נגישות באינטרנט – מדריך הנגשת אתרים / נגישות אתרים

תקנות נגישות באינטרנט נכנסו לתוקף בתאריך 25.10.2017, תקנות אלו מחייבים אתכם להנגיש אתרי אינטרנט, מסמכים ואפליקציות לאנשים עם מוגבלויות. בתאריך 5 בספטמבר ב-2017 בוצעו תיקונים לתקנון על מנת להקל על עסקים קטנים ועל התאמות הנגישות.

הנושא נגישות באינטרנט מטריד לא מעט עסקים, ודווח לנו כי עסקים ובמיוחד עסקים קטנים מקבלים אזהרות למינהן על מנת לפגוע בהם ובחלק מהמקרים להרוויח מזה. בגלל שהנושא חם מאוד, החלטנו על כתבה מקיפה שתעזור לכם להבין הכל בנושא נגישות באינטרנט וזאת על מנת שתוכלו להגן על זכויותכם ובהתאם לדאוג שהאתר שלכם יהיה מונגש לציבור אנשים עם מוגבלות. כמובן תקבלו מידע גם כיצד אפשר לבקש פטור ומי זכאי לכך.

מהי נגישות באינטרנט?

על פי התקנות וגם על פי נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, אתר אינטרנט נגיש (מונגש) הוא כזה בוצע בו התאמה לפי הנחיות התקן הישראלי 5568, התקן הזה הוא אימוץ הנחיות בינלאומיות של נגישות לתכני אינטרנט של Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 של ארגון ה W3C הבינלאומי – כאן גם ניתן לראות הנחיות, קישורים להסברים ודוגמאות של אתרים נגישים.

כלומר כל העסקים העושים שימוש באינטרנט כערוץ למתן שירות לציבור, וגם למתן מידע אודות השירותים אותם הם מספקים. כדי שציבור האנשים עם מוגבלות יוכל לקבל שירות באמצעות האינטרנט כמו שאר הציבור, חייבים לבצע התאמות באתרים ובאפליקציות המספקים את השירות או המידע אודותיו לפי תקנה 35 לתקנות הנגישות לשירות.

עבור מי נועדו תקנות נגישות באינטרנט?

הנגשת אתרי אינטרנט ואפליקציות תאפשר לציבור אנשים עם מוגבלויות שונות לעשות שימוש בשירותים ובמידע המוצעים באתר האינטרנט, אשר גודלם מוערך כ-25% מכלל הציבור. אנשים אלו הם:

  • עיוורים ומוגבלי ראיה.
  • אנשים עם מוגבלות שמיעה.
  • אנשים עם מוגבלות פיזית המתקשים להפעיל ידיהם.
  • אנשים עם מוגבלויות קוגניטיביות כמו דיסלקסיה והפרעות קשב וריכוז.
  • אנשים עם מוגבלויות אחרות.

מי חייב להנגיש מידע ושירותים באינטרנט?

מי שחייב בנגישות אתרי אינטרנט ואפליקציות הוא בעלי השירות, המפעיל או המחזיק בפועל. כלומר החובה היא על הבעלים, המחזיק או המפעיל של האתר כדי לדאוג שהאתר יהיה נגיש, והוא חייב לדאוג שגם מי שבונה לו אתר האינטרנט או התוכן יעשה זאת על פי דרישות הנגישות.

חשוב לציין כי תקנות נגישות באינטרנט אינן מחייבות חברות בניית אתרים לבצע התאמות לאתרים שהם בנו אלא לפי ההסכם שהם קבעו עם הבעלים של השירות, למהן הסר הספק אם בעל האתר הוא גם בעל חברת בניית אתרים, תחול עליו חובה זו.

הגורמים שחייבים לבצע נגישות באינטרנט הם:

  • אדם פרטי.
  • עוסק מורשה, חברה או גוף פרטי הפועל למטרת רווח.
  • משרד ממשלתי, רשות ציבורית או רשות מקומית.
  • מלכ"ר, עמותות שירות לציבור וכל גוף שפועל ללא מטרות רווח.

מה חייב בהנגשת מידע?

כל אתר אינטרנט שמציע שירות לציבור. שירות ציבורי כהגדרתו לפי סעיף 19ו לחוק זכויות שיוויון הוא שירות שניתן לציבור או לחלק בלתי מסוים ממנו בידי גוף ציבורי או במקום ציבורי, או שירות מהמפורטים בתוספת השנייה ובין היתר: שירותי מסחר, רווחה, בריאות, השכלה, פנאי, ספורט, תיירות, הארחה, תרבות, בידור, דת, אנרגיה, תקשורת (בזק), שירות בנקאות, אשראי, ביטוח, פנסיה או כל שירות פיננסי, והשכרת כלי רכב. כלומר, כל מי שמספק שירות לפי הגדרה זו באמצעות האינטרנט יצטרך להנגיש את האתר.

אין חובה להנגיש אתרי אינטרנט שהשירות שהם מספקים הינו מידע, כגון אתרי חדשות.

אם שירות או מידע אודות השירות ניתן באמצעות פלטפורמת צד שלישי כגון פייסבוק, גוגל, או אפל יבצע בהם נותן השירות רק את התאמות הנגישות שניתן לבצע באמצעות הפלטפורמה.

אילו סוגים של תכנים חייבים בהנגשה?

כפי שהבנתם כבר, לא רק אתרי אינטרנט חייבים להיות מונגשים לציבור, אלא גם אפליקציות, מסמכים, קבצים וכל שירות ומידע אחר שניתן באמצעות האינטרנט. לדוגמה: מסמכים שנשלחים או נוצרים ישירות מהאינטרנט כחלק מן השירות.

גם אפליקציות חייבות בהנגשה כאשר הן כחלק משירות לציבור. אפליקציות חייבים להנגיש על פי תקנה 35 ובהתאם לתקן הישראלי בשינויים המחויבים. לא משנה איזו סוג של אפליקציה, החל מאפליקציה השייכת לאתר אינטרנט, או אפליקציה עצמאית במכשיר טלפון נייד. לגבי יישומים בסמארטפונים ובטאבלטים, יש להנגיש באמצעות מערכת ההפעלה וזאת על פי התקן הישראלי. אם ישנם דברים לא ניתנים ליישום מבחינה טכנולוגית – יש לקבל פטור בעילה של אי התכנות טכנולוגית בהתאם לאמור בתקנה 35(ו) לתקנות.

איך להנגיש אתרי אינטרנט?

אתר אינטרנט נגיש צריך לעמוד בתקן 5568 של מכון התקנים. הנגשת אתרים מתבצעת על פי Web Content Accessibility Guidelines 2.0 (WCAG). ההנחיות כוללות קישורים להסברים ולדוגמאות כיצד לבצע את ההנגשה. ההסברים מותאמים לטכנולוגיות שונות בהם עושים שימוש בשירותי אינטרנט וביניהם HTML, FLASH, PDF, CSS ועוד.

מידע נוסף:

איך להנגיש אפליקציות?

גם אפליקציות מחוביות בהנגשה כמו אתרי אינטרנט על פי תקן מכון התקנים והנחיות w3.org. על מנת להתאים את הנגישות אל מערכת ההפעלה של האפליקציה, תוכלו לקבל מידע נוסף באתרים הבאים:

מהם דוגמאות של נגישות באינטרנט, איך נראה אתר נגיש?

אתר נגיש הוא אתר כפי שהוגדר לעיל, הוא נראה כמו אתר רגיל ויש לו מגוון אפשרויות לשימוש עבור אנשים עם מוגבלות, להלן מספר אפשרויות שאפשר לעשות באתר זה:

  • מאפשר שימוש באתר באמצעות מקשי ה- TAB והחיצים במקלדת ללא צורך שימוש בעכבר.
  • שימוש בכותרות H1-H6 – כלומר כותרת, תת כותרת וכד', כדי לאפשר גלישה נוחה.
  • הוספת טקסט חלופי לתמונות (ALT) כך שהגולש יוכל לדעת על מה התמונה.
  • האתר צריך לאפשר ניגוד צבעים כדי להקל על לקויי ראייה.
  • הדגשת קישורים.
  • אפשרות להגדלת אותיות לקריאה נוחה יותר.
  • ועוד.

עד מתי חובה הנגשת אתרים?

על פי תקנות נגישות באינטרנט, לוח זמנים עבור נגישות אתרים מחולקים ל-2 באמצעות התאריך 25 באוקטובר 2015 (20/10/2015):

  • אתר אינטרנט קיים – אתר אינטרנט שהועלה לפני 25.10.2015 – יונגש עד לתאריך 25.10.2017
  • אתר אינטרנט חדש – אתר אינטרנט שהועלה אחרי 25.10.2015 – יונגש באופן מיידי.

במילים אחרות, אם אתם בונים אתר אינטרנט חדש, חובה שהוא יהיה כבר נגיש על פי התקנות (זאת בכפוף למחזור הכספי שלכם, המשיכו למטה).

עם זאת, לגבי אתר אינטרנט קיים: אם אתם מוסיפים תוכן חדש, עמודים או יישומים חדשים, חייבים להיות נגישים. כל זאת ככל שהפלטפורמה או מערכת ניהול התוכן של האתר מאפשרים זאת. כלומר, במידה ולא ניתן להנגיש את העמודים או היישומים הנוספים במלואם, בשל מגבלות תשתית האתר, יש לבצע התאמות ככל האפשר.

הצהרת נגישות

בנוסף להנגשה, עליכם לספק במקום בולט באתר האינטרנט שלכם הצהרת נגישות אשר מסבירה כי בוצעות התאמות נגישות עבור אנשים עם מוגבלות. הצהרת הנגישות תפורסם בהתאם לתקן הישראלי והיא צריכה לכלול את המידע הבא:

  • תאריך כתיבה ועדכון הצהרת הנגישות.
  • פרטי איש קשר או רכז נגישות (אם חל עליו על פי חוק) ופרטי יצירת קשר על מנת להודיע על היעדר התאמת נגישות או בקשה להנגשת אתר האינטרנט.
  • פירוט לגבי רמת הנגישות בה בוצעה ההתאמה.
  • כל ההתאמות הנגישות העיקריות שמתקיימות אצלכם וכל מה שקשור אליכם.
  • תיאור כל פטור או הקלה שניתנו לכם.

שימו לב: נציבות שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות אינה נותנת תו תקן או תו נגישות לאתרי אינטרנט. אין גוף אחר שהוסמך לכך. עליכם להנגיש את האתר לפי התקן הישראלי ולהצהיר כי הוא נגיש.

נגישות באינטרנט – אכיפה וענישה

לא ביצעתם נגישות אתרים? דעו לכם שיש אכיפה וענישה אשר יכולה להתבצע באמצעות הצעדים הבאים:

מינהלי: נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות רשאית להוציא צו נגישות לבעל אתר שהפר התקנות. מפר הצו לאחר שניתן, עשוי להקנס בשיעור של כ-75,000 ₪ וכ-3,700 ₪ לכל יום של הפרה מעבר לתקופת הזמן שנקבעה בצו. אם האתר של תאגיד, עשוי להיקנס בכפל קנס הקבוע לאותה עבירה ובהטלת אחריות וקנס של כ-75,000 ש"ח על נושא משרה או עובד אחראי בתאגיד.

אזרחי: אדם עם מוגבלות או ארגון שמייצג אנשים עם מוגבלות יכולים לתבוע את החייב בדרישה לבצע התאמות נגישות או לתבוע לפיצוי כספי ללא הוכחת נזק עד כ-62 אלף ₪ (50,000 ש"ח + הצמדה). אם הוכיח התובע כי נגרם לו נזק כספי בסכום גבוה יותר – ניתן לתבוע גם אותו.

יכולה להינתן גם תביעה ייצוגית של כלל אנשים עם מוגבלות בכפוף לאישור בית המשפט.

מי זכאי להקלות או לפטור מהנגשת אתרים?

חשוב לציין שיש סייגים להנגשה, כלומר אפשר לקבל פטור מביצוע נגישות אתרים וזאת על פי התנאים הבאים:

אתר שהונגש לרמה A לפני 25.10.14

אם אתר האינטרנט שלכם היה מונגש לרמה A עד לתאריך 25 באוקטובר 2014, הוא יהיה פטור מהנגשה לרמה AA, כלומר הרמה הנוכחית. הקלה זו אינה תקפה לרשויות ציבוריות.

מחזור עד 300 אלף ₪

עוסק פטור, או מי שהמחזור השנתי הממוצע שלו אינו עולה על 100 אלף שקלים או עוסק שמחזור המחזור השנתי שלו עד 300 אלף ש"ח, יהיה פטור מהתאמות נגישות.

מחזור מ-300,001 ₪ עד 1 מיליון ₪

מי שהמחזור השנתי הממוצע שלו אינו עולה על מיליון שקלים יהיה פטור מביצוע התאמות נגישות למשך שלוש שנים (עד 25 באוקטובר 2020) בתנאי שדרכי ההתקשרות עימו יפורסמו באתר שלו. פטור זה ניתן לחדש כל 3 שנים מתום שנת המס האחרונה שנכללה בבדיקת המחזור.

תכני וידיאו ואודיו

חובת הנגשת וידאו ואודיו הוטלה על פי התקנות רק על רשויות ציבוריות או גופים גדולים שהמחזור השנתי הממוצע שלהם גדול מ-5 מיליון ש"ח בשנה.

רשת חברתית

כאשר שירות אינטרנט ניתן על תשתית של רשת חברתית, אין חובת הנגשה, אלא בהתאם ליכולת הטכנית של אותה הרשת.

מסמכים או תכנים של צד שלישי

מי שמעלה בשירותי האינטרנט שלו תכנים שמסרו לו אחרים והוא אינו עורך או מפיק אותם, לא יהיה אחראי על התאמות הנגישות עבורם, אך יהיה חייב להעמיד תשתית נגישה להעלאת התוכן.

הזדהות לאתר

מסמכים או תכנית שניתנים למשתמשים בכניסה לאתר המחייב הזדהות, יחוייבו בהנגשה החל מ- 01.01.2022 (בבקשת אדם עם מוגבלות, יש לספק את המסמך תוך 14 ימים).

פטור אי היתכנות טכנולוגית

אם התשתית או הממשק לא מאפשרים לכם עמידה בדרישת הנגישות, ניתן לקבל פטור כזה. הפטור ניתן עד ל-3 שנים מרגע קבלת הפטור, לאחר מכן ניתן לבקש הארכה של עוד 3 שנים כאשר בתום התקופה לא ניתן יותר לקבל פטור. כלומר המקסימום האפשרי הוא 6 שנים.

במקרה זה, עליכם לקבל חוות דעת חתומה של איש מקצוע שאכן ישנן מגבלות טכנולוגית בפלטפורמה. חוות דעת זו צריכה להיכתב בטופס פטור מסיבות טכנולוגיות של הנציבות. בטופס יש דרישה מאיש המקצוע לציין את ההשכלה והנסיון שלו בתחום, בכדי שלמורשה הנגישות תהיה אפשרות לבצע ביקורת מסויימת. חוות דעת זו יש להעביר למורשה נגישות אשר צריך לאשר אם מגיע פטור חלקי או מלא. כאן ניתן למצוא מורשה נגישות השירות.

כמו כן, עליכם לספק נגישות חלופי ולפרסם בהצהרת הנגישות את הפטור כולל צילום טופס הפטור החתום על ידי מורשה הנגישות ואת ההתאמות החלופיות.

איך להגיש בקשה לפטור נגישות באינטרנט?

אם אתם פטורים מביצוע הנגשת אתרים, אינכם צריכים להגיש בקשה כלשהי – היא מגיעה אליכם בצורה אוטומטית (תשובה זו קיבלנו על ידי נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות). בכל מקרה, לא תקבלו שום אישור רשמי על כך.

אם אינכם עונים על הקריטריונים או שאתם רוצים לקבל תשובה מהנציבות, אתם יכולים לפנות בצורה הבאה:

את הבקשה לפטור מגישים לנציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, בכתובת: נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, משרד המשפטים, רח' צלאח א-דין 29 ירושלים; או בפקס' 02-5088025, או למייל pniotnez@justice.gov.il.

עליכם לציין כי מבוקש פטור מביצוע התאמות נגישות באתר האינטרנט בהתאם לתקנה 35 לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), התשע"ג-2013.

כמו כן, יש לציין:

  • קישור לאתר לגביו מבקשים פטור.
  • איזה שירות ציבורי מספק אתר האינטרנט.
  • שם הבעלים ו/או מחזיק אתר האינטרנט.

יש לצרף לבקשה:

  • פרטי רישום דומיין, המלמדים כי האתר רשום על שם המבקש או התאגיד המבקש.
  • דו"חות שנתיים לשלוש השנים שקדמו להגשת הבקשה, המאושרים בידי רואה חשבון או רשות הפועלת על פי דין:
    • עוסק מורשה: מחזורי עסקאות של עוסק כהגדרתם בחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975.
    • עמותה: המחזורים של עמותה כהגדרתם בתוספת השנייה לחוק העמותות.
    • חברה: דו"חות הכנסה שנתיים כהגדרתם בחוק החברות.
  • תצהיר, המאשר את הפרטים שבבקשה, ואת תאריך הכנתו.

הנגשת אתרים בחינם – יש חיה כזאת?

נגישות אתרים חינם? במילה אחת, לא.

בכמה מילים, אתם יכולים להתקין תוספים שיכולים לענות על חלק מן הדרישות של החוק, חשוב לציין כי תצטרכו להשלים את נגישות האתר שלכם על ידי חברת פיתוח מקצועית.

הנגשת אתרים מחיר

רק חשוב לכם שתדעו, הנגשת אתר זהו עסק לא זול בכלל. משמע, עלויות לא זולות והכל תלוי עד איזו רמה האתר שלכם נגיש, מה יש להנגיש, הפלטפורמה עליה יש להנגיש (לדוגמה קוד סגור, קוד פתוח וכד').

על פי סקר של איגוד האינטרנט הישראלי, עלויות יכולות להגיע עד 20 אלף ₪.

אתר אינטרנט קטן

  • עלות נגישות אתר וורדפרס חדש, קטן עד בינוני (עד 15 תבניות תוכן) מגיעה למחיר של עד 5600 ₪.
  • עלות נגישות אתר וורדפרס קיים, קטן עד בינוני (עד 15 תבניות תוכן) מגיעה למחיר של עד 8200 ₪.
  • עלות נגישות אתר חדש (בנוי על קוד אחר), קטן עד בינוני (עד 15 תבניות תוכן) מגיעה למחיר של עד 9700 ₪.

אתר אינטרנט בינוני גדול

  • עלות נגישות אתר וורדפרס חדש, בינוני – גדול (15 תבניות תוכן ומעלה) מגיעה למחיר של עד 6600 ₪.
  • עלות נגישות אתר וורדפרס קיים, בינוני – גדול (15 תבניות תוכן ומעלה) מגיעה למחיר של עד 17200 ₪.
  • עלות נגישות אתר חדש (בנוי על קוד אחר), בינוני – גדול (15 תבניות תוכן ומעלה) מגיעה למחיר של עד 15000 ₪.

כמעט 50% מהאתרים שנזכרים בסקר בנויים או נבנים על פלטפורמת וורדפרס – עלות הנגשת אתרי וורדפרס חדשים או קיימים זולה יותר (9,500 ש"ח בממוצע) מעלות הנגשת אתרים בסביבות פיתוח וכלים אחרים (16,000 ש"ח בממוצע לפלטפורמות כגון: .net, php, joomla, sharepoint ודרופל).

שאלות ותשובות נוספות אודות נגישות באינטרנט:

יש לי באתר תוסף נגישות, האם זה מספיק?

לרוב לא. תוספי נגישות אינם נותנים מענה אוטומטי ונדרשת השלמת הנגשה אנושית על ידי מפתחים ועורכי תוכן.

אם אני לא חייב בהנגשת אתרי אינטרנט, האם אפשר להנגיש בכל מקרה?

בוודאי. הגשת אתרים לא יכולה להזיק לכם, להיפך, זה יעזור לכם לקבל יותר גולשים עבור האתר שלכם.

מי אחראי על הנגשת אתרים?

האחריות חלה על הבעלים, המחזיק או המפעיל של האתר. היא אינה חלה על חברות המספקות שירותי בניית אתרים. אם חברת בניית אתרים היא גם מפעילה/בעלים/מחזיקה את האתר, היא מחוייבת בנגישות.

שירותי האחסון של האתר שלי בחוץ לארץ, האם אני מחוייב?

כן. כל אתר אינטרנט הנותן שירות או מידע אודות השירות ומיועד עבור הציבור בישראל (ואשר אינו פטור), מחויב בהתאמת נגישות ללא קשר לחברת אחסון אתרים, דומיין, כתובת מגורים של בעליו או אפילו שפת האתר.

למעט עמודים בפלטפורמות של רשתות חברתיות וכדומה, שם יש לבצע נגישות רק לפי מה שהמערכת מאפשרת.

אני בונה אתר חדש, מה צריך להיות בהסכם חול חברת בניית אתרים כדי להגן עליי?

כפי שהבנתם, האחריות היא עליכם ולא על חברת בניית אתרים. לכן על מנת להגן על עצמכם, עליכם להוסיף משפט כזה או אחר שהמשמעות שלו תהיה:

החברה (הספק) מצהירה כי השירות כולל התאמת נגישות באינטרנט על פי תקנה 35 לתקנות שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. החברה תבצע התאמה בהתאם לתקן הישראלי 5568 של מכון התקנים בהתאם לרמת נגישות AA.

השירות שאני נותן הוא ללא תשלום, האם אני מחוייב בהנגשה?

אם האתר נותן שירות ציבורי כהגדרתו בחוק, בין בתמורה או ללא תמורה, הוא חייב להיות נגיש.

יצירת קשר עם נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות

אם יש לכם עוד שאלות, לא הבנתם, רציתם להתייעץ בנושא נגישות באינטרנט. אתם יכולים ליצור קשר עם פניות הציבור של הנציבות בנוגע לאתר האינטרנט כאן:

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו g.page/protocolil