חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

הסכם ממון – מהו ואיך הוא משפיע על יחסי ממון בין בני זוג?

בני זוג שמעוניינים להסדיר את יחסי הממון שלהם (חלוקת רכוש ונכסים) לפני או בזמן הנישואין, יכולים לעשות באמצעות הסכם ממון. זהו הסכם ייחודי שניתן לעשותו על פי חוק ולעיתים הוא מחייב אישור של בית משפט או בית דין.

כל מה שחשוב לדעת בנושא.

מה זה הסכם ממון?

כאשר בני זוג נישאים, הרכוש החדש שבני הזוג צוברים הופך להיות רכוש משותף. בסיום הנישואין, הנכסים והזכויות מחולקות באופן שווה בין בני הזוג, למעט מקרים מסויימים. כדי למנוע את החלוקה הזו עורכים הסכם ממון על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג.

הסכם ממון הוא הסכם מוסכם בכתב בין בני זוג שמסדיר יחסי ממון בינהם עם פקיעת הנישואין בינהם. במילים פשוטות יותר, זהו הסכם שנועד להסיר את הזכויות של כל אחד מבני הזוג לגבי הנכסים והרכוש ברשותם ולרבות חלוקה בינהם בעת סיום הנישואים.

סיום הנישואים יכול להיות מסיבות שונות כמו למשל גירושין או חלילה פטירה של אחד הצדדים. במקרים מורכבים יותר הוא סיום נישואין יכול להיחשב בתור התרת נישואין שמשמעו גם מקרה של ביטול נישואין או הכרזה שהם בטלים מעיקרם או אפילו מקרה של פירוד לפי דין דתי שאינו מאפשר גירושין.

אם עורכים הסכם ממון, אז בעת סיום הנישואין, הרכוש והנכסים מחולקים בהתאם להסכם הממון ורכוש משותף מחולק מחצית לכל אחד מבני הזוג.

הסכם ממון – מי זכאי ולמי מתאים?

כל בני זוג שמעוניינים להסדיר את יחס חלוקת הממון בינהם יכולים לערוך הסכם ממון. ההסכם מתאים למי שאינו מעוניין בחלוקה שרירותית שלפי החוק, אלא באופן של חלוקה שמתאימה לצדדים.

כך למשל, אם לבן הזוג יש עסק של ייעוץ ולבת הזוג יש עסק בתחום הקוסמטיקה והיופי, אפשר לקבוע כי עסק הייעוץ יועבר לגבר והעסק של האסטתיקה ויופי לאישה. זאת במקום שלכל אחד מבני הזוג יהיה שווי של 50% בכל עסק בנפרד.

כמובן שיש נושאים מורכבים הרבה יותר כמו חלוקה של דירות, רכבים, נכסים אחרים, עסקים נוספים ועוד. לכן, ההסכם יכול לתת מענה חוקי בעל תוקף משפטי ברור.

מתי חותמים על הסכם ממון?

מקובל לחתום על הסכם ממון ערב הנישואין, כלומר עוד לפני הנישואים בפועל. בנוסף, ניתן לחתום על הסכם ממון גם במקרה שבני הזוג כבר נישאו ורק לאחר מכן החליטו על הסכם ממון.

עם זאת, מכיוון שמדובר על 2 מקרים שונים, גם במורכבות בהם, אז אופן אישור ההסכם נעשה מעט אחרת.

הסכם ממון חייב להיות הסכם בכתב והוא חייב להיות מאושר על ידי בית משפט לענייני משפחה או בית דין דתי בעל סמכות שיפוט ודיון בענייני נישואין וגירושין של בני הזוג. עם זאת, במקרה שההסכם נעשה לפני הנישואין, אז הוא יכול להיות מאומת על ידי נוטריון.

איך עורכים וחותמים על הסכם ממון?

הסכם ממון הוא בסך הכל הסכם רגיל בין צדדים אשר קובע את הזכויות והחובות בענייני ממון וכספים של כל אחד מהצדדים בעת סיום הנישואין. לפיכך, ניתן לרשום את כל הרכוש והנכסים שאותם מעוניינים לחלק באופן מוסכם בין הצדדים ללא התערבות שרירותית של בית הדין או בית המשפט.

חתימה על ההסכם אינה מספיקה, יש לקבל אישור של בית משפט לענייני משפחה או בית דין דתי עם סמכות שיפוט בענייני נישואין וגירושין. לפיכך יש גם להגיש את הבקשה אל אחד בית המשפט או בית הדין כאמור, ורק לאחר אישור של מי מטעמם, ההסכם נכנס לתוקף.

במקרה של לפני נישואין או בשעת נישואין, אימות של רושם הנישואין יכול להיות במקום בית המשפט או בית הדין. כמו כן, במקרה זה הוא יכול גם להיחתם בפני נוטריון משפטי.

כך או כך, הן הנוטריון והן בית המשפט או בית הדין, ייתנו את האישור לאחר שהם ווידאו שכל אחד מהצדדים עשה את ההסכם בהסכמה חופשית והבין את משמעו ואת התוצאה שלו.

איזון / חלוקת נכסים ורכוש בעת פקיעת נישואין

במקרה שהנישואין הוספקו בגלל גירושין, ביטול נישואין, או עקב מות של אחד הצדדים – כל אחד מבני הזוג זכאי לקבל מחצית משווי של כלל הנכסים של בני הזוג (פנסיה, פיצויי פיטורים, קרן השתלמות, קופת גמל, חיסכון וכדומה). למעט הנכסים והרכוש הבאים:

  • נכסים שהיו למי מהצדדים לפני הנישואין.
  • נכסים שמי מהצדדים קיבל במתנה או בירושה במהלך הנישואין.
  • גימלה שמשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי.
  • גימלה או פיצוי שנפסקו או מגיעים לפי חוק למי מהצדדים בגלל נזק גוף או מוות. כמו למשל גמלאות של משרדי הממשלה השונים, ביטוחים וכד'.
  • נכסים אחרים שבני הזוג קבעו בכתב שהשווי שלהם לא יאוזן.

הנקודה האחרונה לעיל קשורה בעניין הסכם ממון. כך שאפשר לקבוע נכסים שלא יכללו במנגנון האיזון / חלוקת הרכוש.

עוד חשוב לציין, כי במקרה של פטירה של מי מבני הזוג, אז הזכאי הוא יהיה היורש של אותו בן/בת זוג.

מה הקשר בין הסכם ממון לבין צוואה או ירושה?

הסכם ממון קובע איך הנכסים והרכושים יחולקו בין בני הזוג במקרה של הפסקת נישואין. בזמן זה צוואה או ירושה קובע כיצד מחלקים את הנכסים של אדם מסויים בין היורשים שלו.

מכיוון שכל אחד יכול להוריש או לקבוע בצוואה רק את הנכסים השייכים לו, אז ניתן להוריש רק נכסים שהם שייכים לו או את החלק שלו בנכסים המשותפים.

חלוקה לפני פקיעת הנישואים

החוק קובע כי כל אחד מבני הזוג יכול לבקש איזון של הנכסים עוד לפני פקיעת הנישואים. כך למשל, לקבוע מבועד מועד כי הנכסים יחולקו בהתאם לכתוב מקודם.

בית המשפט יכול לדון בבקשה רק חלפה שנה ממועד הליך התרת נישואין, או ממועד תביעה לחלוקת רכוש בין הצדדים, לרבות תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין המשותפים לבני הזוג או תביעה לפסקת דין הצהרתי בעניין זכויות בני הזוג או בקשה לביצוע הסדר איזון משאבים בהתאם לחוק.

מה עוד חשוב לדעת?

  • הוראות החוק מקיפות יותר וקובעות גם מקרים מורכבים יותר.
  • אם מישהו מבני הזוג ביצע מעשה שמטרתו לרמות את הצד השני כמו העברת נכסים בכוונה – בית המשפט יכול לראות זאת כאילו הרכוש עדיין קיים לצורך איזון הנכסים.

חדש: מעל 1,000 חברים כבר הצטרפו! קהילת הפייסבוק הרשמית "זכויות וחובות" - בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע. הצטרפו עכשיו בחינם

עזרנו לך לממש את הזכאות? חסכנו כסף או זמן יקר? תתמכו בנו כל סכום כדי שנמשיך להתקיים. תרומה לפרוטוקול


האם העמוד עזר לך? האם יש לך מידע נוסף או הצעות לשיפור?

הוספת משוב

אם אהבת את הכתבה והיא עזרה לך, אפשר לעזור לנו...
נשמח לקבל ממך ביקורת בעמוד ה-Google שלנו כאן: g.page/protocolil