בתאריך 12.04.2019 נכנס לתוקף חוק נתוני אשראי שנחקק בשנת 2016 וקובע דירוג אשראי לכל אזרח בישראל ובכלל זה הקמת מאגר נתוני אשראי.
באמצעות המאגר, המידע של כל אזרח מופיע שם ולכן חשוב לדעת כמה דברים בעניין.
מה זה מאגר נתוני אשראי?
מאגר נתוני אשראי או בשמו הנוסף מערכת נתוני אשראי, היא מערכת שבה מופיעים כל נתוני האשראי של כל אזרח בישראל (מעל גיל 18) שאי פעם ביצע עסקה פיננסית מסוג אשראי.
הרעיון בהקמת המאגר הוא שאם עד כה, אדם שהיה מעוניין בקבלת אשראי, היה פונה אל הבנק שלו כברירת מחדל מכיוון שרק לו קיים מידע אודות ההתנהלות הפיננסית והוא יודע כמה אשראי לתת ואיזו ריבית. אם אדם זה היה פונה לגוף אחר – בנק אחר או גוף חוץ בנקאי אחר – הוא לא מכיר את ההתנהלות הפיננסית ולכן יכול להציע תנאים פחות טובים.
החל מהקמת המערכת, כאשר אדם זה ירצה לפנות לגורם אחר לקבלת אשראי, הוא יוכל לראות את ההתנהלות הפיננסית של אדם זה באמצעות קבלת דו"ח דרך מאגר נתוני האשראי ובכך יוכל להציע תנאים טובים יותר.
אילו נתונים מופיעים במאגר?
במאגר נתוני אשראי מופיעים נתונים שונים לגבי כל אדם והם:
- בקשות אשראי של האזרח.
- מסגרות אשראי בבנקים וחברות אשראי.
- תשלומים עליהם התחייב האדם ומועד הפירעון שלהם.
- מידע על צ'קים ולרבות ללא כיסוי.
- מידע לא חיובי כמו חובות, פשיטת רגל וכד'.
- מידע נוסף על האזרח לרבות מידע כללי.
מאיפה כל המידע הזה מגיע ומאיזה תאריך?
מאגר נתוני אשראי אוסף את המידע ממקורות חיצוניים והם:
- בנקים וחברות אשראי – חודש מאי 2016.
- נותני אשראי אחרים חוץ בנקאיים – אפריל 2019.
- מוסדות ממשלה כמו בנק ישראל (מדור צ'קים ללא כיסוי), רשות האכיפה והגבייה (הוצאה לפועל) וכן כונס הנכסים הרשמי – יוני 2018.
מי יכול לקבל את המידע שלכם?
המידע הוא אישי שלכם ולאף אחד אין גישה אליו, אלא אם כן נתתם הסכמה לנותן אשראי לקבל מידע אודותכם.
איך זה עובד בעצם?
כאשר אתם מעוניינים לקבל אשראי, אינכם חייבים לפנות אל הבנק שלכם. אם תרצו לפנות לנותן אשראי אחר כמו בנק אחר, חברת כרטיסי אשראי או גוף חוץ בנקאי אחר – הוא יוכל לתת לכם את האשראי שביקשתם. אולם, כדי שהוא יוכל לקבל החלטה כמה אשראי לתת ובאילו תנאים, הוא יצטרך לקבל מידע עליכם.
בעת הבקשה לקבלת אשראי, נותן האשראי יחתים אתכם על טופס הסכמת לקוח, שזה טופס הנותן את הסכמתכם לקבלת המידע אודות נתוני האשראי שלכם.
נותני האשראי אינו יכול לפנות באופן ישיר אל המאגר של בנק ישראל והוא חייב לפנות אל לשכת נתוני אשראי. זוהי לשכה מפוקחת על ידי בנק ישראל שרק לה יש גישה למערכת.
הלשכה פונה אל מאגר נתוני האשראי והמאגר אוספת את כל הנתונים על אותו אזרח ומחזירה את המידע אל הלשכה. כאשר המידע מגיע אל הלשכה, היא מנתחת את הנתונים, מפיקה דוח אשראי ומעבירה אותו לנותן האשראי.
מעתה, נותן האשראי יודע כמה אשראי לתת ובאילו תנאים.
אפשר לקבל העתק של הדו"ח?
כן, אך לא בדיוק. באמצעות המערכת כל אזרח יכול לקבל דוח ריכוז נתונים הכולל את כל המידע לגביו, כלומר לגבי ההתנהלות הפיננסית שלו. דוח זה ניתן להזמין באמצעות אתר האינטרנט או במקוד הטלפוני.
בעת קבל הדו"ח, אפשר להבין טוב יותר מה המצב הפיננסי של אותו אדם. הוא כמובן יוכל לפנות ליועץ פיננסי כדי לקבל סיוע ומידע על אופן התנהלות טוב יותר.
לחילופין, אותו אדם יכול לפנות ישירות ללשכת נתוני אשראי שתציג לו את המידע כאשר הוא מנותח ומופק דוח אשראי. כמו כן, הוא יוכל לפנות למיופה כוח בתמורה שהוא יכול לפנות אל הלשכה לקבלת הדוח. מיופה כוח בתמורה יכול להיות יועץ פיננסי או גורם אחר שיכול לסייע לכם בהתנהלות הפיננסית.