ועדת החוקה חוק ומשפט אישרה היום לקריאות שנייה ושלישית את הצעת חוק הבוררות (תיקון מס' 3) (ערעור לפני בורר), התשע"ח-2018 – שיזמו יו"ר הוועדה חה"כ ניסן סלומינסקי ומרדכי יוגב.
חוק הבוררות, מסדיר את האפשרות של צדדים להסכם בוררות לקבוע כי פסק הבוררות יהיה ניתן לערעור לפני בורר ונקבעו במסגרתו הסדרים בדבר הגשת הערעור, ניהול הבוררות ופסק הבוררות. הצעת החוק נועדה לתקן פגמים וחסרים המקשים על יישום הערעור. מוצע לקבוע כי ניתן לערער על פסק בוררות בתוך 45 ימים מהיום שבו הומצא לצדדים פסק הבורר (במקום 30 ימים הקבועים כיום), וכי אם הצדדים לא הגיעו להסכמות על זהות הבורר בערעור, כל אחד מהצדדים יוכל לפנות לביהמ"ש בתוך אותם 45 ימים בבקשה למנות בורר, ולאחר שבית המשפט ימנה את הבורר ניתן יהיה להגיש את הערעור בתוך 15 ימים מיום מינויו. בדיון היום הוסיפה הוועדה את האפשרות למיני בורר על ידי בימ"ש גם במקרה שהבורר המוסכם לא יכול לקבל על עצמו את התיק.
יו"ר הוועדה חה"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי): זה חוק לא פוליטי אלא חוק שבא לתקן לקונה ולקבוע את מגבלות הזמן להליך הבוררות. דרך בוררות אנחנו רוצים לחסוך זמן של בימ"ש וגם לחסוך את המצב ששני הצדדים באים טעונים בתותחים הכבדים. כשרק צד אחד יוצא מרוצה, יש אפשרות לערער לבורר נוסף ואנחנו רוצים להסדיר חלק בהליך שעדיין לא מוסדר ויכול לגרום להימשכות ההליך. לצורך בחירת הבורר הנוסף דרושה הסכמת שני הצדדים אך אין קציבת זמן. צד שיש לו אינטרס למשוך זמן יכול לגרור את ההליך עד אינסוף ולכן בהצעת החוק נקצב הזמן כדי לסגור את הפרצה".
עו"ד יהודית קורן מלשכת עורכי הדין: "יש גם להוסיף את המצב בו הצדדים מסכימים על זהותו של הבורר לערעור אך הבורר מסיבותיו לא יכול לקבל על עצמו את התיק".