הארוחות המוגשות לילדים בצהרונים חייבות להכיל מזונות מותרים ובריאים שנקבעו לפי הוראות הדין בהתאם לרכיבים, תפריט וגיל הילד. ילדים עם אלרגיות או שיש להם אישור על מניעת מזון מסויים, זכאים לקבל מזון חלופי שמתאים להם.
מטרת הכתבה לספק הסבר אודות.
מהו איכות מזון ותזונה נכונה בצהרון?
הוראות החוק והתקנות הנלוות בישראל, מחייבות צהרונים לספק מזון בריא לילדים כאשר הם אוכלים ארוחת צהריים. האוכל חייב להיות לפי תפריט מסויים, לפי הרכב מזון מסויים וקיימים גם סוגי מזון מותרים וסוגים אסורים.
צהרון הוא מסגרת שהיה חינוכית לילדים לאחר שעות הלימודים, ובו הם שוהים כ-15 שעות בשבוע, ובה גם מוגשות להם ארוחות. לרוב, הילדים מקבלים ארוחת צהריים חמה ועיקרית בצהרון ולכן נקבעו הוראות שמטרתם להבטיח כי המזון שניתן לילדים הוא מזון בריא, מגוון ומאוזן – כזה שתורם גם לבריאות שלהם ולאיכות החיים.
בזמן שהוראות החוק קובעים את הכללים בעניין צהרונים, פיקוח מזון והוראות בעניין ספקים, התקנות הנלוות קובעות את המזונות המותרים והאסורים, תפריט מזון בשרי וצמחוני ועוד.
ארוחות המזון חייבות להיות מגוונות בתפריטים שונים בכל יום מימות השבוע. אלא שגם בכל שבוע עוקב, סדר התפריטים צריך להיות שונה. המזון שממנו הוכנה הארוחה חייב להיות מזון מותר (לפי הטבלה בהמשך).
אוכלוסיית יעד – מי זכאי?
כל ילד בגיל גן (3 שנים עד 5 שנים) וכל ילד בגיל בית ספר (6 שנים עד 10 שנים) אשר משתתף במסגרת חינוכית מסוג צהרון.
צהרון, מוגדר לפי החוק –
- מסגרת חינוכית בלתי פורמלית לילדים, המשמשת לשהות יומית של חמישה ילדים או יותר ופועלת לאחר שעות הלימודים או בתקופות של חופשות בבית ספר או גן ילדים, ומתקיים בה אחד מאלה:
- מפעיל המסגרת התקשר בחוזה עם רשות מקומית להפעלתה או למתן רשות שימוש במבנה שהקצתה הרשות המקומית לשם כך.
- היא מוכרת על ידי משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים ופועלת בפיקוחו.
הרכב המזון ואיכות המזון בצהרונים
כך מופיעות רשימות של מזונות וארוחות שמותר להגיש, לפי גיל ולפי סוג הארוחה.
1. ארוחת צהריים
כאן יש טבלות לגבי תפריט צהריים לילדים בגילאי 3 עד 10 שנים, כולל חלוקה לפי סוג המנה.
תפריט ארוחת צהריים לילדים בגילאי 3 עד 5 שנים
לילדים בגיל 3 עד 5 שנים מגיעה ארוחה בשרית או ארוחה צמחונית, לפי העניין.
ארוחה בשרית:
רכיבי הארוחה | פריטי מזון | תדירות ב-5 ימים | משקל פריט המזון * גילאי 3 שנים | משקל פריט המזון * גילאי 4-5 שנים |
---|---|---|---|---|
מנה עשירת חלבון | אחד מאלה לפחות: 1. חזה הודו / חזה עוף / פרגית מנתח שלם / שניצל אפוי מנתח שלם 2. כרעיים (בלא עור ועצמות) 3. בשר בקר: צלי / גולש / טחון 4. דג בלא עצמות (פילה) / קציצות דג 5. מנה צמחונית קטניות מבושלות: עדשים / אפונה / חומוס / לוביה / שעועית יבשה בצבעים שונים | בהתאמה לפריט המזון: 1. 1 2. 1 3. 1 4. 1 5. 1 | בהתאמה לפריט המזון: 1. 60 גרם 2. 60 גרם 3. 60 גרם 4. 80 גרם 5. 60 גרם | בהתאמה לפריט המזון: 1 .80 גרם 2. 80 גרם 3. 80 גרם 4. 100 גרם 5. 80 גרם |
דגנים מלאים וקטניות | אחד מאלה לפחות: 1. אורז / גריסים / קינואה / כוסמת 2. חיטה / בורגול / קוסקוס / פסטה / פתיתים 3. עדשים / אפונה יבשה / שעועית יבשה / חומוס 4. תפוח אדמה / בטטה / תירס | בהתאמה לפריט המזון: 1. 1 2. 2 3. 1 4. 1 | 1/2 כוס | 3/4 כוס |
ירקות | ירקות ובכלל זה: עגבנייה, חסה, מלפפון, גזר, פלפל בצבעים, קולורבי, כרוב | 5 | 1/2 כוס | 1/2 כוס |
ירקות מבושלים | ירקות ובכלל זה: גזר, קישוא, דלעת, חציל, שעועית ירוקה וצהובה, כרוב, כרובית, סלרי, תערובת ירקות | 5 | 1/4 כוס | 1/2 כוס |
פירות במנות | פרי העונה נקי, מגוון, בלא קליפה וגרעינים | 5 | 1/2 יחידה | 1/2 יחידה |
שתייה | מים | 5 | ללא הגבלה | ללא הגבלה |
ארוחה צמחונית:
רכיבי הארוחה | פריטי מזון | תדירות ב-5 ימים | משקל פריט המזון * גילאי 3 שנים | משקל פריט המזון * גילאי 4-5 שנים |
---|---|---|---|---|
מנה עשירת חלבון | אחד מאלה לפחות: 1. קטניות מבושלות: שעועית יבשה בצבעים שונים, עדשים, אפונה, חומוס, לוביה 2. פתיתי סויה: קציצות / גולש / מוקפץ 3. טופו: רצועות / קציצות / גולש / מוקפץ | בהתאמה לפריט המזון: 1. 3 2. 1 3. 1 | בהתאמה לפריט המזון: 1. 60 גרם 2. 60 גרם 3. 60 גרם | בהתאמה לפריט המזון: 1 .80 גרם 2. 80 גרם 3. 80 גרם |
דגנים מלאים וקטניות | אחד מאלה לפחות: 1. חיטה / בורגול / קוסקוס / פסטה / פתיתים 2. אורז מלא / גריסים מלאים / קינואה / כוסמת 3. תפוח אדמה / בטטה / תירס | בהתאמה לפריט המזון: 1. 2 2. 2 3. 1 | 1/2 כוס | 3/4 כוס |
ירקות חיים | ירקות (עגבנייה, חסה, מלפפון, גזר, פלפל בצבעים, קולורבי, כרוב ועוד) | 5 | 1/2 כוס | 1/2 כוס |
ירקות מבושלים | ירקות (גזר, קישוא, דלעת, חציל, שעועית ירוקה וצהובה, כרוב, כרובית, סלרי, תערובת ירקות ועוד) | 5 | 1/4 כוס | 1/2 כוס |
פירות במנות | פרי העונה נקי, מגוון, בלא קליפה וגרעינים | 5 | 1/2 פרי | 1/2 פרי |
שתייה | מים | 5 | ללא הגבלה | ללא הגבלה |
תפריט ארוחת צהריים לילדים בגילאי 6 עד 10 שנים
לילדים בגיל 6 עד 10 שנים מגיעה ארוחה בשרית או ארוחה צמחונית, לפי העניין.
ארוחה בשרית:
רכיבי הארוחה | פריטי מזון | תדירות ב-5 ימים | משקל פריט המזון * גילאי 6-8 שנים | משקל פריט המזון * גילאי 9-10 שנים |
---|---|---|---|---|
מנה עשירת חלבון | אחד מאלה לפחות: 1. חזה הודו / חזה עוף / פרגית מנתח שלם / שניצל אפוי מנתח שלם 2. כרעיים (בלא עור ועצמות) 3. בשר בקר: צלי / גולש / טחון 4. דג בלא עצמות (פילה) / קציצות דג 5. מנה צמחונית קטניות מבושלות: עדשים / אפונה / חומוס / לוביה / שעועית יבשה בצבעים שונים | בהתאמה לפריט המזון: 1. 1 2. 1 3. 1 4. 1 5. 1 | בהתאמה לפריט המזון: 1. 100 גרם 2. 165 גרם 3. 100 גרם 4. 120 גרם 5. 100 גרם | בהתאמה לפריט המזון: 1 .120 גרם 2. 200 גרם 3. 120 גרם 4. 150 גרם 5. 120 גרם |
דגנים מלאים וקטניות | אחד מאלה לפחות: 1. אורז / גריסים / קינואה / כוסמת 2. חיטה / בורגול / קוסקוס / פסטה / פתיתים 3. עדשים / אפונה יבשה / שעועית יבשה / חומוס 4. תפוח אדמה / בטטה / תירס | בהתאמה לפריט המזון: 1. 1 2. 2 3. 1 4. 1 | 1 כוס | 1 ו-1/2 כוס |
ירקות | מגוון ירקות (עגבנייה, חסה, מלפפון, גזר, פלפל בצבעים, קולורבי, כרוב ועוד) | 5 | 1 כוס | 1 ו-1/4 כוס |
ירקות מבושלים | מגוון ירקות (גזר, קישוא, דלעת, חציל, שעועית ירוקה וצהובה, כרוב, כרובית, סלרי, תערובת ירקות ועוד) | 5 | 1/2 כוס | 2/3 כוס |
פירות במנות | פרי העונה נקי, מגוון, בלא קליפה וגרעינים | 5 | 1 יחידה | 1 יחידה |
שתייה | מים | 5 | ללא הגבלה | ללא הגבלה |
ארוחה צמחונית:
רכיבי הארוחה | פריטי מזון | תדירות ב-5 ימים | משקל פריט המזון * גילאי 6-8 שנים | משקל פריט המזון * גילאי 9-10 שנים |
---|---|---|---|---|
מנה עשירת חלבון | אחד מאלה לפחות: 1. קטניות מבושלות: שעועית יבשה בצבעים שונים, עדשים, אפונה, חומוס, לוביה 2. פתיתי סויה: קציצות / גולש / מוקפץ 3. טופו: רצועות / קציצות / גולש / מוקפץ | בהתאמה לפריט המזון: 1. 3 2. 1 3. 1 | בהתאמה לפריט המזון: 1. 100 גרם 2. 100 גרם 3. 100 גרם | בהתאמה לפריט המזון: 1 .120 גרם 2. 120 גרם 3. 120 גרם |
דגנים מלאים וקטניות | אחד מאלה לפחות: 1. חיטה / בורגול / קוסקוס / פסטה / פתיתים 2. אורז מלא / גריסים מלאים / קינואה / כוסמת 3. תפוח אדמה / בטטה / תירס | בהתאמה לפריט המזון: 1. 2 2. 2 3. 1 | 1 כוס | 1 ו-1/2 כוס |
ירקות חיים | ירקות (עגבנייה, חסה, מלפפון, גזר, פלפל בצבעים, קולורבי, כרוב) | 5 | 1 כוס | 1 ו-1/4 כוס |
ירקות מבושלים | ירקות (גזר, קישוא, דלעת, חציל, שעועית ירוקה וצהובה, כרוב, כרובית, סלרי, תערובת ירקות) | 5 | 1/2 כוס | 2/3 כוס |
פירות במנות | פרי העונה נקי, מגוון, בלא קליפה וגרעינים | 5 | 1 פרי | 1 פרי |
שתייה | מים | 5 | ללא הגבלה | ללא הגבלה |
2. ארוחת מנחה
ארוחת מנחה היא ארוחה המוגשת משעה 16.00 ואילך, והיא חייבת לכלול כריך מחיטה מלאה, ממרח, פרי או ירק, כמפורט כאן:
- גודל המנה צריך להיות לפי גיל של הילד: בגיל גן – חצי כריך ובגיל בית ספר – כריך שלם.
- ניתן לגוון את הממרחים בממרחי קטניות או ממרחי ירקות, ובכלל זה: טחינה, חומוס, אבוקדו, ממרחק בוטנים לא מתוק. ממרחים: גיל 3 עד 6 – 15 גרם, גיל 6 ומעלה – 20 גרם.
- יש לתת לכל הפחות 3 סוגי ממרחים שונים ו-3 סוגי ירקות ופירות שונים במשך השבוע.
- ביום שבו ארוחת הצהריים היתה צמחונית, ניתן להכין כריכים מטונה או מממרחים חלביים ובכלל זה גבינה לבנה או ממרח גבינה. ניתן להוסיף ירקות חתוכים מגוונים לכריך.
- כמויות הפירות: גיל 3 עד 6 – 1/2 מנה, גיל 6 ומעלה – 1 מנה. גודל המנה לפי הכתוב בחלק הרחבות נוספות בכותרת "פרי העונה וגודל מנה לפירות".
- ניתן לחתוך את הפירות לרבעים סמוך להגשתם.
3. מזונות מותרים ואסורים
להלן רשימה של מזונות מותרים ואסורים למתן לילדים במסגרת ארוחות בצהרון:
סוג המזון | מזונות אסורים | מזונות מותרים |
---|---|---|
שתייה חמה / קרה | משקאות דיאטטיים, ברד, משקאות אנרגיה, משקאות מתוקים וממותקים, קפה ותה | מים/סודה/קפה ותה בלא סוכר או ממתיק מלאכותי בתוספת 30 מ"ל לכל היותר חלב או משקה סויה/מים עם צמחי תבלין ובכלל זה לואיזה, נענע |
מיני מאפה | מיני מאפה עשירים בשומן, ובכלל זה בורקס, מלאווח, ג'חנון ובצקים אחרים העשירים והמועשרים בשומן, מיני מאפה מתועשים ובכלל זה פיצה; לעניין זה, "עשיר בשומן" – מעל 20 גרם שומן כללי ב-100 גרם מזון מיני מאפה עשירים בסוכר ובכלל זה: עוגות, עוגיות, רוגלך, קרואסונים ופלים; לעניין זה, "עשיר בסוכר" – מעל 10 מיליגרם ב-100 גרם מזון | מאפים מקמח מלא, שמנים שאינם מוקשים מהצומח ובכלל זה שמן זית וקנולה |
מנות מתועשות להכנה מהירה | מנות אישיות ארוזות מראש, מנות המוכנות על בסיס אבקה להכנת מחית, תערובות להכנת מרקים, וכן צ'יפס | – |
מזונות עשירים במלח (נתרן) | מזון עשיר במלח (נתרן), ובכלל זה אבקות מרק, חמוצים, פיצוחים מלוחים, חטיפים מלוחים; לעניין זה, "עשיר במלח (נתרן)" – מעל 400 מיליגרם נתרן ב-100 גרם מזון | – |
תיבול ורטבים | אבקות תיבול, אבקות או תערובות המכילות תמציות תבלינים, תחליפים לתיבול ובכלל זה רטבים מוכנים, מיונז, קטשופ, רוטב סויה, חמאה, מרגרינה, תערובות תבלינים מוכנות | שמן קנולה או שמן זית, ניתן להשתמש בעשבי תיבול מיובשים או טריים |
פירות וירקות | – | ירקות ופירות טריים, מגוונים, עונתיים: • ירקות – 5 סוגים בשבוע • פירות – 4 סוגים בשבוע לפי הקבוע בתוספת השביעית |
דגנים | – | יש להגיש דגנים מלאים בלבד ובלא תוספת סוכר |
מזונות עשירים בשומן רווי | מזונות עשירים בשומן רווי ובשומן טרנס מ-0.5 גרם ל-100 גרם ומעלה | מזונות עשירים בשומן צמחי בלתי רווי ובכלל זה: טחינה, אבוקדו, שמן זית, שמן קנולה, ממרח בוטנים בלא תוספת סוכר |
ממרחים וממתקים | ממרחים עתירי שומן או עתירי סוכר ובכלל זה: שוקולד, חלבה, דבש, סילאן וריבה, ממתקים | טחינה עשויה מטחינה גולמית, חומוס עד 9% שומן בתוספת טחינה בלבד, אבוקדו, בוטנים לא מתוקים |
אופן הכנת מזון | מזונות שעברו טיגון | מזונות שעברו אפייה, צלייה, בישול, הקפצה או אידוי |
מזון עשיר בחלבון | 1. מוצרי בשר מעובדים 2. מוצרים מעובדים מהצומח – קטניות שהוספו להם חומרים מסמיכים, מרככים, מייצבים, משמרים, סיבים תזונתיים שמקורם לא מחומרי הגלם, חומרי כבישה, סופחי מים או חומרים משפרי טעם וצבע | מזון עשיר בחלבון – מנות דלות בשומן מן החי ומהצומח, חלקי בשר בקר רזה, עוף בלא עור, תבשיל קטניות |
4. מזון ייעודי לילדים עם רגישויות
במידה וילד יש רגישות (אלגריה) למזון מסויים, ההורה של הילד, רשאי למסור למפעיל של הצהרון הודעה בכתב כי הילד שלו צריך להימנע ממאכל ומצריכה של מזונות מסויימים עם פירוט. בנוסף, בתוך שבועיים ממועד מתן ההודעה בכתב, על ההורה למסור אישור רפואי המעיד על הצורך להימנע מצריכת מזונות מסויימים.
עם מתן ההודעה כולל האישור הרפואי, מפעיל הצהרון חייב לספק לאותו ילד ארוחות שההרכב שלהן הוא מזון יעודי המותאם לילד בהתאם להודעה. זאת בתנאי שארוחות אלו יכולות להיות מסופקות בידי ספק המזון המורשה המספק מזון לאותו צהרון או על ידי ספק מזון מורשה אחר.
זאת ועוד, ארוחות מזון אלו חייבות להיות מסומנות באותיות בצבע בולט לעין הנוגד את צבע רקע האריזה, הניתנות לקריאה בקלות ובהדגשה, והמזהות את הרכב המזון הייעודי המיועד לילד.
מימוש הזכאות
הזכאות לקבלת מזון כמפורט בטבלאות לעיל ומטה, מגיעה אוטומטית לכל ילד כמפורט בתנאי הזכאות – בין הגילאים 3 עד 10 שנים, אשר משתתף במסגרת חינוכית מסוג צהרון.
הרחבות נוספות
להלן מידע מורחב בנושא.
פרי העונה וגודל מנה לפירות
משקל עם קליפה וגרעין | גודל | הפרי |
---|---|---|
120 גרם | 1 בינוני | אגס |
370 גרם | 2 כוסות | אבטיח בלא גרעינים |
150 גרם | 2 בינוניים | אפרסק |
90 גרם | 1 קטנה | בננה |
180 גרם | 1/3 מלון | מלון |
140 גרם | 4 בינוניים | משמש |
140 גרם | ½ קטן | מנגו |
140 גרם | 2 בינוניים | נקטרינה |
170 גרם | 1 כוס | סלט פירות בלא תוספת סוכר |
300 גרם | ½ בינונית | פומלה |
150 גרם | 2 יחידות | קלמנטינה |
140 גרם | 4 בינוני | שזיף |
150 גרם | 1 בינוני | תפוז |
120 גרם | 1 בינוני | תפוח עץ |
50 גרם | – | מגוון פירות יבשים |
120 גרם | 6 בינוניים | תות שדה |
הגדרת מנות עשירות בחלבון
מנת עשירה בחלשבון מוגדרת בתור מנה המכילה חלבון וברזל בכמות המפורטת בהמשך הטבלה, לפחות, ותכולת הנתרן והשומן שבה אינה עולה על הכמות בטבלה הבאה.
כל מנה עשירה בחלבון תכיל לפחות את כמות החלבון והברזל ולא יותר מכמות השומן והנתרן הרשומות להלן ב-100 גרם מזון מוכן לאכילה:
מקור החלבון | חלבון (בגרם) | ברזל (במ"ג) | שומן (בגרם) | נתרן (במ"ג) |
---|---|---|---|---|
מקור החלבון | חלבון (בגרם) | ברזל (במ"ג) | שומן (בגרם) | נתרן (במ"ג) |
בשר בקר / הודו / עוף | 24 עד 29 | 2.5 עד 3.5 | 6 עד 13 | 400 |
בשר טחון: בקר / הודו / עוף | 16 עד 19 | 1.3 עד 2.3 | 13 עד 20 | 400 |
דג | 18 עד 20 | 1.1 עד 1.4 | 10 | 200 |
מנה צמחונית | 13 עד 18 | 1.8 עד 2.0 | 10 עד 15 | 250 |
מידע נוסף
- ספק מזון מורשה לפי ההוראות, לא רשאי למכור למפעיל הצהרון מזון אסור כמפורט לעיל.
- מפעיל הצהרון חייב לפרסם בצהרון, באופן גלוי וזמין, בתחילת כל חודש, פירוט תפריט יומי של המזון המסופק בצהרון.
- מפעיל הצהרון חייב להציג את תפריטי הארוחות המסופקות בצהרון, בהתאם לפעילות הצהרון, במקום בולט לעין ונגיש לתלמידים ולהוריהם. אם יש לו אתר אינטרנט – אז גם בו.
- במידה וההורה או התלמיד דרשו לקבל את התפריט, מפעיל הצהרון חייב למסור עותק של התפריטים כאמור מקודם.
חקיקה ופסיקה
- חוק לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, תשע"ז-2016
- תקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, תשע"ז-2017