על תושב במדינת ישראל חלה חובת החזקת תעודת זהות וכן הצגתה לגורם מוסמך (הזדהות בפני שוטר, קצין, חייל ועוד). החובה מוטלת גם על מי שאינו תושב ישראל.
מטרת הכתבה להסביר את החובה.
מהי חובת החזקת תעודת זהות והצגתה?
לפי חוק, כל תושב במדינת ישראל שמלאו לו 16 שנים, חייב לשאת איתו תמיד תעודת זהות ולהציג אותה בפני קצין משטרה בכיר, ראש רשות מקומית, שוטר או חייל במילוי תפקידם, כאשר ידרשו זאת ממנו.
הצגה או הזדהות בפני שוטר עלולה לפגוע בזכויות האזרח וגם בכבוד האדם, משום שהדבר עשוי להיחשב כאילו הוא חשוד לשם ביצוע עבירה. כמו כן, הדבר עשוי להשפיל אותו במיוחד בציבור הרחב.
גם לפי פסק דין של בית משפט השלום, אין חובת הזדהות בפני שוטר והצגתה בכל המקרים. כך שגם אם אדם נמצא בשטח ציבורי ולא מעורר חשד, השוטר לא רשאי לדרוש זאת. אולם פסיקה בערכאה זו אינה מחייבת בתי משפט אחרים.
שר הפנים אחראי על ביצוע החוק על ידי התקנת תקנות, אולם אין כאלו. לפיכך ובעקבות דו"ח ועדת פלמור, פורסם בשנת 2019 נוהל משטרת ישראל הקובע את אופן הפעלת הסמכות של השוטר.
לפי הנוהל, הסמכות לדרוש מאדם הזדהות אינה מחייבת חשד לביצוע העבירה מצד האזרח הנבדק, אך סמכות דרישת ההזדהות בפני שוטר חלה רק במצבים בהם הוא סבור כי הדבר חייב לצורך מילוי תפקידו כחוק.
מקרים אלו הם: זיהוי התנהגות חשודה או חריגה, או התנהגות אחרת אשר לפי טעמו מחייבת בדיקה, או לצורך בדיקת רשיונות, בקרה במחסומים, במקרה של אירוע פלילי ליד או במקרה אחר לפי נסיבות המקרה הדבר נדרש למילוי תפקידו, בהתאם לשיקול דעתו ולפי נסיבות המקרה.
אוכלוסיית יעד – מי חייב?
כל תושב מדינת ישראל מגיל 16 ומעלה, וגם מי שאינו תושב החל מגיל 16.
אופן הפניה אל האזרח
בעת הפניה אל האזרח בדרישה להצגת תעודת זהות, שוטר חייב לעשות זאת באדיבות ובאופן ענייני. הפעלת הסמכות של השוטר תיעשה באופן ענייני ושיוויוני ללא אפליה בגלל הבדלי דת, גזע, מוצא אתני, לאום, מין או נטיה מינית, וכל זאת תוך כדי שמירה על כבוד האדם שזהותו מתבקשת על ידי השוטר.
שוטר חייב לפעול בזהירות יתר כאשר מדובר במי שנחזה כקטין משום שברוב המקרים, לקטין אין תעודת זהות וכי לא ניתן להוציא תעודת זהות לפני גיל 16.
מימוש החובה
כל תושב במדינת ישראל חייב להחזיק ולהציג את התעודת הזהות שלו כאמור מקודם.
בגין אי החזקת תעודת זהות, אי הצגה או סירוב הזדהות, יש קנס בסך 5,000 ₪. יש לציין כי אותו אדם לא יועמד לדין על אי הצגת תעודת זהות אם בתוך 5 ימים לאחר שנדרש בכך, הוא הציג את התעודה בפני מי שדרש זאת ממנו או בפני שוטר בתחנת משטרה ונקבעה זהותו של אותו אדם.
תושב זה רשאי לדרוש אישור בכתב כי הוא הציג את תעודת הזהות בתוך 5 הימים כאמור.
יש לציין כי אי הזדהות עשויה להיחשב גם בתור "הפרת הוראה חוקית" לפי חוק העונשין בישראל
הרחבות נוספות
להלן מידע מורחב יותר בנושא.
האם שוטר חייב למסור את פרטיו?
לפי פקודת המשטרה, שוטר חייב למסור את פרטיו זהותו ואת המספר האישי לבקשת כל אדם בכל ענין הקשור להיותו שוטר, בין אם הוא לבוש מדים ובין אם לאו.
לפיכך, כך שאם השוטר דורש לקבל את פרטי התושב, ניתן לבקש את מספרו האישי ופרטי זהותו, שמו ושם משפחתו, שצריכים להיות בין היתר עם תגית על בגדיו.
האם שוטר יכול לעכב או לעצור?
במידה והיה לשוטר יסוד סביר לחשד כי אדם עבר עבירה, אם כי הוא עומד לעבור עבירה העלולה לסכן את שלום הציבור או ביטחון המדינה, הוא רשאי לעכב אותו כדי לברר את זהותו ומענו, או כדי לחקור אותו ולמסור לו מסמכים במקום בו הוא נמצא.
יחד עם זאת, אם בעקבות דרישת ההזדהות או בדיקת הזיהוי יש צורך להפעיל את הסמכות של עיכוב או מעצר, שוטר יודיע על כך לממונים וחייב לפעול על פי הכללים החלים במקרה כזה.
משך הגבלת התנועה – כמה זמן ההליך אורך?
תהליך ההזדהות לוקח כמה דקות בודדות ולא יכול להיעשות מעבר לזמן הסביר הדרוש לשם כך. לפי הנהל, פרק הזמן המירבי הוא 20 דקות.
רק אם הנסיבות מחייבות וקיימת הצדקה להאריך את הבדיקה מעבר לכך, השוטר רשאי להפעיל את סכמות העיכוב וחייב למלא דו"ח עיכוב לפי חוק המעצרים והנהלים הנלווים.
מידע נוסף
- גם מי שאינו תושב ישראל ומלאו לו 16 שנים, חייב לשאת עמו תעודה רשמית המעידה על זהותו ונושאת את תצלומו, כך שהוא חייב להציג אותה כמו לגבי תושב.
- לגבי קצין משטרה בכיר או ראש רשות מקומית – לרבות אדם שהוסמך על ידי אחד מהם בכתב לצורך חוק זה.
- שוטר, חייל או מאבטח, שהוסכמו לפי דין, רשאים לדרוש מאדם הצגת תעודת זהות לשם שמירה על ביטחון הציבור.
- אדם הרואה את עצמו נפגע, רשאי לפנות אל יחידה לפניות הציבור של המשטרה.
- דרישת הזדהות לכשעצמה אינה מהווה עיכוב ולכן השוטר לא נדרש למלא דוח על העיכוב.
- ניתן לשאת תעודה זהות, רישיון נהיגה, תעודת חוגר, דרכון או כל תעודה מזהה אחרת המוכרת על פי חוק.
חקיקה ופסיקה
- חוק החזקת תעודת זהות והצגתה, תשמ"ג-1982
- חוק סמכויות לשם שמירה על ביטחון הציבור, תשס"ה-2005
- תפ (קריות) 14037-03-09 – "אין להתייחס בקלות ראש לדרישה להציג תעודת זהות ובהיותה פוגעת ולו פגיעה קלה בזכויות יסוד, הרי שיש להקפיד הקפדה יתירה על בחינת הנסיבות שהובילו לאותה דרישה, כמו גם על בחינת קיומה של סמכות לבוא באותה דרישה"
- הצגת תעודת זהות וחובת הזדהות בפני שוטר, נוהל משטרת ישראל – מספר 02.220.008