ראיתם פרסומות של המרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה לעניין תשלום אגרת רשות השידור (אגרת טלוויזיה) באינטרנט? כנראה שאתם לא לבד. בימים אלו, נראים יותר ויותר מודעות בגוגל ובאתרי מדיה וחדשות לעניין תשלום חובות רשות השידור ז"ל.
צרכנים רבים לא יודעים מה לעשות עם אגרת רשות השידור, עבור חלקם נפתחו תיקים בהוצאה לפועל וחלקם בעלי חובות שהתיק טרם הועבר להוצאה לפועל, אך נמצא במרכז לגביית קנסות (חלק מן רשות האכיפה והגבייה). הכתבה מיועדת לכל מי שרוצה לדעת מה לעשות, האם צריך ואיך לשלם ועוד.
רשות השידור
רשות השידור הייתה הרשות שאיפשרה שידור ציבורי ממלכתי בטלוויזיה וברדיו. הרשות הפעילה את ערוץ 11 (הערוץ הראשון), ערוץ 33 בשפה הערבית; וכן כמה תחנות רדיו של קול ישראל (רשת א'-ה'), קול המוזיקה, רק"ע ועוד.
בשנת 2014 נחקק חוק השידור הציבורי המורה על סגירת רשות השידור הישראלית והקמה במקומו תאגיד השידור הציבורי שנקרא "כאן", במאי 2017 נסגרה סופית רשות השידור והפעילות עברה אל תאגיד כאן.
אגרת רשות השידור (אגרת טלוויזיה)
אגרת הטלוויזיה של רשות השידור הוטלה על כל משק בית בישראל שהחזיק מקלט טלויזיה בעל ממיר מובנה או חיצוני של אחת חברות הטלוויזיה ובינהם "עידן פלוס". אגרה זו הייתה מוטלת למעשה ללא קשר לשימוש המקלט, אלא כל עוד הייתה אפשרות לצפות, הייתה אגרה על משק הבית. האגרה מחולקת ל-2 עבור כל מחצית של שנה.
כאמור, חוק השידור הציבורי נחקק בכנסת בשנת 2014 וזו השנה האחרונה שבה נגבתה האגרה והחוק הורה על ביטול אגרת רשות השידור, כך שהחל משנת 2015 אין יותר אגרת רשות השידור. בעבר הייתה גם אגרת רדיו ברשות השידור, אך היא הועברה למשרד התחבורה והמשרד גובה אתה אגרה הזו (מבעלי רכב מנועי).
אגרות רשות השידור בשנים קודמות היו:
- בשנת 2014: 345 ₪.
- בשנת 2013: 356 ₪.
- בשנת 2012: 369 ₪.
- בשנת 2011: 379 ₪.
- בשנת 2010: 390 ₪.
חוב אגרת רשות השידור
עם זאת, עד לסוף שנת 2014 היו משקי בית שלא שילמו את אגרת הטלוויזיה או שילמו אותה באיחור ועבור חלקם נפתחו תיקים בהוצאה לפעול על ידי רשות השידור וחברת הגבייה שאיתה היא עבדה.
על פי נתוני רשות האכיפה והגבייה, נכון להיום יש חובות אגרות רשות השידור של מעל 300 מיליון שקל וזאת ללא קנסות והוצאות גבייה שעלולות כמעט להכפיל את הסכום.
בהתאם לחוק השידור הציבורי השתע"ד 2014, חובות אגרת רשות השידור (טלוויזיה) לפני שנת 2015 שלא נפתח עבורם עדיין תיק בהוצאה לפועל, ייגבו על ידי המרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה.
על מנת לגבות את הסכומים הללו, המכרז מפעיל מסעות פרסום שמטרתם לעודד חייבים לשלם את חובות אגרת רשות השידור כאשר המרכז ייגבה רק את הקרן ולא את הריבית והוצאות שונות, כלומר, רק את האגרה עצמה וללא הוצאות נלוות.
איך לשלם את החוב?
אם לא שילמתם אגרת רשות השידור ואין לכם פטור או הנחה מתשלום (בהמשך), סביר להניח כי יהיה עליכם לשלם את החוב.
אם קיבלתם מכתב מאת רשות האכיפה / המרכז לגביית קנסות, יופיע לכם תאריך אחרון בו תוכלו לשלם את החוב וללא הוצאות נלוות כאמור. התאריך האחרון הוא 3 חודשים מיום שליחת האגרת.
את החוב ניתן לשלם:
- במזומן בדואר – באמצעות שובר או תעודת זהות או דרכון.
- באשראי באתר רשות האכיפה והגבייה.
אגרת רשות השידור – פטור מלא
לא כולם חייבים לשלם אגרת רשות השידור וזאת למרות שהחוק חל על כל מי שהחזיק טלוויזיה שאפשרה לשדר תשדירים וערוצים.
האוכלוסיה הבאה לא חייבת לשלם אגרת רשות השידור ובדרך כלל מערכות המחשוב יודעות לזהות אוכלוסיה זו. עם זאת, אם הם קיבלו מכתב, יש להציג אסמכתות מתאימות המוכיחות שהם נכללים באוכלוסיה.
- אזרחים ותיקים – גם אם אחד מבני הזוג הוא אזרח ותיק, הוא מקבל פטור מלא מהתשלום.
- אזרחים המקבלים גמלת הבטחת הכנסה.
- ניצולי שואה, ותיק מלחמת העולם ה-2 ואלמן ותיק מלחמת העולם ה-2.
- נפגעי פעולות איבה ומשפחתם.
- עיוורים ולקויי ראיה בעלי תעודות המוכיחות.
- חירשים וכבדי שמיעה עם ירידה בשמיעה של 70 דציבל לפחות.
- חיילים בודדים וחיילים זכאים להשתתף בשכר דירה.
- אזרחים שאין להם ממיר דיגיטלי או טלוויזיה עם ממיר מובנה – החל ממחצית שניה של 2013.
אגרת רשות השידור – פטור חלקי / הנחה
יש גם אוכלוסיות שזכאים לפטור חלקי או במילים אחרות, לקבלת הנחה על אגרת רשות השידור. אוכלוסיות אלו הם:
- מקבלי גמלת השלמת הכנסה – זכאים להנחה של 50% באגרה.
- מקבלי שארים עם השלמת הכנסה – זכאים להנחה של 50% באגרה.
- אסיר ציון המקבל תגמול על פי הכנסה – זכאי להנחה של 50%.
האם לשלם אגרת רשות השידור?
איננו עורכי דין ולכן לא יכולים לייעץ לכם אם לא לשלם אגרת רשות השידור או כן לשלם. עם זאת, אי תשלום אגרת רשות השידור עלולה לסבך אתכם ולגרום לכם להוצאות מיותרות, ביו היתר, ריביות והוצאות נלוות.
חשוב לזכור כי חוקים נועדו כדי לקבוע איך לפעול ומה לעשות, לכן אם אתם נדרשים לשלם, עליכם לפעול כך. אם מגיע לכם פטור מלא או חלקי, עליכם לפעול על מנת לממש את הזכות שלכם ולמנוע הליכים מיותרים.
איך לבטל עיקול של רשות השידור?
אם רשות השידור עיקלה את החשבון או המשכורת (והיא יכלה לעשות זאת עד לפירוק), עליכם לפעול מול ההוצאה לפועל על מנת לבקש בקשה לביטול עיקול או לחילופין על ידי תשלום החוב האגרה.
איך לפנות לרשות השידור?
אי אפשר לפנות יותר לרשות השידור שכן היא פורקה. עם זאת, אתם יכולים לפנות אל המכרז לגביית קנסות או ההוצאה לפועל (בהתאם לאיפה התיק שלכם נמצא) לעניין אגרת רשות השידור.
יצירת קשר:
- אתר רשות האכיפה והגבייה – www.eca.gov.il
- דואר אלקטרוני – agratshidur@eca.gov.il
- טופס מקוון באתר רשות האכיפה והגבייה.
- פקס – 02-6547799
- מוקד שירות טלפוני: 073-2055000 או *35592.