נקודות זכות אקדמיות לתואר חשובות עבור כל סטודנט שלומד השכלה גבוהה במוסד אקדמי או מתעניין בלימודים גבוהים. במהלך התואר יש כמה נושאים חשובים לדעת ובין היתר את הנושא על נקודת זכות אקדמית.
מטרת הכתבה לספק הסבר בכל החשוב בנושא.
מהן נקודות זכות אקדמיות?
נקודת זכות אקדמית לתואר (ראשון, שני או שלישי) היא נקודה מסויימת הניתנת לסטודנט עבור השלמה של קורס מסויים במסגרת תכנית הלימודים של התואר. לכל קורס נקבע מספר נקודות זכות בהתאם לחשיבות הקורס והרמה שלו.
למעשה, כל תואר מורכב ממספר נקודות זכות (ראשי תבות: נ"ז או נק"ז). על מנת שסטודנט יקבל את התואר שאותו הוא לומד במוסד אקדמי להשכלה גבוהה, הוא נדרש לצבור מספר מסויים של נקודות זכות – לפי מה שנקבע על ידי המוסד האקדמי ובאישור המועצה להשכלה גבוהה (המל"ג – הגוף המפקח על מוסדות אקדמיים בישראל).
ישנם קורסים חובה שהסטודנט חייב ללמוד ויש קורסים שהם בחירה – ככל שהסטודנט יקח יותר קורסי בחירה – הוא יכול לצבור יותר נקודות זכות – אך מנגד הוא נדרש ללמוד הרבה יותר שעות לימוד ויש פחות זמן לשאר הדברים.
עוד חשוב לציין כי בעת המשך לימודים לתואר מתקדם או לתואר מקביל בתחום אחר – המוסד האקדמי יכול "להכיר" באותן נקודות זכות ולפטור את הסטודנט ללמוד את הקורסים האלה.
אוכלוסיית יעד – מי זכאי?
סטודנט שבחר קורס המקנה מספר נקודות זכות, והשלים את הקורס לפי הדרישות שלו – זכאי לקבל עבורו את אותן הנק'.
משקל נקודות זכות לקורס – כמה מקבלים?
ככתוב לעיל יש קורסים שהם חובה ויש רשות, ככל שהסטודנט לומד יותר קורסים והשלים אותם, הוא זכאי לאותן הנקודות. עם זאת, חשוב לדעת כמה נקודות זכות ניתנות לכל קורס.
באופן כללי, חשוב לציין כי הקורסים מתחלקים למספר קטגוריות עיקריות (בד"כ 3) – יש את הקורסים ברמת פתיחה שהם מבוא לנושא מסויים, יש קורסים ברמה רגילה שהם ממוקדים יותר וליבת הלימודים, ויש קורסים ברמה מתקדמת בנושאים מעמיקים יותר.
מספר נקודות זכות משתנה בהתאם ל:
- מספר שעות לימוד של הקורס.
- רמת המורכבות של הקורס.
- החשיבות של הקורס לתואר.
מספר נקודות לקורס יכול להיות החל מ-0.5 נק' עבור קורס מבוא קליל ועד 5 נק' ואף יותר עבור קורס מורכב ומעמיק.
מספר נקודות זכות לתואר – כמה צריך?
כל מוסד אקדמי קובע את התואר, היקף הלימודים והנושאים הכלולים בו – וזאת לאחר קבלת אישור של תכנית הלימודים על ידי המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג).
סך נקודות הזכות משתנה בהתאם למוסד הלימודים ובהתאם לתואר הנלמד. ככלל:
- נקודות זכות לתואר ראשון – בין 108 נ"ז לבין 120 נ"ז.
- נקודות זכות לתואר שני – בין 45 נ"ז לבין 50 נ"ז.
- נקודות זכות לתואר שלישי – משתנה בהתאם לסוג הלימודים.
הכרה בלימודים קודמים – פטור מחובת נקודות זכות
סטודנט שלמד לימודים קודמים ועבר קורסים החופפים ללימודים הנוכחיים, עשוי להיות פטור מחובת לימוד אותם קורסים (כולם או חלקם) ועשוי לקבל עבורם נקודות זכות באופן אוטומטי.
המוסד האקדמי קובע את רמת הפטור הניתנת בהתאם לרמת הקורס שלמד הסטודנט, תקופת זמן מאז הלימודים, מוסד הלימודים הקודם ועוד.
הרחבות נוספות
להלן מידע מורחב בנושא
נקודות זכות על מילואים או פעילות חברתית
סטודנט שלומד תואר ראשון, זכאי לקבל נקודות זכות בגין מילואים או פעילות התנדבותית.
הסטודנט זכאי לקבל 2 נקודות זכות על שירות מילואים אם שירת 14 ימים, או 2 נקודות זכות על התנדבות בפעילות חברתית או קהילתית אם ביצע 30 שעות לפחות.
נקודות זכות או נקודות זיכוי
חשוב לא להתבלבל בין נקודות זכות לבין נקודות זיכוי. יש הבדלים מהותיים בין 2 הסוגים הללו:
- נקודות זכות אקדמיות – הן נקודות זכות הניתנות לסטודנטים עבור השלמת קורסים במהלך לימוד התואר האקדמי. הנקודות הללו הן מרכיבות את התואר עצמו וחייב להשלים ולצבור אותם.
- נקודות זיכוי ממס הכנסה – הן נקודות זיכוי הניתנות לעובדים וגם לסטודנטים עבור היותם באוכלוסייה המזכה בקבלתם. הנקודות הללו מקטינות את גובה מס ההכנסה שצריך לשלם.
המושגים הללו אינם קשורים ואינם משפיעים זה על זה.
עם זאת, כאשר סטודנט צובר נקודות זכות אקדמיות, וזכאי לקבלת התואר – הוא גם עשוי להיות זכאי לקבל נקודות זיכוי ממס הכנסה שמקטינות את גובה המס שהוא נדרש לשלם. הזיכוי ממס ניתן עבור השלמה של תואר ראשון, שני, שלישי (דוקטורט) במסלול ישיר, או שלישי במסלול רפואה או רפואת שיניים.
חקיקה ופסיקה
- חוק המועצה להשכלה גבוהה, תשי"ח-1958