חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

תשלום קבוע בעסקה מתמשכת – מהו, חובת הפירוט לצרכן ומידע נוסף

בעסקה מתמשכת כמו לאספקת חשמל, גז, תקשורת וכד', החברות והעסקים נוהגים לגבות תשלום שלא תלוי בהיקף שימוש, כלומר תשלום קבוע. מדובר על סכום נוסף שנלווה למחיר העסקה שאותו הצרכן צריך לשלם.

מטרת הכתבה להסביר את הזכאות בנושא.

מהו תשלום קבוע בעסקה מתמשכת צרכנית?

תשלום קבוע (או "דמי שימוש קבועים" וכד') בעסקה מתמשכת צרכנית הוא תשלום לא על פי היקף שימוש שהצרכן עושה במוצרים או בשירותים. התשלום נגבה על ידי חברות ועסקים שמספקים שירותים או מוצרים מתמשכים שונים כגון חשמל, גז, מים, תקשורת ושירותים נוספים.

צרכנים רבים רואים תשלום קבוע בתוך הודעת תשלום או חשבונית שנשלחת אליהם מהעוסק, ולכן זכותם לדעת על מה נגבה התשלום הזה. הרי שהוא ישולם גם אם הצרכן לא יעשה שימוש כלל במוצרים או בשירותים.

בהתאם להוראות החוק בישראל, חלה חובת שקיפות מרכיבי תשלום בעסקה מתמשכת על עוסק, כך שהוא חייב לפרט בחשבונית או בהודעת התשלום הנשלחת לצרכן, את מרכיבי התשלום הקבוע ואת העלות שלהם. המטרה היא שהתשלום ייקבע על ידי העוסק לפי עלות המרכיבים ולא באופן שרירותי.

אם העוסק לא פירט את מרכיבי התשלום ואת העלות שלהם כמו שכתוב מקודם, הוא לא רשאי לגבות תשלום קבוע.

אוכלוסיית יעד – מי זכאי?

כל צרכן שביצע עסקה מתמשכת עם ספק או חברה מסויימת – לרבות בעסקה של גז, מים, חשמל, תקשורת וכד'.

מימוש הזכאות – איך לממש את הזכאות?

הזכאות היא אוטומטית והצרכן לא צריך לבצע שום פעולה כדי לדעת על מה הוא משלם תשלום קבוע. כדי לדעת זאת, הוא יכול לעיין בהודעת התשלום או בחשבונית של הספק, ולעיתים אף לעיין באתר האינטרנט של הגוף.

בית עסק שלא מפרט מהו התשלום הקבוע, אינו רשאי לגבות אותו מהצרכן. אם בית העסק כן גבה תשלום קבוע ללא פירוט מרכיביו, ניתן להגיש תלונה אל הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן.

הרשות רשאית להטיל עיצום כספי (קנס) על העוסק בסך 22,000 ₪ ואם העוסק לא תאגיד, אז קנס בסך 7,000 ₪.

מידע נוסף

  • צרכן רשאי להתמקח עם החברה או הספק, בעניין גובה התשלום הקבוע שנגבה.

חקיקה ופסיקה

  • חוק הגנת הצרכן, תשמ"א-1981

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil