בנק ישראל מודיע על השלמת שלב נוסף משמעותי ברפורמה במסלקת השיקים – היישום המלא של חוק הסליקה האלקטרונית.
יש לציין כי גם היום אפשר להפקיד צ'ק גם באמצעות המכשירים האוטומטיים של הבנקים, בדיוק כפי שניתן להוציא תדפיסים שונים של חשבון הבנק שלכם. כמו גם, העמלה של הפקדת צ'ק במכשיר אוטומטי היא נקראית פעולה בערוץ ישיר ולכן היא זולה הרבה יותר מאשר פעולה על ידי בנקאי. מבחינת הצרכנים – אין פה מהפכה של ממש.
הדבר היחידי הוא שמעתה אפשר לא להגיע לסניף עצמו ולהפקיד את הצ'ק (למרות שיש בנקים שאפשרו זאת גם לפני החוק החדש כחלק מהתפתחות הטכנולוגיה), ובכך לחסוך את הזמן להגיע אל הסניף כדי להפקיד את הצ'ק. כמו כן, הבנקים מאפשרים תצוגה של הצ'ק (קובץ הדמייה) דרך המכשירים האוטומטיים או דרך האתר בבנק.
יישום חוק הסליקה האלקטרונית מאפשר המרה של השיק מבוסס הנייר לרשומה דיגיטאלית שתהווה ראיה משפטית, אותה ניתן יהיה לשחזר בכל עת בהתאם לצורך מבלי לשמור את השיק הפיזי.
השלב הראשון ביישום החוק החל בנובמבר 2016, אז החלו מרבית הבנקים לבצע סליקה בין בנקאית של שיקים שהופקדו באמצעות הסלולר. השירות מתאפשר עבור שיקים "למוטב בלבד" עד לסכום של 10,000 ₪ לשיק בודד. החל מה-21 בנובמבר 2017 השיקים הפיזיים של כל הבנקים אשר מופקדים לפירעון יצולמו על ידי הבנק בו מופקד השיק, והצילומים של השיקים ישלחו לבנק של הלקוח שכתב את השיק, ללא צורך בהמשך שמירת השיקים הפיזיים לאורך שנים כפי שהיה נדרש עד כה.
על פי הערת בנק ישראל, היישום של חוק הסליקה האלקטרונית מאפשר מתן שירותי בנקאות זולים, חדשניים, נוחים ומהירים יותר עבור ציבור הלקוחות. הדמיית השיקים מאפשרת לבנקים להרחיב את השירותים של הפקדת שיקים באמצעות האפליקציה הבנקאית והסלולר, פעולה שנחשבת לפעולה בערוץ ישיר, שהעמלה בגינה נמוכה בשיעור של עד כ – 75% מפעולה באמצעות פקיד. מאז החלה הרפורמה חל גידול משמעותי בשימוש בהפקדת שיק באמצעות הסלולר – בשנת 2016 הופקדו כ- 200 אלף שיקים ובשנת 2017 הופקדו, עד לסוף חודש אוקטובר, כ- 2 מיליון שיקים. יצויין, כי בשנה נסלקים למעלה ממאה מיליון צ'קים.
בנוסף לשינויים בתהליך ההפקדה, השתנה גם תהליך ההחזרה של שיק. בעת החזרת שיק הלקוח יכול לחסוך את הצורך בהגעה פיזית לסניף גם אם השיק חזר. הלקוח יכול לבקש מהבנק, באופן אלקטרוני, להפקיד את השיק שוב, אם לא קיימת מניעה לכך; לבקש מהבנק מסמך הנקרא "פלט של שיק ממוחשב" שיהווה תחליף משפטי לשיק עצמו; או להדפיס באופן עצמאי מתוך אתר הבנק בו מנהל הלקוח את חשבונו "פלט של שיק ממוחשב".
למידע נוסף: קראו את השאלות והתשובות בנושא חוק סליקה אלקטרונית של שיקים.
באותו נושא, אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה שלנו על הר הכסף 2, אם אתם חושבים שיש לכם חשבונות בנק או פקדונות אבודים.