כאשר מעוניינים ליצור תיק השקעות משולב ולהרוויח ממוצרי השקעה אלטרנטיביים נוספים, חשוב להכיר אפיק השקעה שנקרא קרן גידור. זוהי אחת השיטות שבהן מושקעים כספים באסטרטגיות השקעה שמנסות להרוויח בכל מצב שוק.
על מה מדובר, מי יכול להשקיע ומידע נוסף בכתבה.
מה זה קרן גידור?
לפי ההגדרה של תקנות השקעות משותפות בנאמנות, קרן גידור הוא תאגיד שהמטרה שלו היא השקעה משותפת בניירות ערך סחירים בבורסה בשוק ההון או בכל שוק מוסדר אחר, וזאת באמצעות קניה או יצירה של אופציות וחוזים עתידיים או מכירת ניירות ערך בחסר. כאשר כל זה יכול להיעשות מעבר לשיעורים ולתנאים של קרנות נאמנות.
בשפה פשוטה יותר, קרן גידור הוא אפיק השקעה שיכול לבצע השקעות של ניירות ערך בשוק ההון ללא מגבלות של הוראות החוק, למעט מה שנקבע במסמכי ההצטרפות ותנאי הקרן. בזמן זה, אפיקי השקעה אחרים כדוגמת קרן סל, קרן נאמנות ואחרות – כפופות ומוגבלות הרבה יותר.
למעשה, קרן גידור (באנגלית: Hedge fund) היא גוף השקעה שנוקט במדיניות ובאסטרגטיה שנועדה להרוויח בכל מצב שוק, בין אם השוק שורי או דובי, וזאת על ידי ניטרול (גידור) הסיכונים בתיק ההשקעות. ההשקעה נעשית במגוון של שיטות ומוצרי השקעה על מנת להביא למצב שהכיוון שוק ההון לא ישפיע על הרווח של תיק ההשקעות.
קרן הגידור יכולה להשתמש בשיטות שונות כמו ניצול מצבי שוק, מינוף פיננסי של כסף, אסטרטגיות של השקעה מתוחכמות ועוד. קרן גידור משקיע לרוב במניות, אגרות חוב, אופציות, נגזרים, חוזים עתידיים, מטבע חוץ, סחורות ומוצרי השקעה פיננסיים נוספים.
כמובן שחשוב לציין כי הקרן היא אחת מסוגי השקעות אלטרנטיביות שקיימות וניתנות עבור משקיעים.
אסטרטגיות השקעות גידור
יש כמה סוגי אסטרגטיות שמשתמשות בהן קרנות גידור, הפופולאריות שבהן:
- נייטרליות שוק – כאשר הקרן לא משקיעה רק בפוזיציות קניה (לונג) או רק בפוזיציות מכירה בחסר (שורט), אלא שהיא משלבת בין 2 השיטות הללו במקביל כך שהיא נייטרלית ביחס לשוק. למשל רכישה של מניות שמתומחרות נמוך מדי ומכירה בחסר של מניות מתומחרות גבוה מדי. הדבר תקף גם לגבי ניירות ערך אחרים.
- ארביטראז' – רכישה של ניירות ערך בבורסה אחת ומכירתה בבורסה אחרת במקביל תוך כדי ניצול פערי מחיר בשל הפרשי זמן. גם להיפך, מחירה בחסר ורכישה לאחר מכן.
- אופציות – כאשר משלבים שיטות רכישה של אופציות שונות כדי ליצור מנגנון ביטוח מפני עליה או ירידה במחיר.
- ניצול הזדמנויות – כאשר רוכשים מניות של חברה שעתידה להירכש על ידי חברה אחרת, או שהולכת לדווח על אירוע משמעותי כלשהו.
כמובן, יש עוד הרבה שיטות שלא את כולן אפשר לפרט משום שקיימות הרבה מהן, שילוב של אסטגריות נלוות ועוד.
מבנה משפטי של קרן גידור
קרן גידור היא למעשה חברת השקעות, אולם היא לא חברה בע"מ, אלא שותפות מוגבלת אשר מורכבת מ-2 ישויות:
- שותף כללי (General Partner) – הוא מנהל הקרן שקובע את מדיניות ההשקעה והיכן הכספים יושקעו. לרוב הוא יכול להיות התאגדות משל עצמו כמו חברה בע"מ.
- שותף מוגבל (Limited Partner) – הוא המשקיע השקיע את כספיו בקרן, ורכש את יחידות הקרן. הוא לא מעורב בניהול כלל, ומוגבל עד סכום ההשקעה שלהם. לרוב מדובר על כמה שותפים מוגבלים, שכן יש כמה משקיעים ולא אחד.
מכיוון שמדובר על 2 יישויות שונות בתוך השותפות המוגבלת, היחסים בינהם נקבעים בהתאם למסמכי הסכם השותפות. כמו בין היתר, דמי הניהול, ניירות הערך, מטרות ההשקעה ועוד.
מי יכול להשקיע בקרן גידור?
כמו שכתוב מקודם, המשקיעים הם השותפים המוגבלים בקרן הגידור. אולם יש מגבלות מסויימות שצריך להכיר. קרן גידור מיועדת בעיקר למשקיע כשיר, זהו משקיע בעל מיומנות וידע פיננסי כך שהוא יכול לאפשר לעצמו לשכור את שירותיו של יועץ או מנהל השקעות, כמו כן אם הוא בעל הון של מעל 8 מיליון שקל או בעל הכנסה מעל 1.2 מיליון שקל בשנה, או שילוב בינהם עם תקרות נמוכות מעט.
עם זאת, מכיוון שזו קרן שאינה בפיקוח של רשות ניירות הערך, למעשה, יש רגולציה מקלילה למדי, אזי גם משקיע רגיל יכול להשקיע בה. עם זאת יש כמות מוגבלת של 35 ניצעים, מכיוון שהקרן אינה מפרסמת תשקיף.
בנוסף לכך, בדרך כלל קרנות גידור קובעות סכום השקעה מינמלי כדי לסנן קהלי יעד שהם לרוב אינם כשירים וזו נקודה חשובה להבנה. הסכומים הללו מגיעים למינימום השקעה של מעל 1 מיליון שקל.
מחיר / דמי ניהול קרן גידור
כמו כל קרנות ההשקעה האחרים, גם באפיק קרן גידור, המשקיעים שרוכשים את יחידות הקרן, נדרשים לשלם דמי ניהול / עמלות על הכסף שלהם. משקיעי קרן גידור נדרשים לשלם דמי ניהול של בין 1.5% ל-3% לכל שנה.
בנוסף לכך, וזה ההבדל בין קרנות נאמנות למשל, המשקיעים נדרשים לשלם עוד דמי ניהול מהצלחה. כלומר, ככל שהרווחים בקרן גבוהים יותר וההצלחה גבוהה יותר, כך דמי הניהול גדלים עוד יותר ובסופו של דבר, העלות הכוללת עשויה להיות גבוהה יחיסת למוצרי השקעה אחרים. כלומר, דמי ניהול של עוד 20%-40% מתוך הרווחים.
מיסוי קרן גידור
קרן גידור היא קרן פטורה ממס, כלומר היא עצמה לא משלמת מס על רווחים והכנסות. עם זאת, בעלי היחידות של הקרן, כלומר המשקיעים, הם אלו שחייבים בתשלום מס. החל משנת 2019 גובה מס רווחי הון על המשקיעים הוא בסך 25% מהרווחים, כאשר עד לשנה זו המס היה בשיעור של 30% (תוספת של 5% על השיעור הקבוע בהוראות החוק).
רשות המסים הפחיתה את גובה המס, אולם הוא חל רק במקרה שהקרן לא מבצעת מכירה בחסר מעל 130% מנכסיה, וכן אם היא לא מחזיקה בנייר ערך החזקה מהותית מעל 10%.
עוד חשוב לציין כי חישוב נעשה בכל שנה ולא בעת מכירת יחידות הקרן. כלומר, משקיעים חייבים לשלם את המס ללא קשר אם הם מכרו את היחידות בקרן או שהם עדיין מושקעים שם. זה השוני בינה לבין קרן נאמנות פטורה.
איך משקיעים בקרן גידור?
כדי להשקיע בקרן כזו, חשוב קודם לוודא אם הדבר מתאים למשקיע מכל ההיבטים.
יש לבחון ולהכיר את מנהלי ההשקעות בקרן, מי הם, מה הניסיון שלהם, מהם התשואות בעבר בקרנות אותן הם ניהלו ועוד. נוסף לכך, חשוב מהו הרכב מנהל הקרן, מיהם האנליסטים שעובדים בקרן ובוחנים את ההשקעות.
כמובן, חשוב לוודא באילו מוצרי השקעה הקרן הולכת להשקיע כדי לדעת ולוודא שאכן הכיוון מתאים ואולי יש קרנות ממוקדות תחום ספציפי שהמשקיע לא מעוניין להיכנס אליו. זה הזמן לוודא שהקרן מפזרת את הסיכונים.
חשוב לוודא שהקרן נותנת עדיפות וקדימות למשקיע כך שהוא יקבל את הכספים לפני שמנהל הקרן יקבל את הרווחים.