אזרחים בישראל בעלי זכות הצבעה יכולים להשפיע על הפוליטיקה הארצית או המקומית על ידי הצבעה לנבחר, אך חשוב לדעת איך עושים זאת נכון.
מטרת הכתבה להסביר את הזכויות – מדריך לבוחר.
מהי הזכות לבחור בבחירות?
כל אדם שעומד בתנאי הזכאות בהמשך, יכול להצביע / לבחור בבחירות לכנסת או בבחירות לרשויות מקומיות ולמועצות אזוריות. הבחירות הארציות או המקומיות מאפשר לכל אחד, לבחור את המועמד המתאים עבורו כדי לקדם נושאים החשובים בחיי היום יום.
המועמדים בבחירות מציעים את הנושאים והדברים שהם יקדמו במשך כל תקופת הכהונה. הנושאים יכולים להיות בענייני חברה וקהילה, עניינים כלכליים, ענייני תרבות, ענייני ביטחון, דיור ומגורים, השכלה, פיתוח עסקים ועוד.
מתי בחירות?
בחירות 2022 הם בחירות לכנסת ה-25. יום הבחירות חל ביום שלישי בתאריך 01.11.2022.
מי יכול להצביע בבחירות?
מי שיכול להצביע בבחירות הם אזרחים בעלי זכות הצבעה – אזרחים שהגיעו לגיל 18 עד ליום הבחירות ונרשמו בפנקס הבוחרים עד ליום הסגירה (תאריך 08.09.2022).
כדי לבדוק האם אתם זכאים לבחור, תוכלו לעשות זאת באמצעות כמה דרכים ובינהם מספר טלפון: 1-800-222-290 או באמצעות יישום באתר משרד הפנים.
איפה מצביעים בבחירות? (איתור מיקום קלפי)
בחירות 2022 כולל 11,707 קלפי ברחבי הארץ וזאת בנוסף ל-103 קלפיות בנציגויות ישראל בעולם. לכל אזרח נקבע קלפי אליו הוא יכול לגשת כדי להצביע בבחירות, מיקום הקלפי מבוסס על פי מרשם האוכלוסין – מקום המגורים של האזרח.
נשלחת הודעה לבוחר באמצעות הדואר היכן נמצא הקלפי רק שם הוא יכול להצביע (למעט מקרים חריגים). מי שלא קיבל את ההודעה בדואר או שמעוניין לאתר את מיקום הקלפי לגביו, יכול לבדוק באמצעות היישום של משרד הפנים בקישור זה.
מי יכול להצביע בקלפי אחר?
האוכלוסיה הבאה יכולה להצביע בקלפי אחר שלא לפי פנקס הבוחרים:
- חיילים ואנשי קבע – יכולים להצביע בכל קלפי צבאית.
- אנשי מילואים – יכולים להצביע בקלפי אזרחית או קלפי צבאית הם בשירות מילואים פעיל.
- שוטרים ועובדי שירות הביטחון הכללי – שנמצאים בתפקיד מחוץ למקום המגורים יכולים להצביע בכל קלפי.
- סוהרים ושטרים הנמצאים בבתי הסוהר או המעצר – יכולים להצביע בקלפי של אסירים ועצירים.
- מאושפזים בבתי חולים – אזרחים ששוהים בבתי חולים יכולים להצביע בקלפי שנמצאים בתוך המוסד אם הוא עובד 24/7 ולמעט אשפוז יום.
- אסירים או עצירים – מצביעים בקלפי בחירות הנמצאת בבית הסוהר או בבית המעצר.
מה לגבי אנשים עם מוגבלות?
בכל יישוב חובה שתיהיה קלפי נגישה אחת לפחות וכן קלפי כזה לכל 10,000 תושבים. קלפי נגישה כוללת פתחים נגישים ברוחב 80 ס"מ לחדר הקלפי, 2 חניות נכים מסומנות, שבילים ודרכי גישה מיוחדים ועוד.
אנשים עם מוגבלות יכולים לגשת לקלפי זה כדי לבחור. עם זאת, אם הקלפי שאליה שוייכו אינה נגישה, ובגלל המצב הגופני הם מוגבלים בניידות, הם יכולים ללכת לכל קלפי נגישה מיוחדת.
האם יש הסעות לקלפי?
כל בעל זכות הצבעה אשר נמצא במיקום מחוץ לגבולות מיקום הקלפי, יכול להשתמש בשירותי היסעי בוחרים על פי חוק וללא תשלום.
ועדת הבחירות המרכזית קבעה כי כל תחבורה ציבורית ביום הבחירות (בין עירונית) היא ללא תשלום כלל – לכל הציבור.
מתי אפשר לבחור (מהן שעות פתיחה וסגירה של קלפי)?
מרבית מקומות שבהן מוצבות קלפי לבחירות, פעילות בין השעות 07:00 בבוקר עד 22:00 בלילה. ביישובים קטנים, שעות ההצבעה בין בין השעות 08:00 עד 20:00, כך גם בבתי חולים, בתי סוהר ומעצר.
בשעה זו הדלתות יינעלו, אולם מי שהגיע למקום הקלפי וטרם הצביע – זכאי להצביע אם הם שעת הסגירה חלפה.
מה צריך להביא לבחירות?
כדי לבחור, חובה להביא רק את אחד מאמצעי הזיהוי הבאים:
- תעודת זהות.
- דרכון.
- רישיון נהיגה.
- תעודה צבאית, תעודת שוטר / סוהר – הכוללת תמונה.
לא חובה להביא הודעה לבוחר שנשלחה בדואר.
פטור מהמתנה בתור לקלפי
האוכלוסיה הבאה זכאית לקבל פטור מהמתנה בתור לבחירות בקלפי:
- אנשים עם מוגבלות נפשית, שכלית או אוטיזם.
- אזרחים ותיקים מעל גיל 80.
- נשים בהריון.
איך בוחרים או מצביעים בבחירות?
בעת ההגעה לקלפי והזדהות, הבוחר יקבל מעטפה אליה יש להכניס את הפתקית של המועמד לבחירות. לאחר מכן, הבוחר צריך לגשת אל תא הבחירה לבד ושם לבחור באופן הבא:
- בבחירות לכנסת – בוחרים פתקית אחת לרשימת מועמדים של מפלגה.
- בבחירות לרשויות מקומיות ולמועצות אזוריות – בוחרים 2 פתקיות, אחת לראשות העיר/מועצה ואחת לרשימת מומעמדים לרשות.
מי שבעל מום או מחלה וכתוצאה מכך הוא אינו יכול לבחור לבד, יכול להביא מלווה שהוא אינו עובד או מנהל של בית אבות או מוסד אחר בו שוהה המצביע.
על הפתקים מודפס אות וכינוי המועמד או המפלגה אותו יש להכניס לתוך המעטה. פתקים לבנים נועדו כדי לכתוב את השם או האות של הרשימה. פתק לבן או פתק עם אות לא נכונה הם פתקים פסולים – הם אינם נספרים ונכללים במניין הקולות הפסולים.
במידה והוכנס עד 3 פתרים (כולל) מאותו סוג, הם ייחשבו אחד. מעל 3 פתקים – ההצבעה נפסלת.
לאחר מכן, יש לגשת אל הקלפי עצמה ולהכניס את המעטפה לשם.
יום שבתון
יום הבחירות הוא יום שבתון – כלומר יום זה מורכז כיום שבו לא עובדים. למעט שירותי תחבורה ושירותים נוספים כגון שירותי מים וחשמל, כוחות הביטחון וההצלה, תחבורה ציבורית, בתי קפה, שירותי תקשורת, תחנות דלק ועוד.
עבור יום זה, העובד זכאי לקבל תשלום של השכר הרגיל שלו, אם עבד לפחות 14 ימים רצופים לפני יום הבחירות. למידע נוסף ניתן להיכנס למדריך יום שבתון.
חשוב לציין: זהו אינו יום חופש, מעסיק אינו רשאי לנכות מימי הצבירה השנתית של העובד. תשלום עבור יום שבתון הוא בנוסף לימי החופשה של העובד.
עבודה ביום הבחירות
בחוק לא נקבע כמה עובד זכאי לקבל עבור עבודה ביום הבחירות. עם זאת, מעסיק שביקש מעובד להגיע לעבודה, ועובד הסכים לכך, המעסיק נדרש לשלם גם עבור יום השבתון וגם עבור העבודה בפועל ולכן עובד זכאי לתשלום של 200%.
למידע נוסף, היכנסו למדריך עבודה ביום הבחירות.
חקיקה ופסיקה
- חוק הבחירות לכנסת [נוסח משולב], תשכ"ט-1969