מעוניינים להשקיע בשוק ההון בצורה ישירה ולא דרך קרן נאמנות או מוצרי חיסכון אחרים? כנראה שהשלב הראשון הוא ביצוע השוואה של עמלות מסחר. עד היום היה קשה לבצע השוואת עמלות ודמי ניהול בשוק ההון, עד שהבורסה החליטה על השקת מחשבון עמלות מסחר.
המחשבון של הבורסה לניירות ערך עוזר לכם להבין, לקבל מידע ובעיקר לבצע השוואת עמלות מסחר ודמי ניהול שאותם תשלמו בניירות ערך שונים כגון אג"ח, מק"מ, ניירות ערך ישראליות וניירות ערך בחו"ל.
המדריך הזה יעזור לכם להבין איך להשתמש במחשבון עמלות המסחר, איך להבין את הנתונים, ואיך לבחור חברי בורסה להשקעה דרכו.
מה זה מחשבון עמלות מסחר?
מחשבון עמלות מסחר הוא מערכת של הבורסה לניירות ערך שמטרתה לעזור לכולנו להשוות את מחירי עמלות המסחר ודמי ניהול בשוק ההון שנגבים על ידי חברי הבורסה. כך למשל, ניתן לראות גם עמלות שהם לפי התעריפון של הבנקים וגם עמלות שנגבו על ידי חברי הבורסה בפועל.
באמצעות המחשבון החדש ניתן לבחור את סוג העמלה הרצויה (עמלות ממוצעות או עמלות תעריפון), סוג העמלה (דמי ניהול של ניירות ערך ישראלים או זרים, או, עמלות קניה מכירה ופיקדיון של מניות אג"ח מק"מ וניירות ערך זרים) וגם שווי תיק השקעות באלפי שקלים (כולל ניירות ערך ישראליים וזרים ולמעט נגזרים). בהמשך, ניתן למיין את התוצאות לפי א'-ב', מהגבוה לנמוך או מנמוך לגבוה. כמו כן, ניתן לסנן חברי בורסה מסויימים.
המחשבון מתבסס על התעריפונים של חברי הבורסה (הבנקים ובתי השקעות בד"כ) מלקוחות שהם יחידים או עסקים קטנים, בגין פעולות בניירות ערך וללא נגזרים. בנוסף, המחירים לא כוללים עמלות בגין פעולה של קניה או מכירה של ניירות ערך שלא בוצעו בפועל.
חשוב לציין כי העמלות הן לפי אחוזים, כך למשל:
- עמלת קניה/מכירה/פדיון – זוהי שיעור העמלה בפועל – סכום העמלה בפועל חלקי סכום הפעולה.
- דמי ניהול – שיעור עמלה שנתי בפועל – סכום עמלה בפועל חלקי סכום הפעולה או שווי הנייר לפיו חושבו דמי הניהול.
מיהם חברי בורסה ואיזה חברים נמצאים במחשבון?
חבר בורסה הוא גוף פיננסי שיש לו זכות לקבל גישה אל הבורסה וכן חיבור ישיר למסחר בבורסה באמצעות קו תקשורת ישיר. חבר בורסה מעביר פקודות קניה ומכירה של ניירות ערך ונגזרים הנסחרים בבורסה, עבור הלקוחות שלו או עבור עצמו (תיק נוסטרו).
אלו הם חברי הבורסה הקיימים במחשבון:
- אי.בי.אי.
- אקסנלנס נשואה.
- בנק אגוד.
- בנק אוצר החייל.
- בנק דיסקונט.
- בנק הפועלים.
- בנק יהב.
- בנק ירושלים.
- בנק לאומי.
- בנק מזרחי טפחות.
- בנק מסד.
- בנק מרכנתיל דיסקונט.
- הבנק הבינלאומי.
- יו.בי.אס.
- מיטב דש.
- פועלים סהר.
- פסגות ניירות ערך.
קיימים עוד 3 חברי בורסה בישראל, אך הם לא מספקים שירות ללקוחות, והם: Barclays (ברקליס), Citi bank (סיטי בנק) ו-HSBC.
מחשבון עמלות מסחר – תוצאות
לאחר שבחרתם את המידע הרצוי להשוואה (סוג העמלה, חברי הבורסה, גובה תיק השקעות והאם זה עמלה או דמי ניהול), תוכלו לראות את תוצאות החיפוש ששם יוצגו כל חברי הבורסה השונים והעמלה שביקשתם.
בלחיצה על אחד מחברי הבורסה, תיפתח לכם חלונית שבהם מוצגות 2 טבלאות:
- עמלות ממוצעות בפועל לפי שווי תיק – עמלות שנגבו בפועל מלקוחות יחידים ועסקים קטנים, עבור פעילות בניירות ערך וללא נגזרים. לא כולל עמלות של פעולות שלא בוצעו בפועל. בטבלה זו ניתן לראות עמודות של שווי תיק וכן עמודות שונות של עמלות לפי סוג נייר ערך.
- עמלות מסחר וסליקה תעריפיות (ערוץ ישיר) – בטבלה זו ניתן לראות עמודות של סוג עמלה, סכום/שיעור עמלה, מינימום עמלה ו- מקסימום עמלה.
- קניה, מכירה ופדיון של ניירות ערך הנסחרים מחוץ לישראל – פירוט העמלות בהתאם לחלוקה של ארה"ב ומחוץ לארה"ב, או עמלות כלליות.
- דמי ניהול/טיפול פקדון ניירות ערך – פירוט העמלות בהתאם לחלוקה של ניירות ערך נסחרים בישראל/נסחרים מחוץ לישראל/שאינם נסחרים בבורסה, או עמלה כללית (יכולה להיות בערוץ ישיר או שלא בערוץ ישיר).
- טיפול בהזמנה של ניירות ערך בהנפקה – יכולה להיות בערוץ ישיר או שלא בערוץ ישיר.
חשוב לציין:
- אם מופיע סמל של שטר – הרי שאין נתונים במערכת מכיוון שלא בוצעו עסקאות או שלא נגבו עמלות.
- אם מופיע סמל של תווית – הרי שאין נתונים במערכת מכיוון שלא נגבו עמלות.
איך להיכנס אל אתר המחשבון?
זה הכל, המחשבון די פשוט ולכן גם המדריך שלנו קצר. בהמשך, אתם יכולים להיכנס ישירות אל אתר האינטרנט של חבר הבורסה ולרכוש ישירות דרכו.
על מנת להיכנס אל המחשבון, יש לגשת אל הקישור הבא: https://www.tase.co.il/he/market_data/trading_fees