רוכשים דירה או בדרך לרכישת דירה? חוק המזומן שנכנס לתוקפו מחודש ינואר 2019 קובע כי תחויבו להסביר מאיפה הכסף לתשלום הדירה. אדם שיחליט לא לדווח לרשות המסים איך הוא מתכנן להעביר את הכסף – לא יוכל לרשום את הדירה על שמו.
ההוראה החדשה קובעת כי בעת רכישת דירה או נכס נדל"ן אחר, יש לדווח כיצד יועבר התשלום למוכר הזכות כאמור. ההוראה מגיעה מכוח חוק חדש.
רכישת זכות במקרקעין
עד לכניסת החוק החדש, אדם אשר מעוניין לרכוש נכס במקרקעין, בעת ביצוע העסקה בפועל נדרש לדווח לרשות המסים על כך. ההוראה היא מכוח חוק מיסוי מקרקעין, בגין הוראות מס רכישה או מס שבח – לפי העניין.
בחודש דצמבר 2017 נכנסו לתוקף תקנות שאישרה ועדת הכספים, אשר מחייבות דיווח מקוון של עסקאות מקרקעין. רוכש זכויות או מוכר זכויות במקרקעין, מחוייבים כל אחד לחוד, להצהיר על ביצוע עסקה במקרקעין בצורה המפרטת את פרטי הזכות, פרטי העסקה, התמורה בעד הזכות ועוד מידע.
איסור על מזומן בעסקת נדל"ן
חוק המזומן מגביל את היכולת של כל אדם וכל עוסק בישראל לעשות שימוש במזומן בעת ביצוע עסקאות. הוראות החוק חלות על כל אדם ולכך נקבעו תקרות שעד לסכום שלהם ניתן לשלם במזומן ומעבר לכך לא ניתן כלל.
חוק המזומן גם נוגע לעסקאות נדל"ן. רוכש אשר מעוניין לבצע עסקת מקרקעין, יחויב להצהיר על פרט נוסף מעבר לפרטים שהוא דיווח על למועד כניסת החוק. החל מחודש ינואר 2019, רוכש זכות יחויב להודיע גם על האופן בו ישלם את התמורה בגין רכישת הזכות במקרקעין. לרוכש זה יש 2 אפשרויות:
- אם פרטי אמצעי התשלום ידועים לו – כלומר, אדם שיודע בוודאות איך הוא הולך לשלם כסף עבור הנדל"ן.
- אם פרטי אמצעי התשלום לא ידועים לו – כלומר, לא כל אחד יודע בוודאות איך הוא ישלם כסף עבור רכישת הזכות. לעיתים הדבר יכול גם באמצעות משכנתא, גם הלוואה ממשפחה וגם ממקורות נוספים.
במידה ורוכש הזכות סימן את האפשרות השניה, אזי הוא יחוייב להצהיר על אופן התשלום תוך חצי שנה (6 חודשים) ממועד מסירת ההחזקה המקרקעין.
האם זה חובה ולמה?
כן. לא ניתן להשלים את הליך ההצהרה על רכישת זכות במקרקעין (באופן מקוון) ללא סימון אחת האפשרויות לעיל. גם אדם שטרם ידועים לו אמצעי התשלום, צריך להשלים את המידע לאחר מכן.
מטרת חוק לצמצום השימוש במזומן הוא להקטין את השימוש במזומן. הרעיון שעומד מאוחרי ההוראות עבור רכישת זכות במקרקעין היא לוודא כי לא ישולם סכום מעל התקרה לפי חוק זה, אם שולם בכלל מזומן. הסיבה לכך היא כי מזומן הוא כלי אנונימי וקשה לעקוב אחריו – לכן רשות המסים רוצה שהכל יבוצע באופן שניתן יהיה לעקוב אחריו ובכך להקטין את ההון השחור.
במילים אחרות, רשות המסים רוצה לחשוף את אמצעי התשלום ולדעת מאיפה הגיע הכסף. אם מדובר על משכנתה, אז אין עם זה בעיה. אולם, כאשר מדובר ברכישת נדל"ן במזומן – רשות המסים רוצה לדעת מאיפה הגיעה "מזוודת הכסף" ובכך להילחם בתופעה של העלמת הכנסות או הלבנת הון.
כמה אפשר לשלם במזומן?
בקצרה, על פי חוק המזומן, בעסקאות בכלל מעל התקרה ובעסקת נדל"ן בפרט, אפשר לשלם במזומן עד 10% מסכום העסקה או 11,000 ₪ – הנמוך מבינהם. לא ניתן לשלם סכום גבוה יותר במזומן מעבר לכך.
איך לדווח לאחר חצי שנה?
כאמור לעיל, מי שטרם ידוע לו אופן העברת הכספים, חייב להשלים את המסמכים תוך 6 חודשים. המסמכים כוללים תיעוד של העברת הכספים או אסמכתות שונות כמו צילום צ'ק, תיעוד העברה בנקאית וכדומה. אולם, בדרך כלל אין ייצוג של עורך דין בתקופה כזו, רשות המסים הקלה על התהליך ולצורך כך יש ממשק שמטרתו לסייע בהשלמת המסמכים הללו.
מה יקרה אם אדם לא ידווח?
מי שלא ידווח על אופן העברת התשלום עבור רכישת הזכות במקרקעין, לא יוכל לקבל אישור מסים בגין העסקה. במקרה כזה, הרוכש לא יוכל לרשום את הדירה על שמו בטאבו (פנקס רישום מקרקעין).