כרטיס דביט (דיירקט) יכול להיות פיתרון מעולה למי שמעוניין לנצל את הכוח של כרטיס אשראי ומנגד זאת להימנע מאשראי אלא לשימוש כמו מזומן. הבנקים מעדיפים שלא לשווק את סוג הכרטיס הזה כיוון שהוא פחות רווחי עבורם – אבל לצרכנים נבונים הוא פיתרון איכותי.
אופן הצריכה שלנו והחוקים שחלים עלינו מצמצמים את השימוש במזומן לטובת אמצעי תשלום אלקטרוניים כדוגמת כרטיס אשראי, אפליקציות להעברת כסף, ארנקים וירטואליים ועוד. אלא שאינם מעוניינים באשראי ורוצים להפחית את המזומן, יכולים להשתמש באמצעי של חיוב מיידי.
כרטיס חיוב מיידי מסוג דביט יכול להיות גם פיתרון לחוק לצמצום השימוש במזומן שיכנס לתוקף ב-01.01.2019.
מה זה כרטיס דביט (דיירקט)?
כרטיס דביט (או בשמו הנוסף כרטיס דיירקט) הוא כרטיס חיוב מיידי אשר מחייב באופן ישיר את חשבון הבנק של בעל הכרטיס כאשר מבצעים בו עסקאות של רכישת של מוצרים או שירותים. אם למישהו זה נשמע מוכר, אז כן, מדובר על כרטיס כמו כרטיס אשראי אשר מחייב את חשבון העובר ושב של הלקוח, אולם החיוב מתבצע באופן מידי ולא אחת לחודש.
למעשה, כרטיס דביט (Debit Card) מהווה תחליף של שימוש במזומן תוך כדי ניצול חלק מהיתרונות של כרטיס אשראי רגיל. עבור מי שלא אוהב להיכנס לאשראי מיותר, אך מצד שני לא מעוניין להחזיק מזומן בכיס – הפיתרון הזה מעולה.
בשונה מכרטיס אשראי רגיל (כרטיס חיוב נדחה), אשר מקנה מסגרת הניתנת דרך חברת האשראי, כרטיס דביט מנצל את מסגרת האשראי הניתנת דרך הבנק. לכן, כרטיס דביט לוקח בחשבון כמה כסף ניתן לניצול בחשבון הבנק ובכך לא מפתיע את הצרכן כאשר מגיע 10 לחודש (או תאריכים אחרים בהם חברת האשראי מחייבת את החשבון).
כרטיס דביט ניתן לשימוש לא רק לרכישת מוצרים או שירותים, אלא שהוא משמש גם כבנקומט – מאפשר למשוך כסף מזומן דרך הכספומט או להפקיד לשם כסף.
הערה קטנה: כרטיס דביט מוגדר בכמה מונחים אצל גופים פיננסיים כגון תאגידים בנקאיים וחברות אשראי, כגון דביט קארד, כרטיס דיירקט (Direct Card), כרטיס חיוב מידי או בשמות דומים – הכוונה היא לכרטיס זה.
יתרונות כרטיס דביט (דיירקט)
יש כמה מאפיינים לכרטיס מסוג זה, חלקם טובים יותר וחלקם טובים פחות. אלו הם היתרונות שלו:
- שליטה על הוצאות – כרטיס דביט הוא טוב למי ששולט על ההוצאות שלו מכיוון שהוא אינו מאפשר להיכנס לאשראי מיותר.
- משמש כמו מזומן – למעט העברה פיזית של כסף, כרטיס דביט מהווה תחליף למזומן. במקום להסתובב עם מזומן בכיס, אפשר לקחת כרטיס כזה.
- מאפשר עסקה מרחוק – מבצעים עסקאות בטלפון או באינטרנט? דביט קארד מאפשר זאת.
- משיכת מזומנים והפקדתם – כרטיס דביט מאפשר משיכת כספים מכל כספומט או לחילופין להפקיד כסף לחשבון הבנק באמצעות ערוץ ישיר.
- ללא עמלות – חשבון העו"ש שלכם לא יחוייב בעמלות בגין כל פעולה באמצעות כרטיס דביט.
- ללא מעורבות חברת אשראי – למרות שכרטיסים אלו ניתנים לשימוש כמו אשראי רגיל, חברת האשראי לא מעורבת כלל ואין צורך לשלם להם עמלות.
- פטור מדמי שימוש – מי שיש לו כרטיס אשראי רגיל, זכאי לקבל כרטיס דביט ללא תשלום דמי שימוש למשך 3 שנים. מי שאין לו כרטיס אשראי, ישלם דמי שימוש עבור כרטיס דביט כשהם נמוכים מדמי שימוש של אשראי.
- אין ריבית – אין חיוב של ריבית דרך הכרטיס, למעט אם מדובר על ריבית אם הכרטיס יוביל את החשבון ליתרה שלילית בעובר ושב.
- הגנה על עסקאות – בעת ביצוע עסקאות מרחוק, ניתנת הגנה ללקוח מפני שימוש לרעה (כגון חיוב לא נכון, עסקה שלא בוצעה בפועל).
חסרונות כרטיס דביט (דירקט)
לכרטיס זה יש גם מאפיינים שהם פחות טובים. אלו הם החסרונות:
- אין תשלומים או קרדיט – לא ניתן לבצע עסקאות בתשלומים, יש רק תשלום אחד. במקרה של חיוב של כמה תשלומים – החשבון יחויב במלוא סכום העסקה.
- אין אפשרות לעסקאות ביטחון – כרטיס דביט אינו מאפשר להיות כביטחון בעת עסקאות כמו הזמנת בתי מלון וכד'.
- חובה לדעת סכום עסקה מראש – לא ניתן לבצע עסקאות כמו השכרת רכב, שהם גובה העסקה אינו ידוע מראש.
- אין אפשרות להוראת קבע – לא ניתן לשלם בתשלומים של הוראות קבע באמצעות הכרטיס.
- אין מסגרת אשראי בכרטיס – כרטיס מזומן, זה היתרון שלו (אמור להיות) ולכן אין אשראי.
- עמלות על רכישות בחו"ל – בעת עסקאות בחו"ל יחולו עמלות המרה ומשיכת מט"ח.
- אין אפשרות לשלב עם מועדון – מי שיש לו מועדון לקוחות מסוים, לא יכול לקבל הטבות על כרטיס כזה ואי אפשר להנפיק כרטיס מסוג זה לחברי מועדון.
- אין הגנה מלאה ללקוח – לא ניתן לקבל זיכוי או הגנה כאשר יש בעיות במוצר שנרכש או שבית העסק חדל פירעון.
מי זכאי לקבל כרטיס דיירקט (דביט)?
בנק ישראל יחד עם הפיקוח על הבנקים, קבעו את התנאים השונים לכרטיס חיוב מיידי בישראל. לעניין הזכאות, כל אדם בישראל זכאי לקבל כרטיס דביט דרך סניף הבנק שלו. כרטיס דביט ניתן גם ללקוחות שהבנק מסרב לתת להם אשראי או ללקוחות שאינם רשאים לעשות שימוש באמצעות פנקסי צ'קים.
הרעיון של כרטיס כזה הוא שאם אין כסף בחשבון, אז אי אפשר לבצע עסקאות בו. זה ההבדל בין כרטיס חיוב מיידי מסוג זה לבין כרטיס אשראי (כרטיס חיוב נדחה – קרדיט) ואפילו בינו לבין צ'קים (שזה גם מעין אשראי).
דמי כרטיס דביט – עמלת שימוש
אז כמה עולה כרטיס דביט? ובכן, עבור שימוש בכרטיס דביט יש דמי כרטיס חודשיים שיש לשלם אותם לבנק שבו מתנהל החשבון שלכם.
ככלל, ניתן לבדוק זאת באמצעות התעריפון המלא של הגופים הפיננסיים אשר מופיעים גם באתר האינטרנט שלהם. תעריפי שימוש של כרטיס דביט מתחלקים כך:
- לקוח שיש לו כרטיס אשראי רגיל – יהיה פטור מלא מתשלום דמי כרטיס דביט למשך 3 שנים.
- לקוח שאין לו כרטיס אשראי – ישלם עמלת דביט שהיא נמוכה ביחס לדמי כרטיס קרדיט. מדובר על כמה אחדות שקלים בחודש.
בנוסף לכך, אין עמלת הנפקת כרטיס דביט. המנפיק (הבנק / חברת האשראי) יספוג את עלות ההנפקה על חשבונו.
איך לדעת כמה חוייבתי ומי הספק?
בעת רכישה בכרטיס אשראי רגיל, אתם מקבלים תדפיס עם הפירוט שנשלח אליכם מדי חודש. אולם כאשר מדובר על כרטיס חיוב מיידי מסוג דביט, העניין שונה מעט.
מכיוון שהחיוב מתבצע ישירות דרך חשבון הבנק שלכם, עבור כל ביצוע עסקה, אתם תראו שורה נפרדת בפירוט תנועות החשבון, בסמוך ולאחר מועד ביצועה. הפעולה תסומן כחיוב מידי תוך כדי ציון תאריך ביצוע עסקה, שם הספק וסכום העסקה.
בנוסף, מנפיק כרטיס החיוב המיידי יציג את המידע בדף פירוט חודשי אשר יעמוד לשירותכם אשר נמצאבעמדות השירות האוטומטי, מסופי המחשב של התאגיד הבנקאי ואמצעי תקשורת אחרים מול הבנק.
איך מזמינים כרטיס דביט?
הזמנת כרטיס דביט היא הליך פשוט ביותר. על מנת לבקש כרטיס כזה, יש לגשת אל הסניף שבו מתנהל חשבון הבנק שלכם ולבקש מהם להנפיק עבורכם כרטיס דביט, דירקט, כרטיס מזומן או בשם אחר איך שהם קוראים לו.
ככלל, אין צורך לזכור את השמות השונים של כרטיס זה. מספיק לזכור שאתם מעוניים לקבל כרטיס דביט (Debit Card).
במקרים שיש לכם גישה לבצע פעולות באינטרנט – ההזמנה יכולה להיעשות גם על ידי כניסה לאזור האישי באתר או באפליקציה של הבנק.