רב קו – נוסעים בתחבורה ציבורית? כך תחסכו כסף וזמן

נוסעים הרבה או לעיתים בתחבורה ציבורית? כדאי לכם לשקול רכישת כרטיס רב קו שיכול לחסוך לכם כסף ובמקרים מסויימים גם זמן יקר ערך. רב-קו מאפשר להטעין אותו כמו כרטיס אשראי נטען ובכך לא תצטרכו יותר לחכות בתור או להסתובב עם מטבעות רועשים וכבדים בכיס שלכם.

בכתזה הזו החלטנו לספק לכם מידע אודות רכישת כרטיס רב קו, מה הוא מקנה, אילו הנחות ניתנות בגינו ומה הם היתרונות של שימוש בו.

מה זה רב קו?

רב קו הוא כרטיס חכם רב פעמי המשמש צרכנים רבים כאמצעי תשלום עבור תחבורה ציבורית בישראל. רב-קו הושק לראשונה במתכונת מצומצמת בשנת 2008 כחלופה לשימוש בכרטיסי נייר השונים והוא גם מסייע בצמצום שימוש במזומן בתחבורה ציבורית.

כרטיס הרב קו מאפשר נסיעה באמצעי התחבורה הבאים: אוטובוס (אגד, דן, דן בדרום, סופרבוס, אפיקים, מטרופולין, קווים, נתיב אקספרס), רכבת ישראל, מטרונית ורכבת קלה. בקרוב גם ניתן יהיה לנסוע במוניות השירות השונות ברחבי הארץ, לאחר פרסום תוצאות מכרז של משרד התחבורה.

הכרטיס החכם, רב קו, לא סתם קוי חכם, אלא שהוא מסוגל לקלוט סוגים שונים של הסכמים כך שהוא יודע לנתב ולנצל את המתאימה ביותר לנסיעה. במילים אחרות, ניתן להטעין בו סכום כסף כערך צבור לשימוש רכישת נסיעות בתחבורה ציבורית, אולם הוא גם מאפשר רכישה של סוגי חוזים שונים כמו חופשי חודשי, חופשי שבועי, חופשי יומי וכדומה.

כרטיס רב קו עשוי פלסטיק כדוגמת הכרטיסים השונים שאתם מכירים רישיון נהיגה, כרטיס קופ"ח, כרטיס סטודנט וכדומה. הוא כולל שבב חכם המסייע לו להיות חכם.

יתרונות כרטיס רב קו

יש כמה יתרונות לרכישת כרטיס רב קו שעילהם נפרט כאן:

  • טעינה רב פעמית – ניתן לטעון את הכרטיס בכל עת בסכום כסף ולהשתמש בהם ללא הגבלה, כל עוד הוא בתוקף (8 שנים).
  • יעיל מבחינת זמן – כרטיס רב קו מאפשר רכישה של כרטיסי נסיעות בצורה מהירה יותר ברכבות באמצעות המחשב ובאוטובוסים באמצעות הצמדה למתקן קריאה.
  • חיסכון כספי – כל אחד זכאי להנחה אוטומטית של 20% ואוכלוסיות נוספות זכאיות להנחה גבוהה יותר של עד 50%.
  • ביטוח – כרטיס רב קו אישי מקנה ביטוח מפני אובדן או גניבה של הכרטיס.

סוגי רב קו

בישראל קיימים 3 סוגי רב קו המאפשרים שימוש בהם:

  • כרטיס רב קו אישי – זהו כרטיס בו מוטמעים הפרטים האישיים של הנוסע (לרוב שם, מספר תעודת זהות ותמונת פרופיל). כרטיס זה מקנה הנחות והטבות לאוכלוסיה רגילה ואוכלוסיה מסויימת הזכאית על פי חוק כגון אזרח ותיק, סטודנט, נכה וכדומה. ניתן לטעון כרטיס זה עד 8 חוזי נסיעה (כפי שפורטו מקודם) ובנוסף לכך, יתרת הסכום הצבורה בכרטיס מבוטחת מפני גניבה או אובדן. הנפקת כרטיס ראשון ללא עלות והוא תקף ל-8 שנים, הנפקה חדשה בעת חידוש או אובדן/גניבה. עוד חשוב לציין כי מידע של הנוסע נשמר.
  • כרטיס רב קו אנונימי – בשונה מהכרטיס הקודם, זהו כרטיס לא אישי ולכן כל אחד יכול להשתמש בו. בכרטיס אין פרטים אישיים כלל ולא נשמר מידע אודות מידע של הנוסע. במקרה של סיום תוקף הכרטיס, החוזים אינם אפשריים לשחזור. הנפקת כרטיס ראשון עולה 5 ₪.
  • כרטיס רב קו חצי אנונימי – שילוב של כרטיס אישי ואנונימי יחד. כרטיס זה כולל 4 ספרות אחרונות של תעודת הזהות ותמונת הפספורט של הנוסע. הכרטיס כן מקנה הנחות המגיעות לאוכלוסיות זכאיות על פי חוק. ניתן לטעון כרטיס זה עד 8 חוזי נסיעה (כפי שפורטו מקודם) ואולם, יתרת הסכום הצבורה בכרטיס לא מבוטחת מפני גניבה או אובדן. הנפקת כרטיס ראשון עולה 5 ₪ ומידע על הנוסע לא נשמר.

הנפקת רב קו

ניתן להזמין / להנפיק רב קו במרכזי השירות השונים ברחבי הארץ של מפעילי התחבורה בארץ. בעיקר מדובר על תחנות מרכזיות של חברות המפעילות אוטובוסים שונים, תחנות רכבת ברחבי הארץ וכן במרכז שירות של הרכבת הקלה בירושלים.

בעת הגעה למרכז שירות עליכם לבחור את סוג הכרטיס המועדף עליכם כאמור לעיל. בבחירת כרטיס רב קו אישי או רב קו חצי אנונימי:

  • יש להגיע עם תעודת זהות או עם דרכון בתוקף.
  • יש למלא טופס בקשה להנפקת כרטיס חכם (יהיה קיים במקום או ניתן להוריד באתר משרד התחבורה).
  • אישורים להוכחת זכאות להנחה* (למי שזכאי):
    • סטודנט – תעודת סטודנט וכן אישור לימודים מהמוסד.
    • אזרח ותיק – תעודת זהות מספיקה.
    • זכאי ביטוח לאומי – יש להציג אישור זכאות לנכות ולגמלאות נוספות המקנות הנחה.
    • נוער – עד גיל 16 יש להגיע בליווי ההורים. בכל מקרה יש להצטייד בתעודת זהות ההורה עם הספח של הילד.
  • צילום תמונה במקום – הגעה למרכז שירות וקבלת כרטיס זה מחייבת צילום.

* תוקף זכאות להנחה פג בהתאם לנתונים של הנוסע, כך שלאחר מכן הוא הופך להיות רב קו רגיל. דוגמה סיום שנת לימודים אקדמית הופכת את הכרטיס מסטודנט לרגיל ויש לעדכן בשנה נוספת מחדש.

רב קו מחיר / עלות

הנפקת רב קו עולה סכום כסף מסויים בהתאם לסוג הכרטיס המבוקש:

  • רב קו אישי – הנפקה ראשונית של רב קו אישי לא עולה כסף כלל.
  • רב קו אנונימי – הנפקה ראשונית של רב קו אנונימי עולה 5 ₪.
  • רב קו חצי אנונימי – הנפקה ראשונית של רב קו חצי אנונימי עולה 5 ₪.

טעינת כרטיס רב קו

על מנת להשתמש בכרטיס רב קו, יש לטעון אותו בסכום כסף שיהיה מיועד כערך צבור או כנסיעה חופשית חודשית/שבועית/יומית וכדומה. טעינה מבוצעת באופן הבא:

  • מרכז שירות – ניתן להטעין/לטעון את הכרטיס בכל עמדת שירות, תחנה מרכזית, תחנת רכבת או אצל נהג אוטובוס.
  • עמדת טעינה כספונט – דרך נוספת היא טעינה באמצעות עמדות טעינה הפזורות ברחבי הארץ (לחיפוש עמדה קרובה).
  • אתר אינטרנט במחשב ביתי – ניתן לטעון את הרב קו גם אמצעות אתר "רב קו אונליין" או אתר "HopOn" – נדרשת התקנת תוכנה וכן קורא כרטיסים USB.
  • אפליקצייה בטלפון הנייד – ניתן לטעון את הרב קו גם אפליקציית "רב קו אונליין" או אתר "HopOn" – לבעלי מכשירי תומכי טכנולוגיית NFC (מכשירי אנדרואיד בלבד).

הנחה הניתנת באמצעות ערך צבור לפי פרופיל

כאמור לעיל, אוכלוסיות מסויימות זכאיות לקבל הנחה על נסיעות באמצעות רב קו. הזכאות ניתנת לפי שיעור הנחה על הערך הצבור ובהתאם לסכומי הפקדה של 30, 50, 100 או 200 ₪. ערך צבור הוא הסכום הנצבר בכרטיס הרב קו.

התשלום בפועל הערך הנטען בכרטיס רב-קו
(₪) רגיל (20% הנחה) סטודנט מורחב, ותיק, נוער (33% הנחה) זכאי ביטוח לאומי, נכים, סטודנט (50% הנחה)
30 37.5 60 45
50 62.5 100 75
100 125 200 150
150 187.5 300 225
200 250 400 300

דוגמה:

אזרח וותיק הפקיד 50 ₪ ברב קו שלו לנסיעות, כמה הוא יוכל לנסוע בתחבורה ציבורית?

פשוט מאוד, על פי הטבלה לעיל, הפקדה של 50 ₪ מקנה נסיעה בערך צבור של 100 ₪ לאזרח וותיק ולכן הוא יוכל לנסוע בתחבורה ציבורית על פי הערך הצבור שלו.

חידוש רב קו

כרטיס רב קו תקף ל-8 שנים בלבד ולאחר מכן יש להנפיק רב קו חדש בתוקף. בכל חידוש של כרטיס רב קו יש לשלם סכום 10 ₪.

אובדן כרטיס רב קו (או גניבה או קלקול)

במקרה של אובדן או גניבת כרטיס רב קו, יש לגשת למרכז שירות של מי ממפעילות התחבורה הציבורית. איתור הכרטיס יבוצע על ידי פרטים מזהים כמו תעודת זהות, דרכון או רישיון נהיגה. במקרה זה יש להוציא כרטיס חדש בעלות נוספת של 10 ₪.

במידה והכרטיס תקול (מקולקל), יש לגשת לעמדות שירות לבדיקתו והחלפתו על פי צורך.

המרת ערך צבור

פעולת המרת ערך צבור מאפשר העברת ערך צבור מפרופיל לפרופיל אחר. פעולה זו עושים כאשר קיימת יתרה כלואה, כלומר יתרת ערך צבור בפרופיל שפג תוקפו ולא ניתן לעשות שימוש. לדוגמה: כאשר מי שחדל להיות סטודנט ונותר לו סכום צבור בכרטיס.

מקרה נוסף הוא מקרה בו נוסע עדכן את הפרופיל שלו לתנאים מיטיבים יותר וכעת מעוניין להמיר את הערך כך שההטבה תהיה גבוהה יותר עבורו.

הפעולה מבוצעת באופן אוטומטי. המערכת מבטלת חוזי ערך הצבור על הכרטיס הקיים ומטעינה אותם לפרופיל החדש.

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו g.page/protocolil