חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

הצהרת הון – מה זה אומר? מי נדרש להגיש ואיך עושים זאת? – מדריך

מדי פעם אזרחים נדרשים למלא הצהרת הון ולהעביר אותה אל רשות המסים, מדובר בדרך כלל על אוכלוסיית בעלי העסקים והעצמאיים, אבל לא רק הם. כמו כן, מדובר על טופס שמצהיר על כמה הון יש לכם (גם נכסים והתחייבויות).

הצהרת הון לא מסובכת מדי, עם זאת, מילוי לא נכון עלול להוביל את רשות המסים לחקירה. אנחנו מעריכים שאתם לא מעוניינים להיות שם. הכתבה הזאת תעזור לכם להבין מהי הצהרת הון, איך למלא אותה, למה זה חשוב ומידע נוסף שבסופו של דבר, תוכלו לדעת כמה כסף אתם שווים.

מהי הצהרת הון?

הצהרת הון היא תמונת מצב מלאה ומדוייקת לנקודת זמן כלשהי הכוללת את מצב ההון (נכסים והתחייבויות) של אזרחים בעלי תיק במס הכנסה. הדו"ח / הטופס כולל את כל הנכסים שלכם: דירות, רכבים, ניירות ערך, זכות בעסקים וכן התחייבויות שונות כגון משכנתאות, הלוואות, חובות ועוד.

לא כל הסעיפים רלוונטיים עבורכם, כך למשל אם אין לכם נכסים בחו"ל, יאחטה או מטוס פרטי – זה פחות רלוונטי עבורכם. לכן, במקרים אלו צריך למלא את הספרה 0.

בנוסף, אתם עשויים להידרש מרשות המסים למלא הצהרת הון כל כמה שנים, כך שלרשות המסים תיהיה תמונה מלאה לא רק על ההון שלכם, אלא גם על השינויים בהון ומה המקור שלהם.

מה המטרה של הצהרת הון?

הצהרת הון נועדה פחות בשבילכם, היא נעשית עבור רשות המסים. הצהרת הון מהווה כלי של מס הכנסה (פקיד שומה) שנועד לבדוק האם הדיווחים שלכם (נישומים) למס הכנסה משקפים את המציאות או לחילופין, האם הדיווחים לא נכונים ויש חשש שהתחמקתם מתשלום מס.

מס הכנסה מתבסס על כך שהמקור של הון / רכוש של נישום הוא בהכנסות או בתקבולים שונים. לכן, חייב להיות קשר בין כמה כסף אותו אדם מקבל לבין לאן נותב הכסף, האם הוא נוצל לטובת הוצאות או לטובת רכישת נכסים ורכוש אחר.

במקרה שפקיד השומה יראה כי הנתונים לא מסתדרים, הוא צפוי לדרוש מהנישום הסברים. לדוגמה, אם מס הכנסה יראה כי ההון של אותו אדם גדל בצורה משמעותית מבלי שיהיה ברור מאיפה הכסף, הוא יזמן את הנישום לחקירה.

מי נדרש למלא הצהרת הון?

הצהרת הון לשכירים היא לא חובה. אולם, אנשים שמעוניינים להקים עסק עצמאי (עוסק פטור או עוסק מורשה) או עסק שהוא חברה בע"מ, יידרשו על ידי רשות המסים למלא הצהרת הון ראשונה.

גם אזרחים שרוכשים נכסים יקרי ערך כגון נכס מקרקעין או רכב יוקרה, יידרשו למלא טופס הצהרת הון. לבסוף, אזרחים שרשות המסים חושדת בהם מהעלמת הכנסות או שההון שלהם לא מדווח – עשויים להידרש למלא את הטופס.

שכירים שמרוויחים הכנסות גבוהות מעבודה, או אזרחים שמרוויחים כתוצאה מהשכרת נכסים, או כתוצאה ממכירת ניירות ערך – מס הכנסה צפוי לשנות את הסיווג של ההכנסות שלכם. למשל, משקיעים עשויים להידרש לשלם מס על רווחים מניירות ערך כתוצאה מפעילות עסקית ולא כתוצאה מרווחי הון (יידרשו לשלם יותר).

הצהרת הון ראשונה

הצהרה זו נדרשת בדרך כלל כאשר אדם הפך להיות אחד מהאוכלוסיה שלגביו חלה החובה להגיש הצהרת הון. מכיוון שאין לנישום זה הצהרה קודמת, הוא נדרש להגיש הצהרת הון ראשונה.

הצהרה זו חשובה מאוד מכיוון שהיא מהווה את הבסיס לכל הצהרות הון העתידיות. בעת שיוגשו הצהרות הון אחרות, פקיד השומה יבדוק את השינויים שחלו בהון של אותו אדם לעומת השינויים בהכנסות ובהוצאות בתקופה זו שבין שני הצהרות ההון.

חשיבות של מילוי בצורה נכונה:

  • במקרה שהחסרתם פריט, אתם תתבקשו להסביר מאיפה הכסף הגיע.
  • ברגע שהוספתם פריט מיותר, אתם תתבקשו להסביר לאן הכסף הלך.

הצהרת הון שניה

לאחר שמילאתם טופס הצהרת הון ראשונה, אתם תתבקשו למלא הצהרת הון שניה לאחר כ-4-5 שנים. הצהרת הון זו משמשת את רשות המיסים להבין וקבל אינדיקציה על השינויים בהון שלכם במהלך השנים הללו לעומת ההכנסות והתקבולים השונים שלכם.

במילים אחרות, הצהרת הון שנייה צריכה לשקף את השילוב בין הצהרת הון ראשונה לבין התקבולים וההכנסות שלכם. לדוגמה, סביר יותר שההכנסות שלכם משמשות את ההוצאות והרכוש שלכם, במקרה שבו אחרי תקופה זו כיסיתם את כל המשכנתא שלכם (בהתחשב בגובה ההלוואה וההכנסה שלכם), תידלק נורה אדומה אצל רשות המיסים.

למעשה, ברגע שמילאתם את ההצהרה הראשונה באופן תקני, ההצהרה השניה קלה יותר.

טבלאות הוצאות מחייה – הצהרת הון

טבלאות מחייה הן נתונים של הוצאות מחייה שנתיות ממוצעות של משפחות עירוניות. הטבלאות מבוססות על פי סקר הוצאות המשפחה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. רשות המסים משתמשת בטבלאות אלו על מנת להעריך את השינוי בהון וברכוש שלכם בטופס הצהרת הון.

טבלאות מחיה מציגות את ההוצאות של המשפחה שלכם בהתחשב בהכנסות ובמספר הנפשות. ההנחה בכלכלה היא שככל שרמת ההכנסה שלכם עולה, כך רמת הצריכה שלכם עולה אך בשיעור קטן יותר וכתוצאה מכך נותר לכם יותר כסף לחיסכון. הכסף הנחסך הזה צריך לשמש אתכם לטובת חסכונות, פקדונות, השקעות בניירות ערך או בעסקים ועוד.

לכן, רשות המסים יכולה לבדוק האם יש הפרש הון סביר או לא סביר וכך לחייב לבדוק אתכם ואת אמינות ההצהרה.

הון של מי צריך להיכלל בדו"ח?

אותם אזרחים שלעיל נדרשים לדווח על ההון שלהם גם בארץ וגם בחו"ל (הון = נכסים בניכוי התחייבויות), אבל לא רק. מדובר על הון של משק הבית עצמו, כלומר יש לכלול בדו"ח הצהרת הון גם את ההון של בן/בת זוג שלכם וגם של ילדים עד גיל 18.

מתי להגיש הצהרת הון וכל כמה זמן?

אתם נדרשים למלא ולהגיש את הצהרת ההון לרשות המסים תוך 120 יום מתאריך קבלתה. אתם צפויים להידרש להגיש אותו ברגע שאתם נמנים עם האוכלוסיה לעיל. אם אתם עובדים עם רואה חשבון / יועץ מס שמייצג אתכם ברשויות המס, הם עשויים לקבל הודעה כי אתם נדרשים למלא זאת.

בדרך כלל לאחר שמילאתם הצהרת הון, אתם תידרשו להגיש הצהרת הון חדשה לאחר 4-5 שנים מאז הצהרת ההון הקודמת.

אי הגשת הצהרת הון

אם לא תגישו הצהרת הון או שלא תגישו אותה בזמן, פקיד השומה (מס הכנסה) עשוי להטיל עליכם קנס בגובה של אלפי שקלים והוא צפוי גם לתפוח עם הזמן. בהתחלה הקנס ייחשב כהערה ולאחר מכן יהפוך להיות קנס שאתם תידרשו לשלם אותו. אם תתעלמו מכך, מס הכנסה יכול להטיל עליכם עיקולים – על חשבון בנק לדוגמה.

למרות זאת, ניתן לגשת אל משרדי מס הכנסה במקום מגוריכם על מנת להסדיר את עניין הצהרת הון והקנס. אם תגישו את הצהרת ההון ותבקשו בקשה לביטול עיקול, פקיד השומה במקרים רבים יענה לכם בחיוב ויבטל את הקנס.

על בסיס מה יש לרשום את הסכומים בדו"ח?

רישום בהצהרת הון מבוסס על בסיס העלות של הנכס או ההתחייבות. כלומר, המידע נרשם לפי סכום ששולם עליו בפועל / מחיר הקניה ולא על השווי של הנעס או ההתחייבות. העיקרון תקף לכל הדו"ח, גם לאחזקת ניירות ערך.

הסכומים צריכים להיות מחושבים בצורה נומינלית וללא ריבית. במקרה זה, עליית ריבית או אינפלציה – לא רלוונטית.

לדוגמה, אם רכשתם דירה ב-600,000 ₪ ונכון להיום השווי שלה עומד על 1.5 מיליון שקל – יש לציין בדוח 600 אלף שקל.

נכנסים שניתנו באמצעות ירושה או מתנה

קיבלתם נכס בירושה? מזל טוב!

אתם צריכים להצהיר עליו גם. במקרה זה, עליכם לדווח עליו בסכום השווה ל-0 – כיוון שקיבלתם אותו במתנה או בירושה ללא עלות מצידכם. אולם, אם השקעתם כספים כלשהם בנכס, עליכם לדווח על הכספים הללו.

אילו מסמכים יש לצרף בעת הגשת הצהרת הון?

יש לאסוף את כל המסמכים של הרכישות, דוחות וההסכמים השונים לגבי הנכסים וההתחייבויות שלכם.

יש להמציא חוזי רכישה/מכירה של נכסים (בניינים, מגרשים ודירות) השייכים לתא המשפחתי כולל כל ההוצאות על הנכס: מס קניה, תיווך, שיפוצים ועוד.

בנוסף, יש להמציא אישורי יתרות של חשבונות הבנק שלכם, הפקדות של החסכונות שלכם (קופות גמל, פנסיה ואחרים), עלויות רכישה של ניירות ערך, יתרת קרן הלוואות ועוד.

כמו כן, יש להמציא את כל האסמכתות של רכישת כלי רכב, שיט, טיס, תכולת הבית, תכשיטים ואחרים.

איך למלא הצהרת הון?

זה המקום שתוכלו להבין איך ממלאים טופס הצהרת הון. דו"ח תצהיר הון הוא לא מסמך קטן וכולל 100 סעיפים שונים שמחולקים לפי נושאים רלוונטיים. סעיפים אלו נמצאים בכמה חלקים ויש הפרדה בין ההון העסקי שלכם ולבין ההון הפרטי שלכם.

כפי שציינו לעיל, יש למלא את הסכומים בערכם הנומינלי ולפי המחיר ששולם בעת הרכישה או לפי שווי הקרן בלבד. מכיוון שהדו"ח הוא לנקודת זמן מסויימת (מעין מאזן), יש לציין את כל הנכסים וההתחייבויות שהיו לכם באותה נקודת זמן.

כך נראה מבנה הדו"ח (קובץ להורדה בהמשך):

חלק א' – הון מושקע בעסקים

כאן יש למלא את ההון המושקע בעסקים. החלק הזה מחולק ל-2 תתי חלקים. בתת חלק אחד לעניין עסק שלא בוצע לו מאזן יש לציין את כל הנכסים וההתחייבויות של העסק, במידה ויש כמה עסקים, יש לשכפל מחדש ולצרף לדו"ח.

תת החלק השני הוא לעניין עסק שכן בוצע לו מאזן, במקרה זה יש לצרף מאזן חתום על ידי רואה חשבון.

חלק ב' – רכוש והתחייבויות פרטיים

כאן יש למלא את כל הנכסים וההתחייבויות שיש לכם כאנשים פרטיים (לא של העסק). יש לציין כמה נכסי מקרקעין ורכוש חלקאי יש לכם, האם ביצעתם שיפוצים, כמה כסף אנשים חייבים לכם, חשבונות הבנק שלכם והמזומנים, תכנית חיסכון וקופות גמל, כלי רכב ותחבורה, תכולת הבית ולבסוף ההתחייבויות שלכם.

חלק ג' – השקעות בניירות ערך ומטבע חוץ

כאן יש למלא את ההשקעות שלכם בניירות ערך והשקעות במטבע חוץ לרבות מזומנים של מט"ח – ניתן לבחור האם להציג סכומים לפי ערך שוק או ערך עלות. צריך לפרט איך אתם מחזיקים בנייר ערך, כמה יחידות ערך נקוב וסך הכל בשקלים, לעניין מט"ח יש לפרט את סוג המטבע והשער.

חלק ד' – סך הכל רכוש נקי (פרטי ועסקי)

סך הכל רכוש נקי הוא סיכום של סך השקעות במטבע חוץ + סך השקעות בניירות ערך + סך רכוש נקי פרטי + סך הון מושקע בעסקים בהם נערך מאזן + סך השקעה נטו בעסקים ובשותפויות.

חלק ה' – סיכום פעולות קנייה ומכירה בניירות ערך ומטבע חוץ

אם זו הצהרת הון ראשונה שלכם או אם ניירות ערך בחלק ג' נרשמו במחירי עלות – אין צורך למלא סעיף זה.

חלק ו' – כספות

יש לבחור האם יש לכם כספת בשליטתכם או ברשותכם (במישרין או בעקיפין), במידה וכן יש למלא איפה היא נמצאת. בנוסף, יש לציין אם יש לכם כספת שמכילה נכסים שהם לא שלכם (לדוגמה אם אתם מיופה כוח או אפוסטרופוס).

חלק ז' – ייפוי כוח

כאן יש לספק מידע האם אתם מיופה כוח, נאמן, אופסטרופוס או בעל זכות חתימה לגבי רכוש או התחייבויות שלא בבעלותכם. במידה וכן, יש לצרף מסמך המפרט על כך.

הטופס מסתיים עם הצהרת מגיש הדו"ח שהפרטים נכונים ואמיתיים. אם מישהו הציע לכם סיוע במילוי הדו"ח תמורת תשלום, יש למלא אותו בטבלה לצד ההצהרה שלכם.

הורדת טופס 1219 הצהרת הון PDF.

איך להגיש הצהרת הון?

מילאתם את ההצהרה? מעולה, כעת אתם צריכים לדעת איך מגישים הצהרת הון. האמת, זה הרבה יותר קל.

עליכם להגיש אותו אל פקיד השומה במקום המגורים שלכם. אם אתם עצמאים, אתם צריכים לגשת אל משרדי מס הכנסה לפי השם של היישוב של העסק שלכם. אם אתם שכירים, אז לפי מקום מגוריכם. הנה כל הסניפים באתר רשות המסים.

חשוב לזכור, עליכם להגיש את הדו"ח תוך 120 יום מיום קבלתו לאחר שהוא ממולא, כולל מסמכים וחתום על ידכם.

הצהרת הון – טיפים

יש כמה דברים שכדאי מאוד לבצע בטרם אתם מגישים הצהרת הון ראשונה, שניה או יותר.

  1. ערכו רישום רכוש – רשמו את כל הרכוש שקיים אצלכם, אצל בן/בת הזוג שלכם ואצל הילדים שלכם עד גיל 18. בדקו פרט פרט ומיינו אותם לפי קטגוריות הצהרת ההון.
  2. שמרו את כל מסמכים – רכשתם דירה, קניתם מוצר, לקחתם הלוואה, השקעתם כסף או שילמתם על הוצאות שוטפות? שמרו את החשבוניות והמסמכים השונים.
  3. השוו הצהרות הון – אם אתם נדרשים להגיש הצהרת הון נוספת, השוו אותה אל ההצהרה הקודמת ובדקו האם יש סימנים שיש רכוש שלא נרשם או נשכח.
  4. בדקו מחדש – אחרי שסיימתם למלא ולפני שאתם מגישים, בדקו שוב האם שכחתם להוסיף הון כלשהו, האם המספרים נכונים ולא נפלה טעות והאם הוא ממולא כמו שצריך.
  5. שמרו את הצהרת ההון – שמרו העתק של הצהרת הון לפני שאתם מגישים אותה, כדאי לשמור אותה גם בצורה סרוקה במחשב. אתם תצטרכו אותה, בעיקר לעצמכם ולצורך מילוי הצהרה עתידית.
  6. תהיו מוכנים עם תשובות – אתם עשויים להישאל על ידי פקיד השומה לגבי השינויים בהון שלכם, מאיפה הכסף, כמה הוצאות היו ועוד.
  7. תוכלו לערער על החלטה – אם רשות המסים קיבלה החלטה שיש חשש להפרשי הון לא מוסברים. ניתן לערער על כך, ותהיו מוכנים עם מסמכים.
  8. הצהירו על מה שיש – אם אין לכם מה להסתיר או ממה לפחד, הצהירו על כל ההון והרכוש הקיים אצלכם.
  9. הימנעו מלהתחכם ולבצע "טריקים" – רשות המסים הוא לא גוף טיפש. הוא מקושר אל מערכות של גורמים חיצוניים אחרים ויכול גם לדרוש נתונים אודותכם. אל תנסו להיות חכמים ולנסות "להתאים" נתונים – זה לא יעבוד לטובתכם.

מחיר הצהרת הון

עלות הגשת הצהרת הון משתנה בהתאם למי שידאג להכין ולהגיש אותה אל רשות המסים. בנוסף, יש להתחשב עד כמה הצהרת ההון שלכם מסובכת, כלומר, עד כמה ההון שלכם מורכב מיותר סעיפים של ההצהרה.

עוד חשוב לציין, כי הצהרת הון ראשונה בדרך כלל זולה יותר.

על פי נתוני השוק, אלו הם המחירים (אומדן):

  • לבד – חינם.
  • יועץ מס – עד 1,000 ₪ להצהרת הון פשוטה ועד 2500 ₪ להצהרת הון מורכבת.
  • רואה חשבון – עד 3,000 ₪ להצהרת הון פשוטה ועד 6000 ₪ להצהרת הון מורכבת.

הצהרת הון על ידי נושאי משרה שיפוטית

כל נושא משרה שיפוטית מחויב להגיש הצהרת הון בשלושה מועדים:

  1. שופטים חדשים אשר נבחרו לתפקידם לאחר 01.04.2017, מחויבים להגיש את ההצהרה בתוך 90 יום לאחר ניתוק היחסים הכספיים בינם ובין לקוחותיהם לשעבר.
  2. הצהרת הון נוספת תוגש בכל 6 שנים.
  3. הצהרת הון אחרונה תוגש 90 יום לאחר פרישת השופט.

למידע נוסף על חוברת ההסבר לנושאי משרה אלו.

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil