הליך חדש לבחירת קרנות פנסיה ברירת מחדל שיציעו דמי ניהול נמוכים

רשות שוק ההון ומשרד האוצר מרחיבים את הרפורמה להוזלת דמי ניהול ומציעים הליך חדש לבחירת קרנות ברירת מחדל כאשר המטרה היא להציע מוצר חיסכון פנסיוני איכותי במחיר הולם.

רפורמת קרנות ברירת מחדל שנכנסו לתוקף בנובמבר 2016 הגבירו את התחרות במשק. הרפורמה גרמה לירידה של דמי הניהול הכלליים בשוק כיוון שקרנות אלו הציעו דמי ניהול נמוכים משמעותית. לפי נתוני רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון, כ-100 אלף אישר הצטרפו לקרנות אלו ובכך חסכו דמי ניהול גבוהים, לגבי הגדלת החיסכון, זה לא בדיוק מכיוון שאחת מקרנות הפנסיה מציעה תשואה עלובה מאוד.

עם זאת, לפי בדיקת רשות שוק ההון נראה כי ביצועי העבר אינם מנבאים את ביצועי העתיד. כך למעשה, קרנות פנסיה שהובילו בתשואה בשנים 2013-2015 לא בהכרח הובילו מתחילת הרפורמה, קרי נובמבר 2016-אפריל 2018. לכן הרשות מעוניינת במנגנון אחיד שישרת את כל העמיתים לאורך זמן והוא נושא של שיעור דמי ניהול.

ההליך החדש קובע כי יקבעו לפחות 2 קרנות פנסיה ברירת מחדל אשר יציעו את דמי הניהול הנמוכים ביותר והן יוגדרו כקרנות פנסיה נבחרות למשך 3 שנים. נוסף לכך, עובדים שיצטרפו לקרנות החדשות הללו יזכו להטבה בדמי ניהול אלו למשך 10 שנים, כך שקרן הפנסיה לא תוכל להעלות את דמי הניהול בתקופה זו.

קרנות הפנסיה ברירת מחדל החדשות ייכנסו לתוקף בחודש נובמבר 2018.

שיעור דמי ניהול לפי ההליך החדש

רשות שוק ההון קבעה כי הגוף שנתן את המחיר הנמוך ביותר הוא זה שיזכה להיות מוגדר כקרן ברירת מחדל. אולם, לפעמים דמי הניהול שהחברות מציעות הן לא ריאליות וקיים סיכון להמשך ההתנהלות שלהן.

לכן הרשות קבעה כי הגופים הללו חייבים להצהיר על כך שההנהלה אישרה את דמי הניהול הללו ושהן מוכנות להציע אותן מבחינה עסקית.

נוסף לכך, על מנת שהמהלך יוצלח וכדי להגדיל את מספר ההצעות וכתוצאה מכך להגדיל את התחרות, הרשות קבעה דמי ניהול מינימליים הנמוכים מ-0. כך שלא יהיה נמוך מדי וכדי שיהיה אלטרנטיבה זולה.

דמי הניהול המינימליים יהיו:

  • דמי ניהול מינימליים מתוך ההפקדה: 1.5%
  • דמי ניהול מינימליים מתוך הצבירה: 0.1%

יתרון לגופים קטנים

על מנת להגדיל את התחרות בשוק, שנשלטת על ידי 5 קרנות פנסיה, יינתן יתרון משמעותי לגופים המנהלים קרנות פנסיה שנתח השוק שלהם קטן מ-5%. רשות שוק ההון פרסמה נוסחה לפיה ידורגו קרנות הפנסיה ולפי נוסחה זו ייקבעו הזוכים לניהול פנסיה בדמי ניהול מוזלים, ככל שדמי ניהול נמוכים יותר – התוצאה נמוכה יותר – הדירוג גבוה יותר.

קרנות פנסיה שנתח השוק שלהם גדול מ-5%, יקבלו תוספת לנוסחה ב-0.5 נקודות אחוז בדמי ניהול מהפקדה ותוספת 0.05 נקודות אחוז בדמי ניהול לצבירה. משמעות זו, שקרנות מנהלות אלו (מעל 5% נתח שוק) יצטרכו להציע דמי ניהול נמוכים עוד יותר על מנת לזכות במכרז החדש.

עם זאת, אם גופים אלו ייבחרו, הן יגבו את דמי הניהול שהן הציעו ולא את דמי הניהול לצורך הנוסחה. כלומר, הנוסחה נועדה לתת לגופים קטנים להיכנס לתחרות ולגופים גדולים להציע מחירים נמוכים יותר.

פורשים לפנסיה

מנתוני רשות שוק ההון עולה כי פנסיונרים משלמים דמי ניהול מקסימליים של 0.5% מהצבירה. כלומר, קרנות פנסיה לא נוהגות לתת הנחה לאוכלוסיה זו. לכן, על מנת לעזור לאותה אוכלוסיה, ההליך קובע כי כל קרן שתגיש הצעה, תתחייב להציע דמי ניהול לפנסיונרים המשקפים הנחה עבורם.

הרשות קבעה כי דמי ניהול לפורשים בשיעור מלא שלא יעלה על 0.3% דמי ניהול מצבירה.

הממונה על שוק ההון, דורית סלינגר: "אנו ממשיכים לקדם את הרפורמה שמיועדת לעובדים אשר לא עומד לרשותם כוח המיקוח הדרוש לצורך הוזלת דמי הניהול. ההליך החדש מביא עימו בשורה גם לעמיתים הפורשים לפנסיה, ויאפשר גם להם ליהנות מהנחה משמעותית בדמי הניהול שישלמו".

עוד בנושא

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו g.page/protocolil