עובד שהפסיק לעבוד או שעדיין ממשיך לעבוד אצל המעסיק ולא קיבל הבראה, זכאי לבקש ואף לדרוש מהמעסיק פדיון דמי הבראה שעומדים לזכותו. מעסיק לא רשאי לסרב לספק לעובד את הזכויות שלו.
כתבה זו מסבירה איך וכיצד לקבל את התשלום.
מה זה פדיון דמי הבראה?
לפני שנסביר מהו פדיון במקרה זה.. דמי הבראה הוא סכום כסף שעובד זכאי לקבל עבור כל שנה אצל כל מעסיק בישראל, בנוסף לשכר הרגיל שלו. בעבר התשלום היה נועד לצרכי מימון שהיה בבית הבראה, אך כיום, אין צורך בכך והתשלום הוא סוג של הכנסה נוספת מאותו המעסיק במקום העבודה.
רוב המעסיקים מחוייבים לשלם את התשלום לאחר שהעובד השלים שנת עבודה אחת ובאופן רטרואקטיבי עבור השנה הראשונה. אך יש מעסיקים שמשלמים מיד בשנה הראשונה, ללא צורך בהשלמת ותק של שנה אחת לפחות כמו עובדי מדינה או שלטון מקומי, או לפי הסכם קיבוצי בין המעסיק לבין העובדים, או לפי צו הרחבה בעניין.
כאשר עובד מסיים את עבודתו אצל המעסיק, עקב פיטורין או התפטרות, ואם הוא השלים את אותה שנת וותק – הוא זכאי לקבל מהמעסיק את תשלום ההבראה שלו שולם לו, או במילים אחרות, הוא זכאי לבקש פדיון דמי הבראה מהמעסיק. גם עובד שממשיך לעבוד ולא קיבל את התשלום בזמן, זכאי לקבל אותם על ידי פניה אל המעסיק וביצוע פדיון דמי הבראה של אותה תקופה.
אוכלוסיית יעד – מי זכאי?
כל עובד שהיה זכאי לקבלת דמי הבראה אך לא קיבל אותם בפועל, עקב הפסקת עבודה אצל המעסיק או עקב אי תשלום בזמן על ידי המעסיק.
תקופה בגינה ניתן לקבל פדיון דמי הבראה
ככלל, העובד זכאי לקבל דמי הבראה עבור כל התקופה שהיה זכאי לה, ולא קיבל תשלום מהמעסיק מכל סיבה שהיא. עם זאת, הוראות צו ההרחבה קובעות את מועד תקופת ההתיישנות, והיא:
1. עובד שעדיין מועסק וממשיך לעבוד
זכאי לדרוש פדיון דמי הבראה עבור 7 השנים שבהם עבד לפני שנת העבודה הנוכחית. בנוסף, זכאי גם לקבלת התשלום בשנה הנוכחית.
2. עובד שהפסיק לעבוד (פיטורים או התפטרות)
זכאי לדרוש פדיון דמי הבראה באופן הבא:
- מי שסיים העסקה לפני התאריך 08.01.2017 – זכאי לתבוע עבור שנתיים אחרונות בלבד.
- מי שסיים העסקה מהתאריך 08.01.2017 ואילך – זכאי לתבוע עבור 7 שנים אחרונות.
אם העובד משתייך לארגון נשיאות המגזר העסקי (איגוד הבנקים, איגוד חברות הביטוח, התאחדות בוני הארץ, התאחדות התעשיינים, ועוד), זכאי לדרוש פדיון דמי הבראה באופן הבא:
- מי שסיים העסקה לפני התאריך 10.07.2016 – זכאי לתבוע עבור שנתיים אחרונות בלבד.
- מי שסיים העסקה מהתאריך 10.07.2016 ואילך – זכאי לתבוע עבור 7 שנים אחרונות.
מימוש הזכאות – איך מקבלים פדיון דמי הבראה?
עובד שממשיך לעבוד אצל המעסיק או שהפסיק עבודה אצלו, צריך לפנות למעסיק אל מחלקת חשבות השכר ו/או הנהלת החשבונות, לפי העניין, כדי לדרוש תשלום של פדיון דמי הבראה.
כדאי לערוך את החישוב שמגיע לעובד בהתאם לתנאי הזכאות שלו של מספר ימי הבראה במכפלת מחיר הבראה ליום באותה תקופה בה לא קיבל את התקבול.
מידע נוסף
- עובד לא רשאי לוותר על דמי הבראה. אם נאלץ או הסכים לוותר, בעקבות שאינו ידע או שהמעסיק לחץ עליו – יהיה זכאי לקבל את התשלום, כיוון שלהסכמה על ויתור זה, אין תוקף משפטי מחייב.
- עובד שלא מקבל דמי הבראה מהמעסיק, גם לאחר פניה אליו, רשאי להגיש תביעה בבית הדין האזורי לעבודה ולדרוש את המגיע לו לפי פסיקה.
- פדיון דמי הבראה מחוייבים בתשלום של מס הכנסה (לפי מדרגות מס הכנסה), תשלום דמי ביטוח בריאות וכן דמי ביטוח לאומי. נער עד גיל 18 לא מחוייב בתשלום ביטוח לאומי / בריאות.
- פדיון דמי הבראה אינם נכללים בחישוב פיצויי פיטורין או הפרשה לפנסיית חובה.
חקיקה ופסיקה
- צו הרחבה בדבר השתתפות המעביד בהוצאות הבראה ונופש קיצור תקופת התיישנות 2016
- צו הרחבה בדבר השתתפות המעביד בהוצאות הבראה ונופש 1998