עוסק פטור הוא עוסק אשר פטור מחובת תשלום וגביית מס ערך מוסף, אך הוא נדרש להגיש מסמך לרשות המסים שנקרא הצהרת עוסק פטור. מדובר על מסמך חובה שיש להגיש אותו, על אף פי שהוא פטור מחובת התשלום.
מטרת הכתבה להסביר את הנושא.
מה זה הצהרת עוסק פטור?
עוסק פטור הוא כל עסק עצמאי שאינו עוסק מורשה אשר אינו חייב בתשלום מע"מ על עסקאותיו. עוסק פטור יכול להיות עסק של עובד עצמאי בתנאי שאינו עולה על התקרה הקבועה בחוק ובתנאי שמדובר על מקצועות שאינם חייבים ברישום כעוסק מורשה.
ברגע שהכנסותיו של עוסק פטור עולות על התקרה – יש חובה בתשלום מע"מ על ההפרש הזה שמעל התקרה. כך גם אם מדובר על מעבר למקצוע החייב ברישום בתור מורשה.
מכיוון שעוסק זה אינו חייב בתשלום מס ערך מוסף (מע"מ), הוא גם לא נדרש להגיש דוחות על הכנסות כל חודש או חודשיים כמו שחייב בכך עוסק מורשה. לכן, רשות המסים רוצה לדעת אחת לשנה שאכן העוסק משתכר בסכום הנמוך מהתקרה ולצורך כך יש להגיש הצהרת עוסק פטור.
הצהרת עוסק פטור כאמור, היא הצהרה של העובד העצמאי לגבי מחזור הכנסותיו, כך שהוא מפרט לרשות המסים שהוא אכן נחשב כך ואינו חייב בתשלום המס, אחרת הוא כן יהיה חייב בכך.
אי הגשת ההצהרה היא עבירה על החוק ודינה מאסר של שנה אחת.
אוכלוסיית יעד – מי חייב?
כל עובד עצמאי בישראל שהוגדר ברשות המסים (מס ערך מוסף) בתור עוסק פטור.
מתי צריך להגיש את ההצהרה?
העוסק נדרש להגיש את ההצהרה עד 31 בינואר לשנה העוקבת בגין שנת המס הקודמת שחלפה.
איך להגיש הצהרת עוסק פטור?
עוסק פטור יכול להגיש את ההצהרה ב-3 דרכים שונות:
1. אתר רשות המסים
ניתן להיכנס למערכת ייעודית של רשות המסים בה ניתן להגיש את ההצהרה בקישור זה. במידה וקיים חשבון, יש להיכנס עם מספר תיק העוסק (מספר זהות בדרך כלל), שם משתמש וסיסמא.
במידה ואין חשבון, יש ללחוץ על הקישור "הרשמה לשירות" באותו עמוד, לאחר מכן למלא את כל הפרטים האישיים ואז המערכת תנפיק שם משתמש וסיסמא.
לאחר הכניסה למערכת, תהיינה 2 אפשרויות, כאשר הראשונה היא הצהרה על מחזור עסקאות ושם צריך לאמת את הפרטים ולכתוב מהו סכום המחזור של העסק.
אם מחזור העסקאות (הכנסות) עמד על 0, או שמעוניינים לסגור את התיק, אפשר לעשות זאת דרך האפשרות הנוספת שם.
2. משרדי מס ערך מוסף
אפשרות נוספת היא הגעה למשרדי מע"מ אליו העסק משוייך, בדרך כלל במקום המגורים בו הוא נרשם או פעיל. שיטה זו פחות יעילה משום שהיא מחייבת הגעה פיזית אל משרדי רשות המסים שבהם נמצא אגף המע"מ.
לרוב, רשות המסים שולחת מכתב לצורך הגשת ההצהרה לפני תום שנת המס, כדי שהעוסק יוכל לגשת ולהצהיר. אולם, כך או כך, אפשר לגשת פיזית אל המשרדים ולחתום על כך.
3. מייצג – יועץ מס או רואה חשבון
עוסק פטור או עוסק מורשה, אינם חייבים בשירותי ייצוג מול רשות המסים והמוסד לביטוח לאומי. אולם, במידה והם כן רוצים, או שהם מעדיפים שגורם מייצג מקצועי (כדוגמת רואה חשבון או יועץ מס) יעשה זאת, אז הם יכולים לפנות אליו לקבלת שירותיו.
יועץ מס או רואה חשבון בעלי גישה ייעודית למערכת רשות המסים והם יכולים גם להגיש מסמכים, דו"חות, דיווחים והצהרות. לכן, ניתן לבקש הגשה של הצהרת עוסק פטור גם דרכם.
השירות מולם עשוי להיות כרוך בתשלום או בהתאם להסדר אחר.
הוראות חוק רלוונטיות
- חוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975
- תקנות מס ערך מוסף (רישום), תשל"ו-1976