כל אדם בישראל זכאי לפי דין על הגשת תלונה במשטרה על עבירה שבוצעה על ידי גורם, בין אם היא עבירה פלילית או עבירה מסוג אחר. המשטרה נדרשת להתחיל בחקירה אם הוגשה התלונה.
מטרת הכתבה לספק הסבר בנושא.
מהי הגשת תלונה במשטרה?
כאשר גורם מסויים מבצע עבירה, בין אם היא עבירה פלילית או עבירה מסוג אחר, ניתן להגיש תלונה למשטרה. התלונה לרוב מוגשת על ידי אדם אשר נפגע כתוצאה מכך או אדם אחר אשר היה עד לכך או שיש לו עניין בכך.
ככלל, עם הגשת התלונה, המשטרה מחויבת לפתוח בחקירה כחלק מתפקידה כגורם האכיפה בישראל. אבל, בעבירות מסוג שאינה פשע, קצין משטרה בדרגת פקד ומעלה רשאי להורות שלא לפתוח בחקירה אם הוא סבור שנסיבות העניין בכללותן לא מתאימות לפתיחה בחקירה או אם רשות אחרת מוסמכת לפי הדין לחקור אותה.
אוכלוסיית יעד – מי זכאי?
כל אדם בישראל זכאי להגיש תלונה במשטרה.
מימוש הזכאות
על מנת להגיש תלונה במשטרה, יש לגשת אל תחנת משטרה ברשות המקומית לפי העניין (רשימת מיקומים כאן).
בתחנת המשטרה יש למלא טופס תלונה כנגד הפוגע, אך ניתן למלא טופס ידני כבר מבעוד מועד הגשה לתחנת המשטרה. בטופס התלונה יש לציין את הפרטים הקשורים לתלונה. כמו כן, ניתן לצרף מסמכים, תצלומים או חומר אחר שתומך בתלונה.
לאחר הגשת התלונה, המשטרה תחל את החקירה כולל זימון עדים או חשודים, אלא אם מדובר על מקרים מיוחדים. ככל שיוחלט על ידי תובע משטרתי או פרקליט המדינה למיצוי הדין, הם עשויים להגיש כתב אישום כנגד הנילון (מי שהוגשה נגדו תלונה).
מידע נוסף
- ככל שיש מקום למצות את הדין ללא הגשת כתב אישום, התביעה יכולה להחליט על סגירת תיק במסלול הסדר מותנה.
- ניתן להגיש תלונה למשטרה באופן מקוון (באינטרנט).
חקיקה ופסיקה
- חוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982