תיירות מרפא (רפואית) בישראל – מה זה ומי זקוק לשירות?

בשנת 2018 אושר סופית חוק תיירות מרפא (תיירות רפואית) בישראל שמסדיר את התחום, החוק נכנס לתוקף החל מסוף חודש ינואר 2019. החוק מסדיר, בין היתר את העיסוק של סוכני התיירות הרפואית והומסדות הרפואיים השונים.

בכתבה זו נסביר את מהות התחום, מי זקוק לו ומתי משתמשים בשירותים אלו.

מה זה תיירות מרפא (רפואית)?

תיירות מרפא (או בשמותיה אחרות – תיירות רפואית, תיירות בריאותית) היא תחום בעולם הרפואה בה תיירים בוחרים מיוזמתם להגיע ממדינות למדינות אחרות על מנת לקבל טיפולים או לעבור ניתוחים שונים. בדרך כלל מדובר על יוזמה מתוכננת מראש של אותם אנשים ולא מרגע לרגע.

תיירים רבים בוחרים להגיע לישראל ולהיות מטופל במערכת הבריאות שלנו (אצל אחד או יותר מהמוסדות הרפואיים) וזאת כמובן בזכות הידע והטכנולגויה הרפואית הקיימת אצלנו במדינה. על פי נתוני משרד הבריאות, לישראל מגיעים כ-30,000 תיירים רפואיים בכל שנה, שכל מטרתם, כמובן היא לעבור טיפול או בדיקה כלשהי. התיירים מגיעים מארצות רוסיה, אוקראינה, קפריסין, מדינות שכנות ושאר מדינות מזרח אירופה.

תיירות מרפא כולל בתוכו את כל תחומי הרפואה הקיימים ולכן הוא אינו מוגבל. עם זאת, תיירים שמגיעים מארצות אחרים, מגיעים בדרך כלל בכלל טיפול כזה או אחר שלא קיים במדינה שלהם, או כזה שהוא לא מפותח מספיק כמו במדינה אחרת.

בשנת 2018 אושר חוק תיירות מרפא בישראל שנכנס לתוקף בסוף חודש ינואר 2019. החוק מסדיר את התחום ואת העיסוק של סוכני תיירות מרפא (יחידים או תאגידים) וכן את עיסוק המוסדות הרפואיים העוסקים בתחום. בנוסף, החוק נועד כדי למנוע פגיעה בטיפול הניתן לחולה הישראלי על חשבון התייר, להבטיח טיפול מקצועי ואתי אשר תייר רפואי מקבל ועוד.

תיירות מרפא (רפואית) – תחומים וטיפולים

כפי שציינו, תיירות רפואית אינה מוגבלת, אך אנשים מגיעים בדרך כלל לטיפולים שונים כמו:

  • ניתוחים פלסטיים.
  • ניתוחי לב.
  • טיפולים במחלת הסרטן.
  • ניתוחי עניים.
  • ניתוחי שיניים.
  • הפרייה מלאכותית.
  • ניתוחים כלליים ואחרים.

סוכן תיירות רפואית

תייר רפואי שמגיע ממדינה אחרת, לא תמיד יודע איזה מוסד רפואי מעניק את הפיתרון לבעיה הרפואית שהוא מעוניין לטפל בה. לעיתים גם אם הוא יודע, הוא לא בטוח איזה מוסד רפואי עדיף על פני האחר. במקרים שבהם התייר הרפואי לא בטוח, הוא עשוי לפנות לבעל מקצוע שהוא סוכן תיירות מרפא.

סוכן תיירות רפואית הוא מתווך שעוסק בתחום תיירות מרפא והוא בעצם מתווך בין תייר המרפא לבין המוסד הרפואי שמעניק טיפולים בתחום תיירות מרפא, ורק לשם אותו תחום. כלומר, מדובר על סוכן שכל עיסוקו הוא תיווך לתיירות מרפא. כמובן, סוכן תיירות מרפא לא עובד ללא תשלום והוא מקבל עמלה על ידי המוסד הרפואי על הפניית המטופל.

החוק קובע כי סוכן זה חייב להיות רשום במרשם סוכני תיירות מרפא של משרד הבריאות והוא חייב לפעול על פי החוק הרלוונטי. סוכן תיירות מרפא יכול להיות יחיד או תאגיד.

העובר על החוק צפוי למאסר של שנה אחת או קנס על פי חוק העונשין ולגבי תאגיד, קנס כפול.

מוסד רפואי לעניין תיירות מרפא

על מנת להעניק שירות טוב ואיכותי לתייר המרפא וכדי למנוע פגיעה באזרח הישראלי, החוק קובע כיצד מוסד רפואי צריך לפעול. הסיבה לכך היא תיירות מרפא הוא תחום מאוד רווחי למוסדות הרפואיים המעניקים שירות זה ולכן הם עשויים להעדיף להעניק שירות לתייר על פני האזרח הישראלי.

החוק קובע כי המוסד חייב להיות מוסד רפואי על פי חוק, כמו מרפאה או בית חולים פרטי, בית חולים ציבורי / ממשלתי, מרפאה בבעלות קופת חולים או רשות מקומית או מוסד ציבורי אחר על פי החוק. כמו כן, הטיפול יהיה במחלקה בהם מוענק טיפול למטופלים שהם לא תייר מרפא. בנוסף, הוא חייב להבטיח כי יכול להעניק טיפול רפואי נאות.

החוק קובע גם כי למוסד הרפואי יש רשימה ארוכה של אחריות כלפי תייר המרפא, לרבות הזמנה בכתב לשם התקשרות לביצוע טיפול, מתן חשבון מפורט בשפה האנגלית ובמידת הצורך גם שפה אחרת שהמטופל מבין, תיאום בין הגורמים השונים במוסד ועוד.

כמו כן, חל איסור על המוסד הרופאי להעדיף מטופל תייר מרפא על פני מטופל שאינו תייר רפואי ולרבות בעניינים של איכות הטיפול, זמינות התורים, הקצאת משאבים ותשתיות, וכן שירותים נלווים נוספים.

תיירות מרפא – מחירים

מחירי תיירו מרפא משתנים מבית חולים לבית חולים, כמו בן מטיפול כזה לטיפול אחר. לכן קיים מגוון של מחירים בהתאם לבית החולים ולפי הבדיקה או הטיפול הדרוש.

עם זאת, על פי נתוני משרד הבריאות, עלות כוללת של תייר רפואי בישראל עומדת על כ-15,000 דולר ($). העלות כוללת אשפוז, שכר רופא, תיווך סוכן, בדיקות מקדימות ועוד.

איפה ניתן לקבל שירות תיירות מרפא בישראל?

תיירים המגיעים מחוץ לארץ ומעוניינים לקבל שירות תיירות מרפא בישראל, יכולים לפנות לכל בית חולים בישראל. בתי החולים הגדולים ובאזור המרכז, ובמיוחד אם הם פרטיים, עשויים להציע שירותים ברמה גבוהה יותר מאשר בתי חולים אחרים (לא תמיד זה כך) ומיכוון שיש להם יותר משאבים כספיים לרכישת ציוד ולגיוס תקנים בעלי ידע וניסיון רב.

בין בתי החולים, ניתן למנות את:

  • בית חולים איכילוב.
  • מרכז רפואי רבין.
  • בית חולים רמב"ם.
  • בית חולים לניאדו.
  • המרכז הרפואי אסף הרופא.
  • בית חולים שיבא תל השומר.
  • המרכז הרפואי הדסה.
  • בית חולים שערי צדק.
  • בית חולים בילינסון.
  • בית חולים שניידר.
  • בית חולים אסותא.

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו g.page/protocolil