אם אתם גרים בניין משותף עם דיירים אחרים או אם אתם שוכרים/בעלי משרד/חנות בבניין מסחרי עם שכנים – כנראה אתם מחזיקים בנכס של בית משותף, ולכן חלים עליכם הוראות אלו לפי חוק המקרקעין ובין היתר תשלום דמי ועד הבית.
לא פעם, דיירים ושכנים רבים בניהם, כן לשלם ועד בית, לא לשלם ועד בית, כמה משלמים ועד בית, יש חברת ניהול או אין חברת ניהול ושאלות נוספות רק בנושא הכספי וזאת עוד לפני שאנחנו מדברים על דברים נוספים בנושא ועד בית לרבות מי יעמוד בראש, אסיפה כללית ועוד.
חשוב לעשות סדר ולהבין אחת ולתמיד: מי כן משלם ומי לא משלם, איך מחושב ועד בית, על מה משלמים ועד בית ועוד.
מהם דמי ועד בית?
דמי ועד בית (או מיסי נציגות הבית המשותף) הם כספים שמשולמים על ידי בעלי הדירות בבית משותף לצורך ההחזקה השוטפת וניהול תקין של כל הרכוש בבית משותף. תשלום דמי ועד בית הוא חובה ולא רשות.
החוק מגדיר בית משותף כבית שיש בו 2 דירות ויותר ושהו רשום בפנקס הבתים המשותפים. למעשה, כל בניין בישראל שיש בו לפחות 2 דירות הוא בית משותף ולכן החוק חל על כל הבניינים הללו.
כמו כן, החוק מגדיר את הרכוש המשותף את כל החלקים בבית המשותף למעט הדירות עצמן. הרכוש המשותף עשוי להיות: קרקעות, גגות, מעליות, חדר מדרגות, קירות חיצוניים, מתקני הסקה, חדרי משאבות, מקלטים וכדומה וכל זאת בתנאי שהם משמשים את כלל בעלי הדירות או מרביתם אפילו אם הם צמודים לדירה ספציפית.
אילו הוצאות דמי ועד בית מכסים
דמי ועד בית מחולקים ל-2:
- הוצאות שוטפות – ניקיון הבניין, תחזוקת הגינה, תשלום עבור החשמל בבניין, דמי אחזקת מעלית, ביטוחים שונים, דמי אחזקת מערכות מים וחשמל וכן הוצאות מתכלות.
- הוצאות חריגות – שיפוץ בבניין, תיקוני סדקים, התקנת מצלמות, זיפות גגות, שדרוג מערכות ותשתיות, תיקוני צנרת וחשמל ועוד.
בדרך כלל בעת קביעת דמי ועד בית, יש לכלול את כל ההוצאות הדרושות לצורך ניהול תקין של הבניין. דמי ועד בית שלא כוללים הוצאות חריגות, לא תקין. אך בכל זאת, בעת גביית הוצאות חריגות, כולם חייבים להשתתף.
שוכר בבית משותף לא חייב להשתתף בהוצאות חריגות של הבית המשותף, שכן הדירה היא אינו שלו והוא לא נהנה מההשבחה של הדירה ו/או הבניין למעט הזמן שבו הוא מתגורר בה.
איך נקבעים דמי ועד בית?
בהתאם לחוק, כל בעל דירה חייב לשלם ועד בית המחושב לפי שטח הדירה שלו חלקי שטח כלל הדירות בבית המשותף, אלא אם כן נקבע בתקנון שיעור השתתפות אחר. כך שככל ששטח הדירה גדול יותר, הדירה הזו תשתתף יותר בהוצאות הבניין.
לדוגמה: אם שטח הדירה היא 100 מ"ר ושטח כלל הדירות בבית המשותף הוא 2000 מ"ר וכל הוצאות ועד הבית של הבניין הם 3000 ₪. אזי, שיעור ההשתתפות של בעל הדירה הזו הוא 5%, ולכן בעל הדירה הזו ישלם דמי ועד בסך 150 ₪ = 5% * 3000.
בבניינים אחרים, דמי ועד הבית הם אחידים לכלל הדירות, שווה בשווה. זאת בתנאי לתקנון שצריך להיות מאושר על ידי כלל דיירי הבניין – אישור של 100% מהדיירים בלבד.
על מי חלה החובה לשלם ועד בית?
החוק מטיל חובה לשלם ועד בית על בעלי דירות ולגבי דירה שהוחכרה לדורות – החוכר לדורות או חוכר המשנה לדורות. בעלי דירות לא יכולים לסרב תשלום ועד בית ואף אחד אינו פטור מתשלום דמי ועד בית, אפילו נציגות הבית המשותף עצמה.
החוק אינו מחייב את שוכרי הדירות לשלם ועד הבית – למרות שהשוכרים הם משלמים בפועל את ועד הבית (כמו גם מיסים אחרים: ארנונה, מים, חשמל וכד'), התשלום פה בכפוף להסכם מול בעל הדירה.
בעלי דירות גן, בעלי דירות גג ובעלי דירות/חנויות צמודות לבניין (דירות שהם חלק מהבניין) חייבים גם כן לשאת בהוצאות ועד בית אפילו אם הכניסה לדירה שלהם היא לא דרך הבית המשותף ובתנאי שהם חלק מהבית המשותף. דירות שיש להם חלק מסויים משותף, לדוגמה גינה משותפת, צריכים להשתתף רק באחזקת השטח המשותף, ובמקרה זה – הגינה בלבד.
כאמור, החובה חלה על כל הדירות בבית המשותף, לרבות אם הדירה משמשת לעסק או שמדובר על חנות או בית עסק אחר הנמצא מקדימה או במקום המקושר לבית המשותף.
בעל דירה שלא ישלם ועד בית עשוי להיתבע על ידי נציגות הבית המשותף בצירוף להוצאות משפט והוצאות נוספות.
תשלום עבור חברת ניהול בבית משותף
חברת ניהול ו/או אחזקה בבית משותף נקראת על פי החוק "מתחזק". הדין של תשלום שכר לחברת הניהול הוא כדין תשלום עבור דמי ועד בית. למעשה, כל הסעיפים ההוראות החלות על דמי ועד בית, חלים גם בנושא של שכר עבור המתחזק.
על מנת להחליט האם התחזוקה תבוצע על ידי ועד הבית או על ידי חברת ניהול יש חובה של רוב מיוחד בגובה שני שלישים (67%) מכלל בעלי דירות שהרכוש המשותף צמוד לדירותיהם. החלטה לעבוד עם חברה כזו או אחרת, נדרשת ברוב רגיל של 51%.