שלו, שעות וימי עבודה, היקף משרה, גובה שכר, ניכויים ועוד – מספרים אלו מסייעים לעובד לברר אם הכל שולם לו על פי ההסכם מול המעסיק.
מעסיק מחויב לספק את תלוש השכר באופן מודפס וזאת עד ליום התשיעי לאחר התאריך שהמעסיק צריך לשלם את השכר לעובד. למידע נוסף על תלוש שכר וחשיבותו.
תלוש שכר אלקטרוני – תנאים
תלוש שכר (משכורת) אלקטרוני הוא אותו תלוש רגיל, אך נמסר לעובד באופן מקוון / אלקטרוני. יש כמה תנאים לפני מסירה של תלוש כאמור:
- העובד הביע הסכמתו – רק לאחר שעובד הסכים לקבל את תלוש השכר באופן אלקטרוני וחתם על "טופס הסכמה לקבל תלוש שכר באמצעים אלקטרוניים", המעסיק יוכל לשלוח לעובד. מעסיק אינו רשאי לקבוע זאת כברירת מחדל.
- ניתן להדפסה – גם אם העובד הביע את הסכמתו לקבל את התלוש באופן זה, אך התלוש בדרך זו לא ניתן להדפסה, הרי שאין לכך תוקף. מעסיק חייב לספק אפשרות לעובד להדפיס את תלוש השכר באופן מודפס, גם אם נשלח בדואר אלקטרוני.
- יימסר ביום הקובע – עצם קבלת התלוש באופן אלקטרוני לא פוגע בזכויות עובד על פי חוק הגנת השכר וחוקי עבודה אחרים. התלוש יימסר לעובד על פי חוק ולכל המאוחר עד ה-9 לאחר שהמעסיק היה צריך לשלם שכר לעובד.
איך מקבלים?
תקנות הגנת השכר לעניין אופן מסירת תלוש השכר שאושרו ב-2017 קובעים 2 דרכים בהם עובד יכול לקבל את התלוש והם:
- אתר אינטרנט – דרך ראשונה לקבל את תלוש השכר הוא אמצעות אתר אינטרנט של המעסיק ובתנאי שאתר זה הוא מאובטח ומוגן מפני חדירה של גורמים לא מורשים וכן מאפשר גישה לאחר שהעובד זוהה באופן אישי הכולל אמצעי זיהוי, אימות ותיעוד גישה לאתר.
- דואר אלקטרוני – דרך נוספת לקבלת התלוש הוא באמצעות שליחה אל דואר אלקטרוני של העובד בין אם מדובר על כתובת דואר מטעם המעסיק ולשימוש בלעדי של העובד או על כתובת דואר פרטית של העובד שאינה מטעם המעסיק (כלומר, על העובד למסור למעסיק את כתובת האימייל שלו לקבל התלוש – ניתן להחליף כתובת בכל עת).
מיותר לציין כי מעסיק מחוייב לספק לעובד את כל הפרטים הרלוונטיים על מנת שהעובד יוכל לגשת אל המסמך באתר האינטרנט או בדוא"ל מטעמו. פרטים אלו כוללים מפעיל המערכת, שם משתמש, סיסמא ופרטים נוספים.
אישור על קבלת המסמך
אם מדובר על אתר האינטרנט של המעסיק או דואר אלקטרוני מטעמו, המעסיק צריך לפעול על מנת לוודא שהעובד אכן קיבל את התלוש. הוא רשאי להשתמש בטכנולוגיה שבודקת האם העובד קיבל או לא, והאם העובד פתח את המסמך או לא.
במקרה שעובד מסר את כתובת דוא"ל הפרטית שלו, על העובד להודיע למעסיק בכתב אם קיבל את תלוש השכר עד 5 ימים לאחר המועד הקובע. אחרת, המעסיק ישלח שוב את התלוש ולא יאוחר מ-10 ימים לאחר המועד הקובע.
קבלת תלושי שכר אחורנית
עובד זכאי לקבל את כל תלושי השכר שלו במקום העבודה באופן מודפס ולא פחות מתקופה של 7 שנים אחורנית. אם מדובר על אתר אינטרנט, המעסיק צריך לאפשר גישה לעובד לצפות בתלושי השכר האחרונים שלו ולא פחות מ-12 החודשים האחרונים.
עובד שהחליט לחזור בו ולשוב לקבל באופן מודפס
עובד שהחליט לקבל את תלוש השכר באופן אלקטרוני, ולאחר מכן הוא חזר בו ומבקש לקבל שוב את התלוש באופן מודפס – יהיה זכאי לכך ללא מגבלות ובכל זמן שירצה. מעסיק לא יכול למנוע מעובד לקבל את התלוש באופן מודפס, גם אם מדובר על עובד אחד.
עוד בנושא
- טופס 101 (כרטיס עובד) – מה זה ואיך ממלאים אותו?
- צו הרחבה – מה זה, מה תפקידו ועל מי הוא חל?
- הסכם קיבוצי – מה זה? ומהם הזכויות שמגיעות לעובדים?