חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

מענק לימודים (הביטוח הלאומי) – מי זכאי, מה הסכום ומתי מקבלים?

מדי שנה ולקראת תחילת שנת הלימודים, הביטוח הלאומי משלם למשפחות זכאיות כסיוע בהשתתפות הוצאות הלימודים תשלום מענק לימודים. המענק ניתן לאוכלוסיות מסויימות בלבד עבור ילדים הנמצאים בגיל הלימודים.

מטרת הכתבה היא להסביר את הזכות להורים.

למידע נוסף, ניתן להיכנס לאתר הביטוח הלאומי בקישור הבא.

מהו מענק לימודים?

מענק לימודים (של הביטוח הלאומי) הוא תשלום המשולם על ידי המוסד לביטוח לאומי לאוכלוסיות מסויימות כסיוע בהשתתפות הוצאות הלימודים של ילדים בגילאי 6 עד 18. הסיוע ניתן בעיקר למשפחות שבראשון עומד הורה עצמאי, כלומר משפחה חד-הורית וכן למשפחות עם 4 ילדים ומעלה המקבלות קצבאות שונות של הביטוח הלאומי.

מטרת מענק לימודים הוא לסייע לאותן משפחות, לעמוד בתשלומים והוצאות עבור שנת הלימודים (1 בספטמבר עד 31 באוגוסט בשנה לאחר מכן) של הילדים שלהם. המענק ניתן עבור כל ילד בתנאי שהמשפחה עומדת בקריטריונים שונים.

התשלום ניתן לפני תחילת הלימודים, לחשבון בו מקבלים ההורים קצבת ילדים. זאת ועוד, שלרוב מדובר על מענק אוטומטי, למעט מקרים בהם יש צורך להגיש בקשה לתביעה באופן פרטני, בכל שנה שבה עומדים בזכאות או חד-פעמי בפעם הראשונה, לפי העניין.

מי זכאי לקבל מענק לימודים?

ההורים שזכאים לקבל מענק לימודים הם הורים שעומדים ב-2 קריטריונים עיקריים, גם בצד של הילדים (גיל הילד) וגם בצד של ההורים (סוג המשפחה). אלו הם הקריטריונים:

1. אוכלוסיית הילדים המזכים במענק

התנאי הראשון הוא שהילד נמצא בגיל הלימודים, כך שמהלך שנת הלימודים (בין 1 בספטמבר לבין 31 באוגוסט בשנה העוקבת) הילד צריך להיות בגילאי 6 עד 18.

ליתר דיוק, אם בתחילת הלימודים, הילד בן/בת 5 שנים ו-8 חודשים ומעלה – יש זכאות. אם בסוף הלימודים, הילד בן/בת 18 שנים ו-8 חודשים ומטה – יש זכאות.

לדוגמה: עבור שנת הלימודים 2019-2020, המענק ניתן עבור ילדים שנולדו בתאריכים 01.01.2002 ועד 31.12.2013.

2. אוכלוסיית הורים הזכאים למענק

התנאי השני הוא שההורה הוא אחד מהאוכלוסיות הזכאים לקבלת המענק. כלומר, בתנאי שההורה עומד בתנאי הזכאות מטה במהלך חודש יולי או אוגוסט של שנת הלימודים עבורה הוא מבקש את המענק. חלק זה מחולק ל-2: החלק הראשון לא חייבים להגיש תביעה (מקבלים אוטומטית) והחלק השני כן חייבים.

2.1. הורים זכאים שלא חייבים להגיש תביעה (מקבלים אוטומטית)

  • הורה עצמאי (רווק, גרוש, אלמן, או, ללא ידוע בציבור) – יש להגיש תביעה רק פעם ראשונה בלבד, לאחר מכן אוטומטית.
  • הורה שמקבל קצבת הבטחת הכנסה בנפרד מבן/בת הזוג.
  • משפחה עם 4 ילדים או יותר (עד גיל 18), בתנאי שההורה היה זכאי בחודש יולי או אוגוסט לקבלת אחת הקצבאות הבאות: הבטחת הכנסה, דמי מזונות, קצבת אזרח ותיק, קצבת שארים, קצבת נכות כללית.
  • מי שבאחזקתו ילד שעלה לארץ ללא הוריו.
  • מי שבאחזקתו ילד שהפך ליתום משני הוריו.
  • מי שבאחזקתו ילד שזכאי לגמלה מיוחדת או ילד יתום (לפי חוק הבטחת הכנסה).

2.2. הורים זכאים שכן חייבים להגיש תביעה

  • הורה שחי בנפרד מבן/בת הזוג שלו – בתנאי שחי בנפרד ממנו שנתיים לפחות, ופתח הליך גירושין לפי חוק במסגרת של שנתיים לפחות.
  • אישה עגונה – אישה נשואה שנעלמו עקבות בעלה שנתיים לפחות, או אישה שבעלה נמצא בחו"ל שלא בהסכמתה ולא משלם לה דמי מזונות.
  • אישה השוהה במקלט לנשים מוכות.
  • עולה חדש – הנמצא בארץ מעל שנה אחת ועד שנתיים, ובן או בת הזוג שלו לא עלה לארץ ולא מתגורר יחד.

פירוט על הגשת תביעה בהמשך.

סכום מענק לימודים

אז מה גובה מענק הלימודים הניתן לאוכלוסיות הזכאים? הסכומים קבועים בחוק ומתעדכנים בכל שנה בהתאם לשינוי השכר הממוצע לפי הביטוח הלאומי. המענק משולם ישירות לחשבון הבנק אליו מופקדים כספי קצבת הילדים.

חוק הביטוח הלאומי קובע כי גובה המענק הוא 11.6% מהסכום הבסיסי לחישוב הקצבאות. במילים אחרות, גובה המענק העדכני עומד על סכום של 1,021 ₪ לשנה עבור כל ילד.

מתי משולם מענק לימודים?

הביטוח הלאומי צריך לשלם מענק לימודים לפני תחילת שנת הלימודים, כך שההורה יוכל לנצל את הכסף לתשלום עבור ההוצאות למוסד הלימודים.

לרוב, התשלום נעשה בין ה-10 לבין ה-12 בחודש אוגוסט, שלפני תחילת הלימודים.

איך להגיש תביעה לקבלת מענק לימודים?

אוכלוסיה שעונה על תנאי הזכאות, אך לא מגיעה להם הזכות אוטומטית, נדרשים להגיש תביעה לקבלת המענק. האכולוסיה שצריכה להגיש היא זו שנמנית עם סעיף 2.2 בכתבה זו, או הורה יחיד שחייב להגיש פעם ראשונה ויחידה בלבד.

יש למלא טופס בל 5015 שהוא טופס תביעה למענק לימודים (קישור) תוך 18 חודשים בלבד מהזכאות, אחרת, המענק יינתן רק עבור 18 החודשים שקדמו למועד ההגשה.

הורה שנמנה עם הבאים, צריך למלא הצהרה ולהעביר מסמכים מאמתים נוספים: נמצא בתהליכי גירושין, אישה עגונה, שוהה במקלט לנשים מוכות, או עולה חדש.

לאחר מכן, יש להגיש אותו לביטוח הלאומי באופן הבא:

  • אתר אינטרנט של הביטוח הלאומי.
  • דואר, פקס, או תיבת שירות של הסניף הרלוונטי.
  • הגעה לסניף המטפל (רשימת סניפים).

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil